Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zrośnięte płatki w zastawce aortalnej ze zmianami zwyrodnieniowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 27 lat. Bardzo prosze o interpretacje Echo serca: Wielkość jam serca w normie. Kurczliwość mięśnia lewej komory dobra. LVEF 65%. Zastawka mitralna w normie. Zastawka aortalna 2-płatkowa (zrośnięte płatki prawy i lewy) z niedużymi zmianami zwyrodnieniowymi, Vmax 226cm/s, bez cech istotnej stenozy , umiarkowana fala zwrotna. Zastawka III w normie. Zastawka tętnicy płucnej w normie. worek osierdziowy wolny Nieduże poszerzenie aorty wstępującej. Koarktacji nie stwierdzono. A-ASC 40, LA 38, LVEF 65%, LVSD 34, LVDD 53, IVSD 10, LVPW 10.
witam! Mam prośbe... Czy mogłaby Pani zinterpretować moje wyniki z badania ECHOKARDIOGRAFICZNEGO. Ja sie na tym nie znam a byłabym spokojniejsz gdyby ktoś to obejrzał. A więc... LEWA KOMORA: (LV) niepowiększona EDD-mm ESD-mm EDV-40ml ESV-ml Kurczliwość: prawidłowa EF= 60% Funkcja rozkurczowa E=cm/s A=cm/s PRAWA KOMORA (RV)-25mm PRZEGRODA M. KOMOROWA (IVS)-mm Sciana tylna(PW)-mm LEWY PRZEDSIONEK (LA)-mm LAA 12(cm2) PRAWY PRZEDSIONEK (RA)-11cm2 ZASTAWKA MITRALNA (MV) Płatki- pogrubiałe szczególnie płatek przedni z cechami wypadania Grad max. mmHg Fala zwrotna acentryczna,wąska(++) ZASTAWKA TRÓJDZIELNA (TV): bez zmian Fala zwrotna (+) ZASTAWKA AORTALNA (AoV): płatki- bez zmian organicznych i gradientu Pierścień-24mm Grad max.- mmHg, Grad. śr.-mmHg Fala zwrotna:ślad aorta wstępująca-mm ZASTAWKA PŁUCNA (PV): Fala zwrotna: ACT-ms Pień płucny-mm OSIERDZIE: bez zmian MAM 19 lat
Witam chciałabym poprosic o interpretacje wynikow echa.Tydzien tem wyszłam ze szpitala i nadal nie wiem co znacza wyniki tych badan a bardzo bym chciała sie dowiedziec. Echo serca: LA 31,4mm Ao 288 mm PA 21,5 mm PA 21,5mm RVD 10,2mm LVDd 43,3mm EF 76% LVDs 22,9 mm IVS 9,3 mm LVDw 7,6mm Ao asc mm Ao desc mm LVDw 76 mm Vmax MV 0,90/0,70 m/s Vmax TV 0,80/0,5 m/s FS 47% Vmax Ao asc 1,25m/s Vmax Ao desc m/s Vmax MPA 157 m/s Wielkosc i proporcja jak serca prawidłowa .grubosc i kurczliwosc miesnia lewej komory w normie. SF 47% EF 76% zwiekszony rzut minutowy serca Co 6.78 l /mm ubytek przegrody miedzyprzedsionkowej w miejsciu otowru owalnego osrednicy 3mm typu ASDII/PFO z przepływem L-P i predkosci 1.26m/s pien płucny szer 21,5 mm z przepływem przyspieszonym 1.57m/s zastawka trojdzielna z fala zwrotna (+/++) podwyzszone cisnienie w prawej komorze 47 mmHg zastawka aorty 3 płatowa z przepływem 1,25 m/s łuk aorty szer 20.7mm z przepływem z Ao desc 1.55m/s separacja osierdzia 1.9 mm osierdzie hyperechogeniczne pogrubiałe szeer 5 mm DGN ASDII ubyttek przegrody miedzyprzedsionkowej typu wtornego hyperechogeniczne osierdzie z separacja 1.9mm chciałabym sie jeszcze zapytac co oznacza zwrot osierdzie hyperechogeniczne Z góry dziękuje i prosze o szybka odpowiedz ;))