Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Plastyka zastawki

Gość Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Arsen tak jest zawsze napisane przy migotaniu przedsionków , ze można dostać udar ale to tak nie jest do końca prawda. Migotanie jest najczeszcza arytmia i wcale po niej tyle udarów nie ma a dlatego , ze jak ma się zdiagnozowane napady lub utrwalone tak jak ja to się bierze leki na rozrzedzenia krwi a w Twoim przypadku jak to się może zdarzyć to powinieneś brać te leki i tyle a wtedy strachu nie będzie.

Gość Ewa39zToF

Arsen, ja miałam 3 lata temu napadowe trzepotanie i migotanie przedsionków. Tydzień  z tym chodziłam, bo tyle że mi serce szybko biło, a przy wysiłku, typu chodzenie, bolała mnie przepona. W końcu trafiłam do szpitala, gdzie mi uspokoili serce digoksyna i zapisali przeciwzakrzepową Pradaxę. No a po 2 miesiącach zrobili kardiowersję elektryczna, udaną na szczęście po pierwszym strzale. Ale Pradaxę biorę do dzisiaj, bo u mnie jest duże ryzyko nawrotu migotania.

Gość Ewa39zToF

Andrzej, obawiam się, że tak. Tylko akurat tych nowoczesnych leków przeciwzakrzepowych nie można używać przy zastawce mechanicznej. Dlatego się modlę, żeby przy planowanej wkrótce operacji nie wstawili mi mechanicznej zastawki aortalnej, jeśli postanawią też ją wymienić, poza płucną. 

Teoretycznie leki zakrzepowe mam brać 3 miesiące , ale zobaczymy co będzie z tym migotaniem . warfin  po 3 miesiącach odpada zbyt dużo negatywnych opinii . 

Nigdy wcześniej nie miałem migotania  mimo ciężkiej wady serca , czasami serce przyśpieszyło zwiększyłem oddech i było ok . 

Po tej  akcji z migotaniem to się czuje gorzej niż dzień po operacji ......

22 godziny temu, gabant81 napisał:

Mnie kusi aby to jeszcze skonsultować z młodym Religą, który jest kierownikiem u nas w Łodzi... Domyślam się, że takie tuzy mają pińcet spraw.... ale żeby zagwarantować sobie zabieg u danego profesora, nie słyszałem o tym. No i jaki był finał tego gościa? Widenka zrobił zabieg? 

Tak Widenka mu robił zabieg , miał utrudnienie ponieważ gość nie zgodził się na przetaczanie krwi w razie czego ( wiara ) 

Pytanie dziwnie ale wazne...czy jest szansa ze tego migotania juz nie bede mial?

Czuje sie znacznie lepiej, nie biore od niedzieli przeciwbólowych (paracetamol)

Nie wiem czy migotanie nie bylo od tego dziadostwa poniewaz ja nigdy nie bralem 

przeciwbólowych tabletek . Jedynie na spadek goraczki dawniej nurofen.

Druga sprawa to pocenie. W ta noc musialem 2 razy przebierac sie . temp. Ok . wafrin kazali mi brac na noc czy to ma cos wspolnego z poceniem nocnym

(Juz 3 taka noc)

Nie jestem specjalistą, ale na zagranicznych serwisach medycznych znalazłem, że :
-

jednym z objawów ubocznych warfrinu jest pocenie, "niewyjaśniona gorączka"
- w 18% wchodzi w interakcję z paracetamolem,  zwiekszając jego działanie

Teoretycznie może być tak, że gorączkę dostałeś od warfrinu, a już pocenie jest bardzo prawdopodobne.

Jestem w domu serce ustabilizowane . Rzeszow odmówił mi ponieważ mam w moim miescie kardiolgie . Maja mnie przyjąć na odział 7 lipca wczesniej nie da rady jest full stan. 

W Rzeszowie mi powiedzieli ze jestem w miare bezpieczny poniewaz mam leki na krzepliwosc.

Dzisiaj inr miałem 3.20 codzienie wieczorem lykam tabletke 5 g.

