Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowersja- moje pytania

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w najbliższym czasie mam mieć wykonaną kardiowersję, w związku z czym mam następujące pytania:

1.Czy do zabiegu jest się znieczulany?

2.Jak długo trwa rekonwalescencja?

3.Czy sam zabieg boli?

4.Czy po defibrylatorze zostają jakieś blizny/oparzenia, bo przecież w końcu przez ciało przechodzi prąd

5.Jakie mogą wystąpić komplikacje podczas i po zabiegu?

6.Jak długo leży się w szpitalu po takim zabiegu?

7.ile trwa powrót do pełnej sprawności?

Cześć,Michale! Przeszłam skuteczną kardiowersję półtora roku temu. Też się bałam,ale niepotrzebnie.Wygląda to tak:pierwszego dnia przyjęcie na oddział.Na drugi dzień na zwykłej sali z kardiomonitorem usypiają Cię na kilka minut.Urywa Ci się film. Dostajesz elektrowstrząsy - są maksymalnie trzy próby.Jeśli rytm zatokowy wróci po pierwszej próbie, to koniec kardiowersji :-) Budzisz się zaraz po zabiegu.Masz nadal podpięty kardiomonitor i przez krótki czas wąsy z tlenem.Kiedy Ci je zdejmą,wstajesz,chodzisz i tyle :-) Następnego dnia do domu.Są ślady na klatce i brzuchu po defibrylatorze.Nie trzeba żadnej rekonwalescencji.