Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Plastyka zastawki

Gość Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.06.2020 o 22:09, gabant81 napisał:

W Rzeszowie też by Cie cieli przez środek , nie ma możliwości wymiany  zastawki aortalnej inaczej . 

Jeśli chodzi o ból po operacji to wszystko podobno zależy od wieku pacjenta...

Po sąsiedzku leżał chłopak 28 lat  po wymianie zastawki aortalnej musiał brać mocne leki z drugiej strony jakiś żulik lat 65 praktycznie zero bólu spał sobie jak chciał na boku zwinięty...  a dwa dni po operacji chciał palić cygary... 

16 godzin temu, gabant81 napisał:

Powrócił temat wymiany całej zastawki i to u mnie w Łodzi, magik z Rzeszowa odmówił łatanie. Czy doświadczeni koledzy i koleżanki mogą opisać jak to technicznie wygląda, bo czytałem pińcet opinii, że prują klatę, nacinają żebra/mostek, a po całej wymianie przez kilka godzin oddycha za mnie aparatura? Czy to prawda? Jak wygląda dalszy pobyt? Wiozą mnie na oiom? Leżę plackiem tydzień i nie mogę nawet wstać do wc? Jeśli piszę głupie pytania to sorki.

Co do kolegi powyżej, migotania przelidsionków są następstwem wymiany zastawki? Tak to mam rozumieć? Wiem, że trzeba po wszystkim badać krzepliwość... jeśli jeszcze na coś mam zwrócić uwagę to piszcie! Proszę.

Nie chce Ci  motać ale wcześniej miałem mieć operacje w Krakowie , z uwagi że robią młodych tylko przez środek zrezygnowałem . Ale byłem 3 razy na prywatnej wizycie u ordynatora  profesora  Kapelaka super lekarz . 

Z mojego miasta operował chłopaka który dostał piłką w serce , rozerwana zastawka , udało mu się ją uratować.  

Zastawkę masz 3 płatkową ?? 

Najlepiej wysłać papiery do Krakowa i będzie wiadomo czy da się naprawić . 

a nie wiesz jaką miał niedomykalność i czy problemy z innymi ? ja u sb właśnie podejrzewam to samo ale jak pytam lekarzy to tylko albo coś burkną albo sie uśmiechną i że to nie możliwe bo to tak łatwo sie nie zrywa. zawsze byłem zdrowy a po urazie zacząłem mieć problemy właśnie z sercem niedomykalność mitralna z wypadaniem płatka ,i różne zaburzenie serca kołatania itp w pon-wt bede miał już wyniki z holtera ale właśnie teraz i tak mi sie trochę uspokoiło i już tak nie tłucze tylko z 50 razy na dzień wcześniej w tys.

Arsen wielkie dzięki za info, trochę składa się na to co wiedziałem... Fakt ten Kraków mi teraz trochę namieszał.... ale ja już raczej nie mam czasu na inne kombinacje... 

Co do tego sanatorium, to czytałem, że tylko pod Wrocławiem jest takie specjalistyczne dla sercowców? Oczywiście będę chciał się rehabilitować.... czy to jest na NFZ? 

Proszę napisz mi jeszcze jak wygląda samo dochodzenie do siebie? Jak długo boli klata? Czy odczuwa się samą nową zastawkę ? Ile generalnie trwała Twoja hospitalizacja? 2 tygodnie? 

Ja  znowu dostalem migotanie  przed pierwszą w nocy . Raz bylo lepiej raz.gorzej chcialem to sam ustabilizowac ale o 5 pojechałem na sor. Pobrali krew ale nie dali kroplowki. Poniwaz po godzinie sam  sie uregulowalem .

Na odzzial mnie nie przyjma bo jest full stan

Rece umuwaja twierdza ze Rzeszow ma sie do tego ustosunkować i przyjac mnie na kardiologie. Jestem zmeczony ide spac.

właśnie ciśnienie to tak skacze od 125-143 na 80-90 . tylko ten puls niski w nocy chociaż czytałem że to może być barykardia fizjologiczna bo w dzień jest ok . Wyszło mi też 230 pobudzeń ektopowych komorowych 1 parę i 1 okres bigemini .QRS nie wiem co to ale tego to wyszło bardzo dużo 

U mnie 4 atak migotania o wyjscia ze szpitala. Wczoraj sie świetnie czulem . jakies lekkie prace w ogrodzie -zakupy wczeczorem dzieci mnie zdenerwowały i bum migotanie.... Mam to na tle nerwowym . nie pojechakem na sor po 4 godzinach samo przeszlo. We wtorek ide do szpitala na kardiologie moze cos wymyśla

Nie chce Cię martwić ale nic specjalnego nie wymyśla , na migotanie nie ma lekarstwa . Ewentualnie mogą zaproponować ablacje lub kardiowersje ale nie wiem czy Tobie wolno takie zabiegi robić i  tez jak wiadomo nie ma gwarancji , ze będzie dobrze , w/g mnie tylko leki rozrzedzającej krew zapiszą i tyle. Ja biorę lek nowej generacji ale jest drogi ok 160 miesięcznie ale nie trzeba mierzyć inr oraz można wszystko jeść bo przy starych to trzeba uważać na pewne produkty . Niektóre osoby maja ten lek za darmo może ty tez jesteś w tej grupie.

