Skocz do zawartości
kardiolo.pl

mocniejsze/dodatkowe uderzenia serca i duszności?

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam 22lata i mniej więcej od 4-5miesięcy mam coś w stylu: mocniejszego uderzenia serca? ew. dodatkowego uderzenia serca/chwilowej pustki lub jakby serce chciało wyjść z klatki piersiowej.

Zdarza się to mniej więcej raz dziennie, zdarzyło się może z 3-4 razy gdzie miałem coś takiego dwa razy w ciągu dnia. (jest również i tak, że nie zdarza się to nawet razu w danym dniu)
Po owym "ataku" nie mam innych dolegliwości - poza lękiem/paniką, bo coś się stało, ale to myślę, że jest w miarę normalne.

Jednakże ostatnio miałem takie jakby dwa mocniejsze ataki - jakby serce chciało wyjść z mostka. Po pierwszym nic się nie działo, jednak po drugim jakoś od następnego dnia, może dwa dni później -
mam coś w stylu duszności - uczucia ciężkości na klatce piersiowej podczas wdychania powietrza. Jest również coś w stylu normalnego oddychania przezemnie, gdzie co jakiś czas odczuwam owy ciężar podczas wdechu (nie wiem jak to inaczej określić - bąbel powietrza pod mostkiem?)

Owe duszności raczej zdarzają się po kilku godzinach od obudzenia się - przykładowo, wstanę po nocce w pracy o 12, zaczynają się o 17/18 choć nie do końca mogę to określić. Przedwczoraj, wczoraj bardziej je odczuwałem, dzisiaj akurat jest spokój. Myślę, że to przez to, iż z czasem myślę o tym coraz bardziej, choć kto wie. Niby jestem łatwo stresującym się człowiekiem, tak od jakiegoś czasu niezbyt odczuwałem stres, przez co nie wiem co o tym myśleć.

Wizytę u kardiologa mam dopiero za miesiąc - prywatnie, więc do tego czasu szukam innych możliwości cóż by to mogło być. (chyba o niczym nie zapomniałem mam nadzieję :D)

Jakieś propozycje?

Pozdrawiam i dziękuję!

Najprawdopodobniej sa to skurcze dodatkowe. Jeśli sa pojedyncze to nic groźnego jeśli jest ich kilka w ciągu dnia. Może zaburzenia elektrolitow Np. Spadek potasu. A dusznosci mogą być spowodowane stresem.

przed wizytą warto zbadać elektrolity, lipidogram,  zrobic EKG a najlepiej  holter EKG 24h ( koszt ok  100zl).

Pozdrawiam

To z pewnoscia nic takiego tylko dodatkowe skurcze ktore nie sa niebezpieczne. Kazdy je ma czasami albo bedzie mial kiedys. Moze byc na tle nerwowym, moze wplywac rozleguloawanie i brak snu skoro pracujesz na zmiany nocne.mozesz miec wypadanie platka (to wychodzi na badaniu echo serca) ktore tez nie jest niczym takim, b duzo osob je ma ale moze powodowac rozne akcje z sercem. Idz spokojnie do kardiologa ale na pewno nic takiego nie masz. Mlodzi ludzie czasem maja akcje z sercem a potem im to przechodzi samo