Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Oto wyniki: lewa komora 6,2/4,2 cm przegroda miedzykomorowa 1,0/1,3 cm sciana tylna LK 1,0/1,3 lewy przedsionek 5,5x6,3x6,3 aorta wstepna 3,7 prawy przedsionek 4,2x4,9 prawa komora 2,7 ZASTAWKA MITRALNA: czesciowe wypadanie przedninego platka A3, platki cienkie dobrze ruchome Vmax 1,4,gradient max 8,2 mmHg E/A gradien sredni 2,3 mmHg fala zwrotna III/IV fala vena contracta 10mm w diagnozie: wypadanie przedniego platka zastawki mitralnej,podejrzenie zerwania nici sciegnistych,powiekszenie jamy LP,PP,LK. Kurczliwosc calkowita nieco uposledzona,aorta wstepna nieposzerzona. co to wszystko oznacza,bardzo prosze o odpowiedz
Gość darek baborów
czesc ja biore od nie dawna betaloc zok 50 bo mam wysokie cisnienie i na to chyba lezałem w szpitalu ... ostatnio duzo wypilem i po dwóch dniach odczówam chyba to .... czy nerwica ma takie obiawy ... klucia w klatce ... wysokie cisnienie chwilowe .. jak sie połozylem to przeszło .. czy wiecie co to moze byc .. wyczówam kiedy mam cisnienie .. np poty mnie oblewaja i wali mi mocno serce ... jak ktos wie co mi dolega to prosze o pomoc /// lezałem w szpitalu i badania wyszly dobrze to moje rozpoznanie choroby * Nadciśnienie chwiejne Zespół serca hyperkinetycznego niezupelny blok prawej odnogi p.Hisa RR15080....11060 Morfologia:Ht%46,7 Hb g%15,8 Ermln/mm 5.00 choresterol 162 mg% holter w zapisanym materiale ekg rytmu zatokowego z tendencja do tachykardii (45_89_170min) sporadyczna ektopia .bez pauz.
Witam! Bardzo proszę o interpretację wyniku echokardiogramu Wymiary [w rozkurczu] Lewa komora LVIDd - 45 Prawa komora RVIDd - 22 Lewy przedsionek LA -55 Prawy przedsionek RA -48 Przegroda międzykomorowa IVSd 9 Tylna ściana lewej komory LVPWd - 9 Aparat zastawkowy Zastawka mitralna MV płatki zwłókniałe Tylny o znacznie ograniczonej ruchomości .przedni z wyrażnym dommingiem.Przyśpieszony przepływ do 2,8m/s.Gradienty maksymalny / średni odpowiednio 31.28/18,79mmHg, umiarkowana[+++] fala zwrotna Zastawka aortalna AV drobne zwłóknienia płatków - bez zaburzeń przepływu.Zastawka trójdzielna TV bez zmian morfologicznych umiarkowana [+++]fala zwrotna.Zastawka płucna PV bez zmian morfologicznych i bez zaburzeń przepływu Kurczliwość bez zaburzeń kurczliwości,EF 62% Inne - podwyższone skurczowe ciśnienie w prawej komorze do ok.65mmHg Bardzo proszę o odpowiedż i serdecznie dziękuję