Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zrośnięte płatki zastawki aortalnej

Pawel.k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym się zapytac o wynik badania echo serca. lekarz opisał to mniej więcej tak, częściowy brak separacji dwuch płatków zastawki aortalnej, zastawka czynnościowo dwupłatkowa. mała-umiarkowana fala zwrotna przez zastawke aortalną biegnąca po komorowej powierzchni prawego płatka mitralnego utrudnia jego rozwarcie. PHT fali zwrotnej aortalnej ok 970 ms. Śladowe fale zwrotne przez ujścia przed komorowe. czy to coś poważnego?, wiizyte u kardiologa mam dopiero za 3 tyg stad moje pytanie tutaj. dodam że mam nadcisnienie tętnicze, lecze sie od 2 miesięcy, po lekach ćisnienie ok 140-155 na 80-90, przed leczeniem było 140-165 na 90-105. z góry dziękuje za odp
Jestem laikiem i mam nadzieję, ze Izabela lub inny specjalista udzieli ci fachowej informacji. Zastawka aortalna w swej normalnej budowie ma 3 płatki. U ciebie jak piszesz dwa są na swój sposób nierozłacvzone, co powoduje, że właściwie można mówić o zastawce dwupłatkowej. Mała niedomykalnośc, a więc coffanie się krwi przez zastawkę w kierunku przeciwnym, może być niedomykalnością śladową, a więc bliską fizjologicznej. Ale mała może byc też użyta na określenie np. niedomykalności 1 stopnia. Najlepiej wie to speclaista wykonyjący badanie. Ważne są tez wszytskie inne parametry, zmiany hemodynamiczne. Życzę zdrowia