Godzinę temu, Gość Maria napisał:

Nie chce Cię martwić ale nic specjalnego nie wymyśla , na migotanie nie ma lekarstwa . Ewentualnie mogą zaproponować ablacje lub kardiowersje ale nie wiem czy Tobie wolno takie zabiegi robić i  tez jak wiadomo nie ma gwarancji , ze będzie dobrze , w/g mnie tylko leki rozrzedzającej krew zapiszą i tyle. Ja biorę lek nowej generacji ale jest drogi ok 160 miesięcznie ale nie trzeba mierzyć inr oraz można wszystko jeść bo przy starych to trzeba uważać na pewne produkty . Niektóre osoby maja ten lek za darmo może ty tez jesteś w tej grupie.

Leki biorę warfin na 3 miesiące jestem po naprawie zastawek później miałem nie brać ale z tego co widzę to będę brał przez to migotanie pewnie ale tak  jak u Ciebie wymienię na ten nowy typ warfin to straszny syf ,  kasa nie problem a pobieranie krwi co tydzień to nie ciekawie w dzisiejszych czasach. 

kardiowersje elektryczną chcieli mi robić tydzień temu  ale po podaniu leków się uspokoiło na 4 dni... 

Niestety migotanie nie jest obojętne dla kondycji serca spasa frakcja lewej komory. 

Muszę zapanować nad nerwami wszystko mnie teraz denerwuje......... 

Ja miałem plastykę zastawki w Zabrzu robioną. Moja zastawka była dwupłatkowa, nieszczelność +++/++++, lewa komora 77mm przed operacją. W trzeciej dobie po operacji lewa komora miała już 57mm. Byłem operowany w 2014 roku nową wtedy metodą, jak mi powiedziano byłem 17 w Polsce który tym sposobem miał zastawkę naprawioną.

7 minut temu, Gość kruk75 napisał:

Ja miałem plastykę zastawki w Zabrzu robioną. Moja zastawka była dwupłatkowa, nieszczelność +++/++++, lewa komora 77mm przed operacją. W trzeciej dobie po operacji lewa komora miała już 57mm. Byłem operowany w 2014 roku nową wtedy metodą, jak mi powiedziano byłem 17 w Polsce który tym sposobem miał zastawkę naprawioną.

77mm lewa komora to juz niezle powiększona u mnie bylo 70mm to sie za glowe chwytali.

Która zastawka byla naprawiana?

1 godzinę temu, Gość kruk75 napisał:

Czy kolega chce napisać, że po zabiegu sama lewa komora się pomniejszyła? U mnie jest obecnie 68, jutro decyzja kiedy i jak będę miał wymienianą zastawkę w Łodzi. 

1 godzinę temu, gabant81 napisał:

Czy kolega chce napisać, że po zabiegu sama lewa komora się pomniejszyła? U mnie jest obecnie 68, jutro decyzja kiedy i jak będę miał wymienianą zastawkę w Łodzi. 

Tak, to mam na myśli. Jak tłumaczył mi kardiochirurg, komora się powiększa bo musi dużo ciężej pracować przy nieszczelnej zastawce i pokonywać fale zwrotną.  Po uszczelnieniu zastawki przyczyna znika i mięsień nie musi tak ciężko pracować wiec się zmniejsza. Po operacji byłem wybudzony w czwartek, a UKG miałem robione w poniedziałek na dzień przed wyjściem do domu i wtedy własnie po 72 godzinach od operacji komora miała już 57mm.

8 godzin temu, Gość JanuszK napisał:

Arsen, jeżeli już trzeba badać INR regularnie, to mozna kupić sobie przyrząd do domowego pomiaru z palca, tak jak przy cukrzycy. Co prawda tani nie jest ale wygodny. 

Witaj wiem ze jest taki aparat ale mam nadzieje ze nie bede musial kupowac ze sie to migotanie unormuje. Ale gdybym mial sztuczna zastawke  to bym kupil na 100% .