Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duża niedomykalność zastawki aortalnej

das

Rekomendowane odpowiedzi

Mój syn 17 lat ma zdiagnozowaną dużą niedomykalność dwupłatkowej trójspoidłowej zastawki aortalnej. Fala zwrotna III/IV lewa komora 38mm/57mm, aorta 32mm gradient max 14mmHg, frakcja wyrzutowa 61% Wszystkie inne wyniki są OK. nie ma żadnych objawów. Proszę powiedzcie mi na ile jest to poważna sprawa, czy czeka go operacja, czy może uprawiać sport.
Gość malgorzata z lublina
witam mam na imie malgorzata z tego co mysle operacja bedzie konieczna ja tez mam duza niedomykalnosc zastawki mitralnej i trojdzielnej 3i4 st lekarze twierdza ze operacja w tego typu niedomykalnosciach jest jedynym ratunkiem leki tu juz nie bardzo pomoga pozdrawiam
Witaj, samo określenie stopnia niedomykalności, który wskazuje na dużą niedomykalnośc może sugerować pogłebianie się wady z czasem. Nie wiem czy to tylko niedomykalnośc czy równiez stenoza, bo jestem tylko laikiem. W każdym razie ważny jest całokształt badać, zmian hemodynamicznych, na czym my nie będąc specjalistami nie znamy się. Zdecydowanie odradzam sport, co nie oznacza, że ruyuch. Przy dwupłatkowej zastawce i dużym stopniu niedomyaklności zalecana profilaktyka IZW. Serdecznie zapraszam cię na forum poprzez stronę www.sercedziecka.org.pl Tu znajdziesz kontakt z rodzicami innych dzieci. Pozdrawiam i zyczę synowi zdrowia. Na całe szczęście nasza kardiologia i kardiochirurgia, także dziecięca stoja na światowym poziomie. Ola

Moj maż mial operacje dwa dni temu tez mial duza niedomykalnosc dzis juz chodzi a zrobili mu plastyke zastawki aortalnej czuje sie dobrze wiec nie czekajcie bo szkoda czasu i tak syna to nie ominie naprawde bedzie ok trzymajcie pozdrawiam serdecznie zycze zdrowia moz ma 39 lat

Witam w wieku 14 lat stwierdzono u mnie niedomykalność zastawki aortalnej 1 stopnia. Czynnie uprawiałem sporty takie jak gra w piłkę, a nawet sztuki walki. Aktualnie mam 19 lat i mam niedomykalność 2 stopnia. Od pewnego momentu przestałem uprawiać sporty i czuję się źle może to właśnie dlatego, iż przestałem. Prowadzę bardziej bierny tryb życia. Oczywiście miewałem wysokie ciśnienia np takie jak 160/100. Jak czuję się Pani syn? Miewa jakieś dolegliwości związane z wadą? Czy ma wysokie ciśnienia, szybciej się męczy? Bierze jakieś tabletki? Ja np biorę concor 2,5. Pozdrawiam Dominik