Skocz do zawartości
kardiolo.pl

zastawka biologiczna

Gość Ivo

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, MarcinG. napisał:

Pytanko bardziej administracyjne..Ile czasu byłeś na L4 po operacji? Lekarze dają zwolnienie na dłuższe okresy czy trzeba odświeżać często? Pytam bo teraz o każdą wizytę raczej ciężko..

W sumie to prawie 4 miechy byłem w szpitalu poźniej brałem od pierwszego kontaktu co miesiąc midawał na kolejny.Łącznie byłem 10 miesięcy

Gość Andrzej

jakie objawy mieliście które wskazywały na izw dało się to dostrzec/wykryć jakoś wcześniej ? 

Krzysiek jak ci ją wszczepiali to mówili ile średnio może wytrzymać nowa z doświadczeń innych pacjentów coś tam powinni już wiedzieć  ?

15 godzin temu, Gość Andrzej napisał:

jakie objawy mieliście które wskazywały na izw dało się to dostrzec/wykryć jakoś wcześniej ?

Było to już dawno temu ale jak pamiętam to u mnie objawy to była gorączka, utrzymująca się przez kilka tygodni, po lekach spadała ale po odstawieniu od razu rosła. No i wydolność spadła, szybsze męczenie się. Miałem co tydz wizyty i lekarz stwierdzał nakładające się infekcje (była akurat jesień), zlecał badania krwi i tak przez 4tyg aż trafiłem do innego, który zlecił ekg i echo. Diagnoza natychniastowa. 

Witam. Właśnie lerze w szpitalu już prawie 2 miesiące z powodu izw, w czwartek mam mieć operację wymiany zastawki aortalnej ponieważ jest duża niedomykalność i wciąż jest zakażona, antybiotykoterapia nie pomogła. W wieku 19 lat miałem wszczepiona zastawkę biologiczna i po 4 latach złapałem izw, teraz zastanawiam się nad mechaniczna, bo raczej nie ma możliwości wszczepienia zastawki biologicznej nowego typu. 

Pierwsza operacje przeszedłem na prawdę super nic mnie nie bolało dobrze się czułem już od razu po samym przebudzeniu, praktycznie po wyjściu ze szpitala ograniczał mnie tylko czas na zrośnięcie mostka żeby wrócić do normalnego trybu życia. Pierwsza operacje miałem z powodu niedomykalność i zastawka miała dwa płatki była to wada wrodzona, przed operacja też czułem się bardzo dobrze nie męczyłem się prowadziłem normalny tryb życia.

Dydus zapytam jeszcze raz a w innych klinikach niż Wrocław w Polsce wszczepiają jakieś zastawki biologiczne nowych typów wytrzymalsze niż te 10-15 lat czy raczej ogólnie w Polsce nie stosuję się innych zastawek ? Pierwszą operację miałeś przez całkowite rozcięcie mostka ?

Z tego co wyczytałam to są w Polsce zastawki biologiczne wytrzymująca 40 lat, ale nie szukałem gdzie je wszczepiają ponieważ już i tak mam wszystko ustalone we Wrocławiu a z tego co o nich wyczytałem na forach to bardzo mało osób je ma wszczepione, dlatego nwm jak się załapać na taką zastawkę i gdzie. Tak pierwsza operacje miałem rozcinany cały mostek bliznę mam na całą klatkę. 

Dyduś to masz ładne ,,ferie'' prawie dwa miesiące w szpitalu ... Ja w poniedziałek idę też do szpitala na operację naprawy zastawki mitralnej i możliwe ze wymiana aortalnej (decyzja zapadnie po dokładnym badaniu ) 

Wiadomo wystraszony jestem ale już ponad rok czekam wiec przywykłem do tej sytuacji . 

Gdybym miał wymienianą zastawkę profesor mówił że tylko sztuczna ale nie jestem tak do końca za tym . 

Może mi zostawią aortalną i tylko mitralną naprawią .  Mam 36 lat .

Trzymaj się Dyduś !!!