Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Infekcje przy niedomykalnosci zastawki

Gość Bona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie infekcji typu przeziębienia katar kaszel ból gardła ale bez gorączki bądź lekki stan podgoraczkowy. Czy takei stany są groźne dla serca? Mogą powiększyć niedomykalnosc zastawki aortalnej? Czy już przy tego typu infekcji brać antybiotyk czy postępować normalnie z łagodnym lekami bez recepty!? Jak postępuje ie? 

Gorączka wiem że może być groźna i trzeba ją zabijać a nawet antybiotyk brać aby zwalczyć bakterie ale te łagodne stany? 

Kardiolog ci tego nie wytlumaczyl? Nie sadze ze przy przeziebieniu trzeba brac antybiotyki ale na pewno czy wogole je trzeba brac zalezy od tego jak istotna jest niedomykalnosc a to tylko kardiolog moze ci powiedziec. Na pewno bym na wlasna reke sie nie faszerowala antybiotykami przy przeziebieniu

Dla osób z niedomykalnościami każda infekcja musi być leczona, ponieważ nasze zastawki są bardziej wrażliwe. Dodatkowo bardzo ważne aby mieć pod kontrolą uzębienie, trzeba regularnie chodzić do dentysty i sprawdzać, bo te bakterie są najgorsze. One przedostajac się do krwi, krążą po krwioobiegu i mogą odkładać się na zestawkach prowadząc do szybszego uszkodzenia. 

Dlatego leczyć infekcje, nie chodzić do pracy z przeziębieniem i dbać o zęby.

Masz łagodną niedomykalność, także to też nie jest jakieś nie wiadomo co. 😊

Nie wiem co to znaczy "unikac infekcji..". Jezeli ci nic nie mowil o antybiotykach to znaczy ze nie musisz ich brac. Jezeli masz watpliwosci to spytaj go dokladnie albo idz do innego spytac. Ja mam wypadanie platka i tez przrczytalam na necie ze przy tym jest niedomykalnosc i trzeba brac antybiotyki itd,mo zaden kardiolog o tym nic nie mowil. Ostatnio sama spytalam to powiedzial ze zalezy od tego jak duza jest niedomykalnosc,jak mala to nic nie trzeba 

Z tego co wiem to niedomykalności małe to ma co druga osoba ( kiedyś pewna kardiolożka mi to powiedziała w WIML-u) byłem tam na badaniach do Dęblina na kurs pilotażu. Także kierując się zasadą, że trzeba każde przeziębienie leczyć to prawie co druga osoba powinna brać antybiotyki, ale branie antybiotyków na każdy katar czy przeziębienie to też nie jest dobre rozwiązanie. Kiedy trzeba i zachodzi ku temu konieczność to trzeba się leczyć antybiotykami i to niezależnie czy ma się niedomykalności czy też nie, ale nie przesadzajmy.