Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bisocard - skutki uboczne glukoza

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. 

Od lutego tego roku przyjmuję Bisocard 2,5 mg.

Wszystko z samopoczuciem i jego działaniem jest ok. 

Jednak zauważyłem, że wyniki badań glukozy na czczo zaczęły być wyższe niż wcześniej. 

Nigdy mój wynik nie przekraczał 90, a teraz potrafi wynieść 92, 94, 96.

Czy ktoś z Was miał coś podobnego ewentualnie posiada wiedzę na ten temat? 

Ja biorę Betaloc ZOK i też glukoza wyższa w badaniach. Robiłem krzywą cukrową i jest OK, ale znając swój organizm jestem pewien, że coś z tym cukrem jest inaczej niż było kiedyś. Tylko czym to jest spowodowane nie wiem. Gdzie wypatrzyłeś tę zależność?

W ulotce jest napisane, że bisocard może maskować objawy hipoglikemii czyli zbyt niskiego poziomu cukru.

Cukier zawsze, ale to zawsze miałem dobry. 

Dziś zrobiłem w domu próbę glukometrem, który został nam w domu po cukrzycy ciążowej żony. 

Rano po przebudzeniu cukier wynosił 77, a jakieś 15-20 minut po lekach już 99.

Dodatkowo wcześniej czytałem, że blokery mogą wpływać na cholesterol i gospodarkę tłuszczową, ale to olałem. 

W styczniu zacząłem redukcję wagi i zrzuciłem 15kg. Wczoraj zrobiłem badania kontrolne i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu cholesterol wzrósł całkowity wzrósł o 5, zły tak samo, a dobry spadł o 7.

Dodatkowo trójglicerydy skoczyły ze 114 na 149 gdzie górna granica to 150.

Moje obserwacje i to wyczytałem potwierdzają, że bloker ma skutki uboczne i byłem ciekawy czy ktoś też to zaobserwował. 

Zastanawiam się co dalej z tym robić? 

No to kolego rękę sobie możemy podać bo u mnie też wzrósł, świeże badania: cholesterol całkowity 190, triglicerydy 164, LDL 112. Tylko ja biorę już kilkanaście lat ten betaloc. Coś w tym na pewno jest, tylko tak, mnie on bardzo wyhamował serce, może na skurcze jakoś nie działa, ale na przyspieszenia pulsu znakomicie a one to właśnie szkodziły mi bardziej niż dodatkowe, może tylko częstoskurcze są gorsze.

Czyli skutki uboczne się potwierdziły. 

Mi również ładnie wyhamował puls, a nawet za bardzo. Ale z niższym czuję się bardzo dobrze. Skurcze dodatkowe komorowe mam, ale raczej rzadko je odczuwam. W sumie tak do nich przywykłem, że mi nie przeszkadzają. 

Moja żona podczas odchudzania łykała morwę i nie miałem pojęcia, że ma ona wpływ na cholesterol. 

Z tego co czytałem duża podaż błonnika ma dobry wpływ na cholesterol. 

Za jakiś miesiąc powtórzę badania i zobaczymy co pokażą. 

Powiem też, że na redukcji jadłem sporo jajek ok. 10 tygodniowo, więc może to też miało wpływ.