Skocz do zawartości
kardiolo.pl

mial ktos z was zapalenie wsierdzia?

Gość dzik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również mam "przebyte" zapalenie wsierdzia, ktore objawiało się silnym zmęczeniem, brakiem energii, nocnymi potami ale temperatury nie mialem. W wyniku tego zacząłem odczuwać dusznośći, na echo serca wyszło niedomykalnosc zastawki plucnej II stopnia. Mam nadzieje ze jak bedzie czas na operacje to bedzie to naprawa, a nie wymiana zastawki :/

Mam niedomykalność zastawki aortalnej 2/3 czasami 3 zależy od kardiologa który robi badanie . Już rok temu chcieli robić wymiane u mnie w szpitalu tylko najpierw dali mi skierowanie na koronografie i były długie terminy więc wysłałem papiery do Poznania . Tam spędziłem tydzień na badaniach ; koro , rezonans magnetyczny serca , echo , krew itp. Pełna profeska he he . Ogólnie gdybym miał mieć wymiane to chciałbym tam bo wiedzą co robią. No i po tygodniu zebrała się grupa lekarzy tzw consylium i stwierdzili że jeszcze można czekać aczkolwiek niektórzy już chcieli wymieniać. Dostałem tabletki bibloc i prestarium i do tej pory funkcjonuje a było to w lipcu zeszłego roku . Wystąpiłem o orzeczenie o niepełnosprawności i dostałem stopień lekki troche lipa bo nie ma prawie żadnych przywilejów. Pracowałem w ochronie a obecnie zmieniłem na lepszą. Są dni że gorzej się czuje ale już się nauczyłem co mogę a czego nie , trzeba się pilnować wiadomo. Czasami coś przydusi czasami serce kołacze ale daje rade. A jakie masz parametry w echo?  Czy masz powiększoną komore? I jak z ciśnieniem?

A wspominali cos o naprawie zastawki czy tylko wymiana? Naprawa zastawki mi sie wydaje jest lepsza bo wciaz masz ta sama zastwke, ale nie wiem czy to sie odnosi do wszystkich przypadków, ale w nieraz tak można. Widze że profesjonalnie podeszli u Ciebie do sprawy w Poznaniu, mam akurat blisko może się tam zarejestruje na wizyte do kardiologa na kontrole czy mi sie nie powiększa. To dobrze że w miare funkconujesz z taką wadą, wez mi tez powiedz jak tam inne parametry. 

U mnie sprawa wygląda tak że mam blizne po zapaleniu wsierdzia, niedomykalność płucną II stopnia i śladową zastawki mitralnej oraz podejrzenie nadcisnienia płucnego, ze względu własnie na zastawke płucną, która tak naprawde w bardzo rzadkich przypadkach objawia się w późniejszym wieku jako osobna wada, przeważnie powodem jest co innego. Wszystkie komory mam w normach, aczkolwiek lewa komora w górnej granicy 4,8cm i frakcje wyrzutową mam 60%, więc taką sobie. 

Najgorsze jest to że pomimo niby nie tak strasznych zmian to i tak ogranicza mi to mocno życie, sportu praktycznie nie uprawiam, bo za każdym razem strasznie serce mocno bije, mało się ruszam, nie mam pracy, a jak wcześniej pracowałęm to strasznie zmęczony wiecznie byłem, no i niestety wieczne duszności i uczucie jakbym mnie ktoś gniótł butem na klatke. A Ty jakie masz objawy? Pozdrawiam, ciesze się że mogę się z kimś podzielic moimi "przemyśleniami". Pozdrawiam :P

O wymianie zastawki prawie nigdy niedecyduje jej stopień niedomykalności.. Skoro chcieli ci ją wymienić twoje serce ma , albo zbyt powiększoną opuszke aorty , przerost lewej komory , złą frakcje wyrzutową , zlą funkcje skurczową  , bądź zwęzenie aorty , stenoza czy inne... Niedomykalnosc która jest póki nie wprowadza serca w zmiany adaptacyjne nie wymaga zadnej ingerencji czasem przez całe zycie bądz dlugie lata... Dlatego chętnie bym zobaczyl twoje echo , oczywiscie czasem pojawiaja się spore objawy kliniczne przy niedomykalnosci znam przypadek znacznego bloku przedsionkowego przez zastawke aortalną niedomykalnosci 2 stopnia .. Wtedy jej wymiana zlikwidowala przyczyne bloku i niepotrzebny byl rozrusznik serca.. Ogólnie reasumujac to

- Do wymiany zastawki  kwalifikuje wiele czyników - Wada serca od urodzenia czesto jest pod obserwacją - zastawka aortalna 2 płatkowa.. No baa sama mam taką i niedomykalnosc 3 stopnia i coz tego ? Jak reszta serca nawet Niepodjela zmian adaptacyjnych.. Mam 28 lat i cwicze , zapierdalam jak kazdy zdrowy.. To wada od urodzenia jest różnicą od urazu nagłego zastawki która czesto wymaga interwencji..

