Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka aortalna

Gość Karolina

Rekomendowane odpowiedzi

Zalezy jaka to jest niedomykalnosc? mala? srednia? duza?

Duzo osob ma malą niedomykalnosc zastawki i nawet o .tym niewiedza i zyja normalnie. Ma tez znaczenie czy jest niedomykalnosc tylko na zastawce aortalnej czy na innych tez.   Ciekawa to sprawa z tymi niedomykalnosciami, bo z tego co wiem niedomykalnosci na zastawkach sztucznych:  mechanicznych i homograftach aortalnych tez czesto sie zdarzaja. To zalezy jak duzo jest to niedomykalnosc i jaka jest jej przyczyna. Ale jak jest to mala niedomykalnosc to jakos specjalnie bym sie nie przejmowal.

Ja mialem przypadek ze mi sie cofnela niedomykalnosc z umiarkowanej na mala na zastawce mitralnej. Ale to bylo spowodowane tym ze wymienili mi zastawke aortalna. Zastawki tez mają na siebie wplyw nawzajem..   Ja mam mala niedomykalnosc na sztucznej zastawce ( homograft aortalny). Ale poszukalem troche w internecie i okazalo sie ze czesto sie zdarza ze na homografcie aortalnym jest albo mala albo sladowa niedomykalnosc wiec nie ma co sie tym przejmowac poki co.  Najlepiej zapytaj jaka jest pzyczyna tej niedomykalnosci i czy jest istotna czy narazie nie ma wiekszego znaczenia. Bo moze przez nastepne 20 lat ta niedomykalnosc zostanie w miejscu. Widzac na swoim przykladzie niedomykalnosci czesto sie troche zwiekszaja lub zmiejszaja. Z tym ze ja mam obecnie maksymalnie mala niedomykalnosc na zastawce aortalnej, mitralnej i trojdzielnej 🙂 i jakos tego specjalnie nie czuje.

Ja mam póki co łagodna niedomykalnosc aortalna I/II wykryta przypadkowo. Niegdy nie miałam echo serca i postanowiłam sobie zrobić i wyszło coś takiego. Kurczliwosc ok wszystkie parametry ok ef 68 %. Inne zastawki Oki na trójdzielne składowa niedomykalnosc więc żadna. Ale ta aortalna mnei martwi. Mam jakąś schize odkąd wiem i zastanawiam się czy będę musiała mieć operacje i jak później żyć z tym. 

Pewnie musisz to obserwowac i tyle.  Narazie to sie wogole tym  nie przejmuj. A co ci kardiolog powiedzial robiac echo? podejrzewam zeby tylko to obserwowac i robic echo co kilka lat.  Ja mam sztuczna zastawke serca i robie echo tylko raz do roku. Nie ma co takimi rzeczami za bardzo przejmowac bo moze sie okazac ze przez nastepne 20 lat nic sie z ta zastawka nie zmienii. 

Marcin właśnie tak staram się myśleć że to będzie stało w miejscu! Byłam u 3 kardiologow i każdy co innego mówi. Babka która robiła echo mówi co 3 lata kontrola. Kardiolog na wizycie co 2 lata ostatnio jak w ciąży byłam na kontroli to mówi co roku i każdy co innego. Ale szczerze to pewnie co 2/3 lata pójdę aby nie zwariować 🙂

Aha i jeszcze jedno mam trojplatkowa zastaeke. Myślę że po jakiejś infekcji mi ta zastaeke uszkodziło. 

zastawka aorty składa się z trzech płatków 🙂. Czyli budowa jest ok. A to ze troszeczke sie niedomyka to sie czesto zdarza na zastawkach. Jakbys miala dwuplatkowa zastawke aortalna (  ja sie urodzilem z dwuplatkowa) to by pewnie byl wiekszy problem. Kontroluj to co jakis czas i zyj normalnie.

Ja kiedys przejmowalem sie za bardzo tez i w koncu lekarz kardiolog powiedzial mi lepiej idz na piwo:)  Mysle ze kontrola i ewentualnie jakies zalecenia kardiologa i tyle. niedomykalnosci na zastawkach raczej nie zmieniaja sie bardzo szybko. No chyba ze jest jakies zakazenie itp A kto wie jak bedzie moze nigdy nie bedzie potrzebowala zadnego zabiegu... wszystko jest mozliwe.

A kto robil echo kardioog? ja mialem kiedych echo robione przez osobe, ktora nie byla kardiologiem i to chyba byo najgorsze echo jakie mialem. Jedna osoba robila echo a dopiero pozniej lekarz opisywal. Najlepiej zeby ta sama osoba robila echo i opisywala i zeby to byl kardiolog