Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki płucnej

Gość ksiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to czeka? Jest bank zastawek i wybierają taką, która będzie najlepsza dla Ciebie.  To są zastawki od zmarłych, już specjalnie spreparowane. Ja czekałam na operację 3 miesiące od poprzedniej, ale u mnie to było trochę bardziej skomplikowane, bo to była dwuetapowa korekcja wady.

Nigdy nie chodziłam na siłownię, więc nie mam pojęcia. Nie wolno mi dźwigać i wykonywać dużych wysiłków fizycznych. Cieszyłam się, że w ogóle przeżyłam, a po 3 tygodniach od operacji wróciłam do szkoły, bo w czasie operacji miałam 17 lat.  Mostek zrasta się do pół roku, więc trzeba na niego uważać kilka miesięcy. Ręce też podnosić można dopiero po jakimś czasie, podobnie jak prowadzić auto, czy nosić zakupy. Wszystko Ci powiedzą Twój kardiolog i kardiochirurg. Może będziesz brał leki przeciwzakrzepowe przez jakiś czas, więc odpadają sporty kontaktowe i ogólnie trzeba uważać na krwawienia.

Moje koleżanki wolą tańczyć zumbę, albo ćwiczyć w domu, oglądając w internecie Ewę Chodakowską. A na siłownię raczej kobiety z takimi wadami serca, jak moja, nie chodzą. Takie treningi są dla ludzi zdrowych. Poza tym ja nie lubię mięśniaków, zwłaszcza spoconych, więc oszczędzam sobie przykrych widoków 😉