Pozdrawiam 

Hej dziku ,  ja mam lewą komore przerośniętą w echo 60/62 mm frakcja wyrzutowa podobnie ef 60% to jest na granicy normy,  wiem jak się czujesz bo mam podobnie, jedno co mogę ci polecić to kup sobie orzechy włoskie i podjadaj pare razy dziennie , mi pomogło po kilku dniach w ten sposób że serce dalej kołacze ale tego nie odczuwam fizycznie a to duża ulga.

Serdi skoro lewa kom 60 i frakcja 60%  i niedomykalnosc 2/3 przed tobą wiele lat nim cokolwiek ci zrobią... Jesli oczywiscie mowa o wadzie wrodzonej BAV np. Tak samo dziku ..albo dozyjesz z tą niedomykalnoscia do 80-90 lat albo wczesniej czyli w wieku 60 sobie ja wymienisz tzn wtedy juz medycyna daj Boże bedzie tak rozwinieta ze moze takie zastawki beda naprawiane przez polkniecie tabletki 😂! Zyj zyciem wy naprawde macie zdrowe serca ludzie 

Serdi podjadam akurat orzechy włoskie, czytałem że są zdrowe :P Ja do tego jeszcze biore Q10, głóg, myszopłoch, magnez, ginko biloba,  oraz herbate z serdecznika pospolitego, czytalem że te rzeczy pozytywnie wpływają na serce, a jeszcze są inne podobno dobre suplementy, które prawdopodobnie zakupie. Staram się równiez odpowiednia diete wcinać a szczególnie te jedzenie które potwierdzony wpływ ma na serce jak czosnek, ryby, dużo warzyw, szczególnie wszystko co czerwone jak pomidor, pomegramat, papryka itp :P Rzeczywiście masz lekko przerośniętą tą komore, no ale pamiętaj też że występowały równiez takie sytuacje u ludzi że wada zastawki np cofneła sie albo calkowicie zatrzymała i nie była potrzebna operacja, musimy być dobrej myśli :P Życze Ci zdrowia.

Pit Widzisz Pit, podchodzisz do tematu stricte z punktu widzenia lekarskiego, patrzysz na dane i przyrównujesz do ogółu. Przyjęte jest że wada zastawki "powinna" dawać objawy dopiero jak jest naprawde zawansowana jak jest w fazie III bądz IV. Widzisz każdy człowiek jest inny, każdy to inaczej odczuwa, jeden może odczuwac drobną wade, a inny może życ z zawansowaną wadą całe życie i mieć się dobrze. Mój wujek przebył dwa zawały zanim trafil do szpitala i odczuwał poprostu "lekkie pieczenie", gdzie inna osoba mogła by czuć np że umiera. Kardiolog stwierdzil u mnie drobną wade, ale co z tego jak ja czuje sie strasznie źle. Pit, na świecie już pracują nad regeneracją zastawek z wykorzystaniem własnych komórek macierzystych chociażby w Xeltis, i to napawa nadzieją, że jest szansa że w przyszlośći nie będzie potrzeby wkładanie sztucznej mechanicznej zastawki tylko posiadane swoją lecz poprostu zbodzcowanie jej do własnej regeneracji. Narazie jest to w formie testów ale pewnie niedługo wejdzie w życie :) Pozdrawiam, i również życze zdrowia i naturalnej regeneracji.

W dniu 18.10.2018 o 10:09, Gość dzik napisał:

A padło wam na zastawki? Zapalenie wsierdzia jest w miejscu gdzie zastawki sie znajduja, oslabilo wam zastawki?

ja mialam zapalenie osierdzia , wsierdzia i miesnia sercowego jak mialam 12 lat.Potem sie okazalo ze zostala mi niedomykalnosc zastawki dwudzielnej.Caly czas mnie straszyli operaja!!!!Mam 73 lata i nigdy sie nie operowalam.....Teraz dolaczylo sie migotanie przedsionkow, ktore jest b.dobrze kontrolowane przez Rytmonorm i Lecalpin.  Zawsze mi mowiono, ze co najwyzej moge zyc do 40 lat!!!!!!Maszeruje dziennie 1 godz, i to mi pomaga utrzymac miesien sercowy w dobrej formie.....Lacze pozdrowienia!!!😀😵😉