Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hemoliza i niedopasowanie zastawki

Krzychu1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam 30 lat, od 2012 roku mam zastawkę mechaniczną OnX 25 w pozycji aortalnej. Od sierpnia 2018 w sumie jest równia pochyła, czuje się coraz gorzej, duszności nietolerancja wysiłku. Bylem przebadany kompleksowo. W kwietniu 2018 UKG LV 35/52 EF60%. Po zasłabnięciu w pracy, udałem się do nefrologa bo uciekał mi potas. Zdiagnozowano Hiperaldosteronizm wtorny, biorę kalipoz i Nonpres 50mg. Dodatkowo wszyscy odsyłali mnie do psychiatry, wiec poszedłem i ziadnozowano zaburzenia depresyjne i biore antydepresanty. Ale nie było lepiej. Wkoncu kardiolog po wynikach morfologi, spadki MCH i MCHC i MCV i spadku żelaza zaczął podejżewać hemolize zastawkowa. Wysłał mnie na wewnetrzny celem diagnostyki ukladu pokarmowego. Okazalo się, że mam polipa w jelicie grubym, wycieli go ale bardzo krwawilem. Hemoglobine mialem 12. Od tego momentu juz 2 miesiace nie potrafie sie pozbierać. W końcu zrobiłem badania pod kontem hemolizy, haptoglobina <0.08 a norma od 0.14 do 2.58. LHD 602 norma 480. Retikulocyty ponad norme. Problem z zelazem, nie biorę suplementow, jest ponizej normy, biorę tydzień, jest powyżej normy i bardzo sie źle czuje. Nefrolog stwierdzil hemolize. Poszedlem do hematologa, potwierdzila hemolize i wykluczyła hemolize autoimmunologiczna. Poszedłem do kardiologa zrobił UKG, wyszło ze mam zastawke zbyt mała, EOA 1.5, w przeliczeniu na powierzchnie ciała 0.72 czyli niedopasowanie umiarkowane. LV 61mm i EF55%.  Byłem na konsylium i lekarze nie są zgodni, czy nadaje sie do reoperacji czy to inna przyczyna moich duszności. Obecnie status jest taki ze 15 schodow to dla mnie za dużo. Dodatkowo zaczęły nogi boleć, prawa noga puchnie i śpię z nogami wyżej.  Bardzo proszę o opinie i ewentualna pomoc albo jakies materialy/artykuły. Wg lekarzy te objawy nie moze powodowac ten rodzaj zastawki bo nie zdarzyło się to jeszcze. A ja 2 miesiac na L4 i nie ma nic lepiej. Tylko coraz słabszy. Mam miec 7 badanie echo przez przełykowe