Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napady wysokiego tętna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pewnego dnia obudziłem się w nocy i po jakiejś chwili zaczęło mi serce szybko bić. Nie mogłem się uspokoić bo martwilem się, że coś mi się stanie i to nasilalo to tętno, serce walilo jakby miało wyskoczyć jak wstałem z łóżka. Zaczęło być mi zimno i takie lekkie drgawki miałem, lekko duszno.  Po jakimś czasie się uspokoilem ,ale ciężko bylo. Od tamtej chwili raz na kiedy potrafię mieć taki napad tętna w nocy. Zdarza się, że  obudzę sie w nocy i serce szybko zaczyna walić i latam i sie stresuje . Za dnia nigdy tak nie mailem. To bywało tylko w nocy. Albo przed snem albo jak się wybudze w nocy. Co to może być? Ciśnienie mierze regularnie od tamtej pory i jest normalne, jedynie podczas tego napadu było trochę podwyższone . Tętno w spoczynku też jest dobre bo w granicach 60 . A jak mnie złapie taki napad to serce chce wyskoczyć. 

Ja tak miałam przy chorej tarczycy nadczynnosci. Zrób badanie TSH ft3 i ft4 oraz też z krwi wit. D. Może to jest przyczyna. Jak miałam takie napady przy$pieszonego tetna to zawsze się kładłam i podkurczałam nogi i piłam zimną ale nielodowatą wodę. I robiłam głębokie wdechy co jakiś czas, nie ciągle. I uspokajałam myśli. Niestety w czasie diagnozy kiedy jeszcze nie wiedziano że to tarczyca brałam jak przyśpieszało do 120 bez przyczyny i nie wiadomo do jakich wartości by doszło lek propranolol ale to naprawde wyjatkowo.

Odebrałem wyniki holtera. Opis: Wiodący rytm zatokowy, zaznaczona dobowa zmienność rytmu serca (65-95/min), odnotowane epizody tachykardii zatokowej należy interpretować w kontekście wywiadu od Pacjenta( w przypadku aktywności fizycznej NORMA), czas przewodzenia przedsionkowo-komorowego prawidłowy, zespół QRS nieposzerzony, normogram, przebieg repolaryzacji stacjonarny; Wniosek: w zarejestrowanych zdarzeniach bez istotnych zaburzeń rytmu serca

Byłem u lekarki z tym i wszystko niby w porządku, kazała magnez cardio kupić i tyle