Ciekawe co jest przyczyna tego migotania ,i czy będzie już występowało ,fajnie jak by się inni wypowiedzieli ci co mieli plastykę bądź operacje czy spotkali się z taka sytuacja . Jak ci to serce uspokoili tabletkami czy jakoś inaczej ? I ile migotanie trwało ? 

Dostalem dożylnie Cordarone po godzinie bylo ok. 

Dzwonielm do mojej kardiolog ktora robila mi echo przez 10 lat. Powiedziala ze raczej dalej bede te napady moze mniejsze. Blad zrobilem ze odstawilem magnez od mometu przyjecia do szpitala przed operacja . Dzisiaj mi kazala lyknac 2 tabletki +potas niby w nromnie ale mowila ze moga byc spadki a w krwi moze nie wyjsc.

Licze na jakies szczęście....

Gość Ewa39zToF

Migotanie przedsionków często pojawia się u osób z wadami zastawek, także po operacjach. Jeśli się już przydarzy, to może wracać. Trzeba sprawdzać poziom potasu i dużo pić, bo niedobór tego pierwiastka i odwodnienie też mogą wywołać migotanie. 

Potas mam w górnej granicy. Musze wiecej pić. Po opracji mi nie zalecali zeby nerek nie obciazac.

Raz mi znajomy opowiadal ze mial migotanie z powodu odwodnienia. 

Tylko on o tym migotaniu nawet nie wiedział (tylko zmęczenie )

2 godziny temu, Gość Andrzej napisał:

Ja dziś zdałem holtera w pn-wt wyniki, ciekawe czy u cb coś uszkodzili czy czemu to się przyplątało 

Ciezko powiedziec ale mogli mi o tym migotaniu powiedziec ze moze wystapic po operacji .W poniedzialek czekalem 5 godzin zanim pojechalem na sor . nie wiedzialem co to jest. Wyczytalem w necie ze to migotanie . 

Nie mam pojecia jak mozna z tym chodzic np 7 dni ja myślałem ze wykituje.

Gość Ewa39zToF

Arsen, ja nie miałam pojęcia o migotaniu. Męczyło mnie tylko bardzo szybkie bicie serca- 150 razy na minutę. I ten bolący ucisk w okolicach wątroby podczas wysiłku, np. chodzenia. To było niedokrwienie przepony i innych narządów.

Poza tym nikt Ci chyba nie powie o wszystkich powikłaniach czy skutkach niepożądanych, jakie mogą wystąpić po operacji, zwłaszcza wiele lat po niej. Ja się też o swoich dowiedziałam późno.

Powrócił temat wymiany całej zastawki i to u mnie w Łodzi, magik z Rzeszowa odmówił łatanie. Czy doświadczeni koledzy i koleżanki mogą opisać jak to technicznie wygląda, bo czytałem pińcet opinii, że prują klatę, nacinają żebra/mostek, a po całej wymianie przez kilka godzin oddycha za mnie aparatura? Czy to prawda? Jak wygląda dalszy pobyt? Wiozą mnie na oiom? Leżę plackiem tydzień i nie mogę nawet wstać do wc? Jeśli piszę głupie pytania to sorki.

Co do kolegi powyżej, migotania przedsionków są następstwem wymiany zastawki? Tak to mam rozumieć? Wiem, że trzeba po wszystkim badać krzepliwość... jeśli jeszcze na coś mam zwrócić uwagę to piszcie! Proszę.

Moja sąsiadka teraz w wieku 75, 3 lata temu miała w Rzeszowie plastykę dwóch zastawek i bypasy za jednym razem, przy czym mostek miała rozcinany. Przed zabiegiem nie miała siły iść po schodach, a teraz śmiga jak sarenka. Jedynie na co narzeka, to słabe czucie na skórze w okolicy rozcięcia. Z tego co mówiła to wstała z łóżka dobę po operacji, a w domu była po 7 dniach, a jedyny dyskomfort to gorset i spanie na plecach. 

