Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja w czasach pandemii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z Was ma w najbliższym czasie zaplanowaną operację serca(lub może właśnie ją przeszliście)? Zastanawiam się, czy oddziały kardiochirurgiczne mają wdrożone jakieś nowe procedury na ten nieciekawy czas, czy testują pacjentów/personel?

Ryzyko około/pooperacyjne jest teraz z pewnością większe, a kontakt z lekarzami poza szpitalem utrudniony jak nie niemożliwy.. jakie są Wasze przemyślenia? Czy Wasi lekarze odradzają teraz zabieg (o ile oczywiście nie ma zagrożenia życia..).

Czeka mnie wymiana zastawki aortalnej oraz usunięcie tętniaka aorty wstępującej, narazie bez większych objawów, ale ze względu na rozmiar tętniaka od dłuższego czasu jestem zakwalifikowany i właśnie 'teraz' mam termin operacji.

Pozdrawiam

Marcin.

Witaj 

Miałem mieć operacje początkiem kwietnia w Rzeszowie naprawa lub wymiana zastawki mitralnej , zabieg planowany czekałem rok . Ale zostało do odwołane , tydzień temu dzwoniłem to powiedzieli że ruszają planowane zabiegi , mam czekać na telefon w czerwcu .  Z jednej strony chcę mieć jak najszybciej  to z głowy ale też boję się szpitale to spora wylęgarnia wirusa. 

Z tego co widzę nie ma dużo przypadków zakażeń w Rzeszowie ale np w Katowicach to bym się zastanowił... 

Nie wiem czy robią testy przed operacja i jak to wygląda od strony personelu . Dzisiaj mówili w radiu  że mają robić wywiad przez planowanym zabiegiem i w razie konieczności test . 

Myślę, że na kardiochirurgii zawsze mają podwyższone standardy bezpieczeństwa, teraz mam nadzieję tym bardziej uważają, pewności nie będzie i to przed długi czas, trzeba by opóźnić wszystko o rok albo dłużej. Na tyle nie mogę sobie raczej pozwolić.

Ja w szpitalu w Warszawie, więc na mapie nie wygląda to ciekawie.

Inną kwiestią jest też poradzenie sobie po operacji,  trzeba będzie się znowu odizolować od świata zewnętrznego pewnie, bo człowiek osłabiony..

Gość pytanie

W lutym jak byłem prywatnie profesor mówił że przez szpitalem muszę zrobić wymazy ,  a teraz pani ze szpitala mówiła  że sami takie badania robią na miejscu . Mam rozumieć że jak coś wyjdzie do dadzą antybiotyk i do domu ??

11 godzin temu, arsen008 napisał:

Witajcie 

Dostałem telefon w poniedziałek że 8 czerwca mam przyjechać do szpitala . Pani powiedziała że wszystkie badania zrobią na miejscu , jedynie mam mieć sprawdzone uzębienie ( już robiłem zdjęcie ) 

Trzymajcie kciuki , wszystko napiszę 

Powodzenia, będzie dobrze!

Ja jeszcze czekam na dokładny termin ale ma być wkrótce już podobno..

Co do badań faktycznie u mnie to samo mówiono przedtem, a teraz tylko o zębach już przypominała pani z sekretariatu.

Może komuś się przyda z moich doświadczeń (podobnie jak arsen008  dostałem 'szybkie' zaproszenie do szpitala na 8.06, a 9.06 miałem już zabieg).

Przed przyjęciem na oddział wszyscy pacjenci są sprawdzani szybkim testem na obecność wirusów, wynik znany jest po ok 15min. Następnie już na oddziale w dzień przed operacją pobierany jest wymaz i kolejny test. Tak było w Warszawie, dla planowanej operacji.

W Gdańsku trafiłem na SOR z powikłaniami i tu też przed przyjęciem na oddział pacjenci są sprawdzani - od razu pobierany był wymaz.

'Wewnątrz' w obu placówkach część personelu nosi maseczki część nie, ale wszyscy cały czas dezynfekują ręce. Gdy poruszasz się między oddziałami (np, na badania) wymagana jest maseczka. Oczywiście wszędzie obowiązywał zakaz odwiedzin pacjentów..

Witaj świetnie że jesteś . Z tymi testami to mnie zaskoczyłeś . W szpitalu nie miałem testów tylko wymazy ale nie pod gronkowca . 

Na SOR trafiłem w tamtym tygodniu 3 razy tylko sprawdzali czy nie mam gorączki itp. 

Co tu napisać..... można liczyć tylko na szczęście 

Ja również się cieszę 🙂

Wymaz pewnie brany pod kątem covid miałeś również.. jeśli chodzi o powikłania to jak się okazało w echo miałem wodę w worku osierdziowym, przy wypisie ze szpitala  było jeszcze czysto,. Z objawów to nagły spadek wydajności, silne bóle promieniujące z utratą przytomności.

Mam nadzieję, że u Ciebie już też lepiej i że już nie będziemy musieli zwiedzać SORów !