Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Łatanie zastawki płucnej

Gość ksiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w tym roku mam mieć zabieg łatanie zastawki płucnej. Po ostatnim omdleniu i kołataniu serca kardiolodzy pozytywnie wciągnęli mnie na listę do zabiegu.

Mam porobić wszystkie potrzebne badania i dzwonić do szpitala na umówienie się na operację tej zastawki.

Jak teraz to się robi, pewnie będą mnie usypiać a tego boję się najbardziej.

Jakie ryzyko może się z tym wiązać  jestem kardiologicznie obciążony od urodzenia.

Zabieg ma być wykonany w Aninie w szpitalu kardiologicznym.

Gość Ewa38zToF

Podałeś mało precyzyjne informacje. Zastawki nie można załatać, najwyżej jakoś inaczej naprawić albo wymienić. Sprawdź w papierach od kardiologa, jak nazywa się Twoja wada. Instytut Kardiologii w Aninie to świetny ośrodek. Jestem jego pacjentką od prawie 21 lat. Miałam tam dwie operacje  w 1998 r. W czasie tej ostatniej wstawili mi ludzką zastawkę płucna. Usypianie nie jest straszne, gorzej jest z wybudzaniem, bo wszystko Cię boli i masz w gardle respirator. Ale w miarę szybko Ci go wyciągają. 

Gość Łatanie zastawki płucnej
15 godzin temu, Gość ksiaze napisał:

Witajcie w tym roku mam mieć zabieg łatanie zastawki płucnej. Po ostatnim omdleniu i kołataniu serca kardiolodzy pozytywnie wciągnęli mnie na listę do zabiegu.

Mam porobić wszystkie potrzebne badania i dzwonić do szpitala na umówienie się na operację tej zastawki.

Jak teraz to się robi, pewnie będą mnie usypiać a tego boję się najbardziej.

Jakie ryzyko może się z tym wiązać  jestem kardiologicznie obciążony od urodzenia.

Zabieg ma być wykonany w Aninie w szpitalu kardiologicznym.

Rozpoznanie:

Umiarkowana/ duża niedomykalność płucna u pacjenta po korekcie całkowitej tetralogii Fallota 

Brak lewej tętnicy płucnej.

Dwupłatkowa zastawka aortalna.

Poszerzenie aorty wstępującej.

Prawostronny łuk aorty z uchyłkiem typu ductus bump.

Hypoplazja płuca lewego,unaczynianego od tętnicy piersiowej wewntęrznej lewej oraz gałezi oskrzelowych i międzyżebrowych.

Blok p-k 1 stopnia. Blok odnogi pęczka Hisa. Komorowe zaburzenie rytmu.

Zmiany rozedmowe i włókniste płuc.

Z tego co wiem pani doktor prowadząca mówiła o łataniu zastawki płucnej. Nie będą mi wymieniać na sztuczną . Dobrze słyszałem.

Więc już  jestem na liście i mam kwalifikację do łatania tej zastawki.

Cytat

Gość Ewa38zToF

O, to widzę, że wiele nas łączy 😉 Też mam ToF, blok odnogi pęczka Hisa, poszerzoną aortę wstępującą  i zaburzenia rytmu. Korektę całkowitą miałam właśnie w Instytucie Kardiologii w Aninie, nieco ponad 20 lat temu. 

Ciekawi mnie, gdzie i kiedy przeszedłeś korektę? To była tyko jedna operacja? Jak się ogólnie czujesz?Ile masz lat? Pracujesz zawodowo? Ja niedługo skończę 38 lat, pracuję ,ale mam też rentę socjalną. Jestem po 3 operacjach, a też czeka mnie kolejna. 

Gość Łatanie zastawki płucnej
1 godzinę temu, Gość Ewa38zToF napisał:

O, to widzę, że wiele nas łączy 😉 Też mam ToF, blok odnogi pęczka Hisa, poszerzoną aortę wstępującą  i zaburzenia rytmu. Korektę całkowitą miałam właśnie w Instytucie Kardiologii w Aninie, nieco ponad 20 lat temu. 

