Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy można mieć nadczynność tarczycy przy prawidłowym USG

Gość Lena 30

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał ktoś z Was może nadczynność tarczycy przy prawidłowym USG ? ( w USG nie widać tej nadczynności) Badania hormonów natomiast są złe: TSH: 0,03 FT3 i FT4 za wysokie. Objawy mam wcześniej niż pojawiły się złe wyniki. Od kilku miesięcy mam problemy z kołataniami i wyższym pulsem, arytmią, nerwowością.

Lena30 nie chciałam wchodzić w kompetencje lekarza i wymyślać czy można czy nie można.  Z tego co mi wiadomo, nadczynność wcale nie musi wynikać z choroby tarczycy. Mogą to być inne rzadkie choroby np.przysadki mózgowej ale skoro lekarz potwierdził,że w Twoim przypadku tak może być to napewno przepisał Ci tyreostatyk, który poprawi wyniki hormonów...tak z ciekawości, bierzesz propranolol?

Mam wypisany ten lek, ale uparcie go nie biorę. Mam niskie ciśnie i uparcie chciałam znaleźć przyczynę nagłego wysokiego tętna, pojawiającej się arytmii serca. Później doszła nerwowość no i okropne gorąco na twarzy i szyji. Lekarz powiedział, że bez tego leku serce trochę dłużej się ustabilizuje.  Nic lekarz nie wspomniał o chorobach przysadki, ale miałam marker nowotworowy chromograninę czy jakoś tak i mam ok. Kortyzol mam ok 63 norma od 50. A po jakim czasie brania tego leku objawy nadczynności mijają? Nurtuje mnie jeszcze to, że moje skoki tętna, arytmia, nerwowość zaczęły się dużo wcześniej niż spadek TSH i wzrot FT3 i FT4. Czy w organizmie już mogła się rozwijać nadczynność, ale powodować np tylko czasami zaburzenie tych hormonów?

Ja jestem tego przykładem, że objawy pojawiły się dużo wcześniej niż wskazywały na to wyniki. Przy jeszcze normie tsh 0,6 już się trzęsłam, nie mówiąc o wiecznej tachykardii i potykaniu serca. Później to poszło już błyskawicznie (wyniki miałam mieć powtórzone po 2 m-ach), nie dotrwałam tyle, po ok. miesiącu moje tsh było na poziomie 0,005 a ft3ft4 ponad dwukrotnie przekroczone.Zanim dostałam się do endokrynologa myślałam,że umrę. Męczyłam się nawet staniem, doszły okropne ataki paniki, szybko chudłam, pociłam się, było mi wciąż duszno. Trafiłam do szpitala, ze względu na złe wyniki wątrobowe zmieniono mi lek thyrozol na thyrosan. Po ok.10 dniach zaczęłam wracać do "żywych" jako to dziś nazywam. Po ok. Miesiącu wyniki ft3i4 były w normie, tsh jeszcze nie ale to normalne. Leki brałam ok.22 miesięcy w coraz mniejszych dawkach. Obecnie jestem 10 miesięcy bez thyrosanu. Niestety jest jeden szkopuł, moja nadczynność wynika z choroby GB. Wciąż mam wysokie traby. Prawdopodobieństwo nawrotu choroby jest duże i liczę się z usunięciem (jodowanie)tarczycy. Być może u Ciebie wszystko się dopiero "rozkręca". W usg lekarz nie widzi stanu zapalnego charakterystycznego dla GB i to jest być może pocieszające, a Twoje wyniki i samopoczucie szybciej wrócą do normy. Dla pewności sprawdź za jakiś czas jeszcze raz traby...bo GB to naprawdę paskudztwo.

Dzięki za odpowiedź. Dobrze wiedzieć, że organizm może wcześniej wysyłać jakieś objawy zanim hormony zaczną szaleć. Ostatnie moje TSH wyszło 0,003 FT3 i FT4 już przekroczone. U mnie zaczęło się jakieś 3 miesiące po porodzie. Najpierw czułam się strasznie senna osłabiona i miałam zawroty głowy, biegunki. Później szybki puls, następnie kołatania serca i dodatkowe skurcze, nic nie mogłam przytyć mimo większego apetytu. Wyniki robiłam kilka razy z miesięcznymi odstępami. TSH we wrześniu już było blisko dolnej granicy. Dopiero mój ginekolog mnie nakierował, żeby powtórzyć te badania jak się źle czuję i tak zrobiłam wyszły źle. Jakby nie on szukałabym przyczyny gdzie indziej - pewnie znowu bym biegała po kardiologach bo czułam się jak przy jakiejś niewydolności serca, tak mnie podduszało nieraz jak coś robiłam. W grudniu doszły okropne uczucie gorąca na twarzy i szyji, nieraz w głowie jakby prądy gorące, piekące ciężko to określić. Niepokój i okropne podenerwowanie miałam już właśnie od kwietnia, ale na początku tak tylko raz na kilka dni. Obecnie ciężko. Myślałam już, że to jakaś nerwica, albo z niewyspania przy małym dziecku. Czekam teraz z niecierpliwością kiedy wszystko wróci do normy. Z jednej strony cieszę się, że chociaż wiem co mi jest. Te przeciwciała anty TSH miałam dobre wyszły mi 1,17 przy normie 1,22 jakoś tak. Lekarz tłumaczył mi, że są jeszcze inne jakieś białka, które w laboratorium nie wyjdą. Najważniejsze, żeby przeszło.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź 🙂

Na razie niestety kołatania i dodatkowe skurcze nadal się utrzymują, choć wydaje mi się, że troszkę jakby rzadziej. Czy miałaś wrażenie, że te problemy z sercem nasilają się podczas wysiłku? Dawkę leku mam 20 mg dwa razy dziennie. Najgorzej czuję się przed miesiączką. Wszystko strasznie się nasila 😞 

Powiem tak: jak wyrównały mi się hormony skończyły się problemy z ciągle podniesionym tętnem, co nie znaczy, że wszystko cudownie wróciło do normy. Nadal od czasu do czasu mam skurcze dodatkowe, które potrafią być wkurzające. Jeśli chodzi o wysiłek to niestety bardzo często serducho wybija się z rytmu i daje nieprzyjemne odczucia. Ja i tak staram nie narzekać... porównując to co miałam przy rozwiniętej nadczynnosci to teraz jest ok. Musisz być cierpliwa to trochę potrwa.Jeżeli masz uczucie szybkiego bicia serca ale w równym rytmie to propranolol napewno by pomógł. Natomiast przy zaburzeniach rytmu cudów nie zdziała... Niestety czas przed miesiączką to prawdziwa zmora😭

Biorę już lek ponad tydzień, a serducho dalej szaleje, dalej jestem zdenerwowana, pocę się i piecze mnie twarz. Są chwile, że nie mam już siły, zwłaszcza jak pojawia się kłucie w klatce, nie wiem czy to nerwy czy z arytmii. Po jakim czasie to u Was się uspokoiło?