10 godzin temu, gabant81 napisał:

Powrócił temat wymiany całej zastawki i to u mnie w Łodzi, magik z Rzeszowa odmówił łatanie. Czy doświadczeni koledzy i koleżanki mogą opisać jak to technicznie wygląda, bo czytałem pińcet opinii, że prują klatę, nacinają żebra/mostek, a po całej wymianie przez kilka godzin oddycha za mnie aparatura? Czy to prawda? Jak wygląda dalszy pobyt? Wiozą mnie na oiom? Leżę plackiem tydzień i nie mogę nawet wstać do wc? Jeśli piszę głupie pytania to sorki.

Co do kolegi powyżej, migotania przedsionków są następstwem wymiany zastawki? Tak to mam rozumieć? Wiem, że trzeba po wszystkim badać krzepliwość... jeśli jeszcze na coś mam zwrócić uwagę to piszcie! Proszę.

Opisze Ci w punktach jak to wygląda w Rzeszowie 

1 Przyjęcie do szpitala 

2. Robią Ci badania krwi , wymazy  czy nie masz gronkowca itp

3. Wieczorem ostre golenie dostajesz maszynkę i jedziesz cała klatę nogi i pachwiny na glanc ( było śmiechu trochę przy tym ) 

Po co to golenie ? muszą mieć dobry dostęp do tętnic . 

4. Przychodzi do Ciebie przed zabiegiem anestezjolog  robi wywiad . 

5. Dostajesz płyn do mycia robisz to wieczorem i rano przed zabiegiem . 

6 Ostatni posiłek o 22 jeśli rano ma być operacja 

7. 6.00 pobudka mycie i czekanie do 7,40 

8. Wjazd na blog operacyjny , wstawiają wenflon jakiś zastrzyk przenoszą na stół operacyjny podają tlen i narkozę i spisz 

9. Budzisz się na pooperacyjnym bloku kiedy sprawa indywidualna , u mnie to była 16sta 

Masz założony cewnik więc z sikaniem nie ma problemu , po co robią ?  żeby zobaczyć jak nerki pracują 

10. Po wybudzeniu uwiera Cie ta rurka intubacyjna   ale po jakimś czasie wyciągają jak się wszystko ustabilizuje .

Dodatkowo masz zamontowaną rurkę z drenażem żeby schodziło z Ciebie te po operacyjne wydzieliny .

U mnie były zamontowane dwa druciki wystające z klatki , to są elektrody w razie czego gdyby serce się zatrzymało . 

Po 4 dobach demontują te druciki . 

11 .Na drugi dzień robią zdjęcie na łóżku (mobilny RTG) jak jest ok wyciągają dren i przenoszą na salę szpitalną . 

Wyciągają też cewnik . 

12. Na sali jesteś podłączony do aparatury która monitoruje serce. Jeśli jest bezprzewodowa to możesz chodzić  w dzień , jeśli jest monitor na ścianie to tylko na siku można odłączyć .

13. Tak mijają kolejne dni obserwacja i obserwacja. 

14. Dwa dni przed wyjściem echo kontrolne i zdjęcie RTG ( u mnie wyszło powietrze ) miałem znowu cięcie i odmę zamontowaną , po jednym dniu wszystko usunięte .

15. Wyjście ze szpitala , wcześniej przychodzi lekarz i objaśnia co i jak z tabletkami kiedy wizyta kontrolna .

Mogą Ci wypisać skierowanie do sanatorium  i zwolnienie lekarskie . 

---------------------------------------------------------------------------------------

Co to migotania to po  operacji to się stało szkoda że nie w szpitalu tylko w domu , powrót na kardiochirurgię nie jest już możliwy z powodu migotania ani na kardiologię piętro niżej ponieważ kardiologia jest  moim mieście (raczej kiepska ) 

Mi się wydaje że serce dostało małego szału , lewa komora zjechała do 70 do 55mm . dwie zastawki szczelne wiec duża zmiana te impulsy przebiegają inaczej .

Przed operacją nie miałem migotania kompletnie żadnych objawów . Wydolność była bardzo dobra .