Ciekawi mnie, gdzie i kiedy przeszedłeś korektę? To była tyko jedna operacja? Jak się ogólnie czujesz?Ile masz lat? Pracujesz zawodowo? Ja niedługo skończę 38 lat, pracuję ,ale mam też rentę socjalną. Jestem po 3 operacjach, a też czeka mnie kolejna. 

Cześć korektę miałem 89r. w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Tak to była jedna operacja. Ogólnie stan zdrowia mi się pogorszył. Szybciej się męczę i czasami występują omdlenia.Mam 34 lata. Próbuję znaleźć  pracę w tym cudownym kraju, ale nikt mnie nie chce zatrudnić. Wcześniej pracowałem ale miałem też wypadek rowerowy i był kolejny zabieg. Wszczepili mi płytkę LCP żeby kość się zrosła miało to miejsce w 2010r. Skutek tego mam nie pełny wyprost lewej ręki, Ostatnio miałem konsultację ortopedyczną ale czar prysł  za duże obciążenie kardiologiczne aby przywrócić normalność lewej ręki. Jak ostatnio byłem IK w aninie to pani kardiolog zaznaczyła abym taką konsultacje zrobić. Muszę zrobić kilka badań przed zabiegiem jak tylko to zrobię to telefon i umawiać się na ten zabieg.

Gość Ewa38zToF

Masz orzeczony stopień niepełnosprawności? Wtedy pracodawcy mają ulgi z tytułu zatrudnienia osoby niepełnosprawnej, więc łatwiej znaleźć pracę. Ja przez półtora roku pracowałam tylko na umowę o dzieło i nie mówiłam szefowi, że ma chore serce. Przekonał się,że mogę pracować, a jestem dziennikarką, więc praca obciążająca psychicznie i fizycznie, więc potem nie protestował.

Przykro mi z powodu ręki. Może znajdziesz gdzieś ośrodek ortopedyczny, który nie będzie się Ciebie bał.  Poza tym jest szansa, że po operacji Twój stan się poprawi i będą Ci mogli naprawić rękę przy mniejszym ryzyku powikłań kardiologicznych.

Gość Łatanie zastawki płucnej.
35 minut temu, Gość Ewa38zToF napisał:

Masz orzeczony stopień niepełnosprawności? Wtedy pracodawcy mają ulgi z tytułu zatrudnienia osoby niepełnosprawnej, więc łatwiej znaleźć pracę. Ja przez półtora roku pracowałam tylko na umowę o dzieło i nie mówiłam szefowi, że ma chore serce. Przekonał się,że mogę pracować, a jestem dziennikarką, więc praca obciążająca psychicznie i fizycznie, więc potem nie protestował.

Przykro mi z powodu ręki. Może znajdziesz gdzieś ośrodek ortopedyczny, który nie będzie się Ciebie bał.  Poza tym jest szansa, że po operacji Twój stan się poprawi i będą Ci mogli naprawić rękę przy mniejszym ryzyku powikłań kardiologicznych.

Mam orzeczenie takie  Ale nie wiem czy nie jest dla mnie krzywdzące takie orzeczenie. Jak pracodawcy widzą takie symbole to nabierają w usta wody i milczą. Co do ręki nic się nie da zrobić za długo 9 lat od operacji. Zastanawiam się nad zamianą grupy z II a I. Ale II mam na stałe a teraz tylko dają okresowe. Co do szpitali mam swoje zdanie jedno naprawiają drugie psują. Teraz pani doktor przypatrzyła że mam WZW C. Też nie wiadomo który to szpital zostawił mi pamiątkę. Więc najlepiej po każdym szpitalu trzeba się przebadać. Już jestem umówiony do lekarza na leczenie. Pytanie jak moje serce na to zareaguję. Więc nie jest za kolorowo.