Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka mitralna a sport

Gość agata

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam na imię Agata i w wieku 6 lat wykryto u mnie zespół White-Bland-Garlanda (odejście lewej tętnicy wieńcowej od pnia płucnego) oraz ostra niedomykalnosc zastawki mitralnej w przebiegu zawału miesni brodawkowatych. Zastawke wymieniono mi na sztuczną i od tamtego czasu czuję się bardzo dobrze (teraz mam 22 lata). Mam pytanie do osób w podobnym wieku i z podobną sytuacją, czy możecie uprawiać sport? Nie chodzi mi o zrobienie 10 przysiadów albo spacery, tylko regularną siłownie, pływanie, rower, bieganie itd. Jak to u Was jest? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Jeśli serce fizycznie jest ok czyli frakcja wyrzutowa , wymiary komór , miedzykomorowe ,zastawki pozostałe prócz wymienionej mitralnej i tak dalej , sport jest Wskazany ! A zapytasz w jakim stopniu ? Rower basen , znam przypadki siłowni- Wpisz w youtube crosfit zastawka i zobacz pewnego gościa!

I pamietaj co ci Wolno a co Nie- Uzgodnij z Kardiologiem - Dobrym Kardiologiem , ustalicie wspólnie.Ale kaleki z siebie nie rób ale musisz pamiętać o cykalde którym masz.Powodzenia dr Piotr

Hej Agatka

W grudniu 2018 dostałem nowiutką zastawkę mitralną, oczywiście sztuczną, wcześniej ostra niedomykalność z falą zwrotną wielkości tsunami, wszystkie jamy serca graniczne powiększone, stan zagrażający życiu.....po czterech miesiącach grałem w kosza pod domem a po pół roku rozpocząłem delikatny trening siłowy, aktualnie 4-5 razy w tygodniu siłownia plus rzecz jasna aeroby itp, zainspirował mnie film na yt o którym wspominał Pan Doktor, również polecam obejrzeć, nie muszę dodawać, że czuję się świetnie i nie biorę pod uwagę innej możliwości. Wszystko zaczyna się od głowy i wiary w dobre jutro, pozdrawiam...... D.