Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne przeskoki serca

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od jakiegoś roku odczuwam dziwne hmm jakby to nazwać przeskoki w sercu w pewnym momencie porostu serce jakby wybija się z rytmu ja to odczuwam jako szarpniecie w klatce piersiowej i zatkanie (tzn taki mimowolny odruch kaszlnięcia ) dodam że miałem robione wiele badan (rtg klatki, holter, ekg, echo, badania krwi) z powodu nawracajacego kołatania serca w których nic nie wyszło czy ktoś ma podobnie lub wie coto może być?

Dodatkowe skurcze. Moga być komorowe lub nadkomorowe. Ale jak miałeś holter min 24h i nic niepokojącego nie wyszło, nie masz zwrotów głowy czy omdleń to raczej się nie masz czym przejmować. Suplementuj magnez w jakiś dobrze przyswajalnych formach np. Cytrynian. 

Witam ja właśnie też odczuwam takie dziwne jakby przeskoki serca. Tak że bije i zaraz tak jakby skoczy i wraca do swojego rytmu. Też byłam u kardiologów miałam kilka razy ekg i echo serca i nic nie wykryli. Choruje też na nerwice serca od 4 lat. Od 2 miesięcy mam gorszy okres. Jak się denerwuje czy coś to serce mi tak przeskakuje kilkanaście lub kilkadziesiat razy dziennie. A jak jestem spokojna to może zdarzy się taaki przeskok 2 lub 3 razy dziennie, są dni gdy nie czuje wcale. Podobno to normalne i tak jak pisali wyżej że jeśli nie odczuwasz przy tym duszności czy nie ma omdlen nie ma się co przejmować. Ja też często odczuwam gdy mam pełny żołądek jakby od żołądka takie przeskoki. 

Czy taką nerwice da sie wogóle wyleczyć? też męcze sie z zaburzeniami lękowymi już od roku i właśnie głownie odbija się to na sercu pomijając te przeskoki to bardzo często przyspieszony puls ,dziwny dyskomfort  jak jestem w towarzystwie. Niby badania są porobione ale nadal jest ta niepewność...

Jak wspomniałam wyżej choruje już 4 lata był czas lepszy i gorszy. Niestety od 2.5 miesiąca objawy się nasiliły lęki i objawy somatyczne. Mam tak samo jak Ty przeskakiwanie serca, często przyspieszony puls który utrzymuje się nawet kilka godzin, bole w klatce piersiowej, bole lewej ręki i ramienia, silne bole zoladka, refluks lęki w dzień i w nocy. Staram się z tym walczyć. Jak boli to nie panikowac bo to najgorsze co może być. Kiedy przyjdzie atak lękowy usiąść i oddychać sobie głęboko starać skupić się na oddechu i myśleć o czymś przyjemnym. Najgorzej jest biegać po mieszkaniu i panikowac bo to jeszcze bardziej napędza. Mi bardzo pomagaja wizyty u psychologa raz w tygodniu. Dużo mi tłumaczy jak mam się zachowywać podczas lęku czy bólu w klatce piersiowej staramy się też małymi kroczkami dojść do tego z kąt wgl ta nerwica się wzięła. Byłam też u psychiatry który przepisał mi tabletki ale ich nie biorę. Boję się że mi zaszkodzą i tak samo mimo badań wszystkich ciągle się boje że mam chore serce a na tabletkach jest napisane że jeśli występują jakieś choroby serca czy arytmia to żeby nie brać. Zresztą jestem młoda mam 22 lata i jakoś nie mam ochoty pakować się w psychotropy. Narazie walczę bez tabletek. 

Właśnie mi  lekarz powiedział żebym nie pchał sie pod żadnym pozorem w tym wieku w psychotropy też jestem młody mam 20 lat.Byłem kilka razy u psychologa ale  jakoś nie widziałem sensu dalszych wizyt bo wydaje mi sie że przyczyną moich objawów jest poprostu lęk przed kolejnym atakiem i to nakręca wszystko i usłyszałem że taki ,,kryzys" jest typowy dla mojego wieku więc też troche się łudzę że to minie z czasem😄

Mam podobne objawy jak wyżej zrywałam sie w nocy myślałam  że umieram  w 2001 roku usunięto mi guza tarczycy ale go tej pory mam takie wyłączenia serca  chodze do kardiolaga zrobione wszystkie badania lekaż twierdzi że  na to sie nie umiera  uwazam że przyczyną tego jest przede wszystkim refluks którego nigdy nie wylecze  kiedyś straciłam przytomnośc karetka na syrenie wiezła mnie na SOR mówiłam im żeby mi szybko podali epumisan ponieważ przy refluksie nie można dopuścic żeby cie zablokowały gazy wtedy robi sie niedotlenienie mózgu  Dwa dni trzymali mnie na sorze i bez rozeznania. niestety człowiek powinien znac siebie i wiedziec co może a czego nie .Przede wszystkim  wyciszyc sie i nie denerwoeac głęboko oddychac

Hej ja też mam podobne objawy wszystko wróciło po 4 latach spokoju ,nerwica mnie męczy od 20 lat a mam 36. Dostałam elicea + PROGIOLA . Może coś pomoże,  najgorzej jest skupić się w pracy Mam zamiar iść na terapię chociaż nie wiem czy pomoże raz już próbowałam i była totalna klęska. Leków też się boję ale chyba to jedyne wyjście. Straszna ta nerwica marnuje nam życie, tyle lat mnie męczy a ja się dalej boję 😢