Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter / defibrylator serca (ICD)

Gość agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mój ojciec miał wszczepiony ICD-CRTD pół roku temu.Od tego czasu boli go kark.Poniżej ucha,po tej samej stronie co jest wszczepiony kardiowerter.Czy on może być powodem bólu. Czy można temu jakoś zaradzić?Czy ktoś z Państwa ma podobne dolegliwości?

Wszczepili mi kardiowerter 31 lipca. Podczas zakładania stentów nastąpiły komplikacje i zawał okołoproceduralny. W nocy w tym samym dniu miałem zatrzymanie akcji serca. Teraz próbuje wrócić do życia chodzę na spacery, a w listopadzie pierwsza kontrola urządzenia. Irytuje mnie ,że nie mogę prowadzić samochodu.

Witam Wszystkich :) Mam pytanie ;) Czy mając wszczepiony defibrylator można poddawać się zabiegom z użyciem lasera ??? Chodzi mi konkretnie o zabiegi kosmetyczne...Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie ??? W internecie i w gabinetach pisze, że jest to przeciwwskazane, ale czy oby na pewno ??? Mój kardiolog się zdziwił gdy mu o tym powiedziałam... Pozdrawiam :)

Mnie interesuje procedura wymiany AICD. Konkretnie: czy podczas ponownej wymiany sztucznie zmieniane są ( przy pomocy kardiowertera ) życiowe parametry serca, aż do migotania komór, by sprawdzić zadziałanie defibrylatora - *strzał* w celu przerwania migotania? Przy wszczepianiu pierwotnym lekarz wykonywał to po zakończeniu programowania parametrów granicznych AICD: wykonywał całkowite znieczulenie na ok 5-10 minut, by wykonać opisaną procedurę. Kolejne pytanie: czy pacjent może nie zgodzić się na wykonanie tej części procedury?

Hej. Ja powiem z własnego doświadczenia, że jak chcieliśmy kupić defibrylatory ze środków z dotacji to fajnie się sprawdził sklep Sendpol pana Piotra. Pomogli nam we wszystkich formalnościach, przez co było mniej papierkowej roboty na naszych barkach. Kontakt i pełna oferta jest na sendpol24.pl.

Hej, mój tato choruje na arytmię objawiającą się szybkimi i nieregularnymi częstoskurczami. 17 lat temu przebył dość poważny zawał, tydzień temu wszczepiono mu kardiowerter - defibrylator ICD. Po trzech dniach wrócił do domu, czuł się wręcz kwitnąco. Mieliśmy jechać na kontrolę i zdjęcie szwów, ale nie dojechaliśmy w drodze na przystanek zemdlał i na chwilę stracił przytomność, dopiero jutro przewiozą go na badania do kliniki która wszczepiła stymulator. Ojciec jest bardzo słaby na dodatek upadając przygryzł sobie język, więc ta słabość pewnie wynika z tego, iż nie może jeść normalnie. Badał go neurolog, nic nie stwierdził niepokojącego, a jednak nie podobają mi się zaniki pamięci i że czasem muszę coś powtarzać po kilka razy. Martwię się, czy to jakieś powikłania mogły przyczynić się do omdlenia i czy tata kiedyś wróci do dawnej formy.

Gość darek 1983

Witam jestem po wszczepieniu icd ,stwierdzili u mnie przerost miesnia sercowego ,powiem tak jest juz prawie 1-5 miesiąca po narazie ok nie zadziałało jeszcze,czasem mam kołatanie serca raz na miesiadz ale nie działa ICD ,CZUJE sie z tym bezpieczniej bo czasem jak sie przyda a karetka nie dojedzie to podycham troche MAM BIOTRONIC ponoc dobry ?pozdrawiam zdrowia wszystkim.

Pracuję od jakiegoś czasu na tym defibrylatorze https://sendpol24.pl/AED/Defibrylatory-AED-ratownicze-akcesoria/defibrylatory-AED/Defibrylator-Zoll-AED-Plus-z-torba-transportowa-bateriami-elektroda-CPR-D-. Sprzęt jeden z najlepszych w tej kategorii cenowej. Konkurencja ogólnie też z podobnych rozwiązań korzysta, więc masz poglądowo. Nie sprawdzałem działania w ekstremalnych warunkach. W normalnych wszystko w porządku.

Obecnie mąż ma wszczepiony kardiowerter CRT-D. Jest to jego już trzecie urządzenie. Ale teraz podczas kontroli wykazano "wyczerpanie" bądź zużycie częściowe jednej z elektrod, która była wszczepiona podczas pierwszego zabiegu w 2008 roku. Lekarz potwierdził, że żywotność takich elektrod wynosi 10 maksymalnie 12-14 lat. Zabieg wymiany elektrod związany jest z dużym ryzykiem. No i mamy kłopot co się stanie, gdy elektroda zupełnie się "wyeksploatuje". Czy ktoś ma jakieś doświadczenia lub posiada wiedzę na ten temat. Mąż jest pod opieką Instytutu w Aninie ale to nie zmienia faktu, że sprawa jest bardzo poważna. Proszę o komentarze i informacje.