Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter / defibrylator serca (ICD)

Gość agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość topsikret

Wątpię, a uwierz, że rzadko się mylę. mój dziadek uwielbiał pić, mój ojciec uwielbia i automatycznie mam to samo. nawet jeżeli ograniczę chodzenie na imprezy, to picie w weekendy będzie nieuniknione, z tym że wtedy w domu albo w barze czemu mówisz, że jak się pierwszy raz wyładuje to się skończy? czemu miałoby się wyładować pod wpływem alkoholu akurat? tu chyba sami sztywniacy niepijący

Witam. Jestem po 2 zawałach serca z wszczepionym ICD. Po czterokrotnej koronografii trzy razy wszczepiono mi stenty. Przy czwartej koronografii okazało się że stent w tętnicy okalającej jest zatkany, obwód wypełnia się przez krążenie oboczne. ICD mam od grudnia 2006 r. Do tej pory miałem 15 wyładowań adekwatnych od listopada 2010 miałem 17 wyładowań wszystkie adekwatne gdyż zgłosiłem się do kontroli ICD. Podczas pobytu w szpitalu powiatowym zmieniono mi leki i dalej miałem 34 wyładowania nawet ma izbie przyjęć podczas interwencji defibrylatora lekarz przyjmujący stwierdził że wszystko jest w porządku i chciał mnie odesłać do domu twierdząc że po to mam ICD. Po wyjściu ze szpitala dalej czuje się żle i często mam migotania, które wyłapuje kardiowerter i uspokaja. Nie wiem dlaczego czuję się żle: czy przez zmianę leków czy przez zatkanie tętnicy okalającej. Lekarze stwierdzili że wyładowania są spowodowane zespołem depresyjno-lękowym. Pozdrawiam i czekam na odpowiedż:)

Gość topsikret

Bezradny jestem w takim razie, bedzie co ma byc a powiedzcie mi jeszcze jak jest z paleniem? nie tylko papierosów załóżmy, ze nie palę, ale koledzy mnie często pytają dla formalności czy mogę to chcę umieć odpowiedzieć coś więcej niż tak/nie (mam nadzieję, że tak)

Jeżeli o mnie chodzi to paliłem papierochy ale innych nie bo zioło zmienia rytm serca więc z tym radze uważać. I wcale nie jestem sztywniak tylko robilem duzo dziwnych rzeczy ale musialem skonczyc. I uwazaj bo ICD potrafi bzc wredne. A stan zdrowia juz nie pozwalal mi na wiele po wszczepienia ICD a ja dalej swoje czynilem i teraz mam zastawke mechniczna.

Gość topsikret

Jezdze czesto do holandii bo mam tam rodzine i tam jest legalna marihuana wiec lubilem sie czasami odprężyć, niedlugo jade znowu i chcialbym sobie zapalić bo nie paliłem od 4 miesiecy czyli od wszczepienia ICD ale sie boje ze mi sie cos stanie a chce zapalić, bo lubie... co mówisz kolego?? i nie, to nie prowokacja, tylko glupota 19 latka ktory chce wykorzystac swoje zycie

Gość topsikret

Ja sie odwazylem... wczoraj, w sylwestra wziąłem tylko 2-3 buchy i nie aż takie mocne, bo jednak trochę się bałem, potem sobie wkręciłem, że mi szybko serce bije, że kardiowerter mi sie robi gorący :D i usiadłem z boku żeby przeczekać te 10-15 minut aż mi przejdzie i potem już nie paliłem. nieźle strachu się najadłem. bałem się, że mi kardiowerter zadziała, ale na szczęście tak nie było a Ty także masz kardiomiopatie przerostową czy coś innego?

Ja ICD mam wszczepiony w prewencji wtórnej NZK z migotania komór. Ja urodziłem się z dwoma wadami serca miałem 3 operacje kardiochirurgiczne skracana aortę podwiązanego botala i 4 miesiące temu została mi wstawiona proteza mechaniczna zastawki aortalnej. Więc trochę miałem przygód i od wszczepienia ICD 7 lat temu się uspokoiłem. A wiesz mi lubiłem zabalować na różne sposoby.

Często jestem w Wawie i jakoś nie rozglądam się za *pałacem*... jest jeszcze ?:) T. Zapal, zobaczysz jak reagujesz, nikt Ci tu nie może zabronić ani dać usprawiedliwienia. Jak kojfniesz, to się św. Piotrowi poskarżysz, że na forum Ci kazali. Chcesz jarać Twoja sprawa, a pitolisz nam tu o Holandii i pałacu. ICD nie ma nic do palenia czy niepalenia, ważne jest z jakiego powodu go masz i czy Twoje serducho to zniesie. Ja np mam w prewencji pierwotnej, stan od wszczepienia mi się znacznie poprawił, jadę na własnym rytmie, zaliczyłem jeden strzał (z głupoty własnej) i pewnie gdybym akurat jechał do Holandii to bym zajarał no ale akurat nie jadę.Pozdrawiam i miłej wycieczki :)

Gość majka1984

Cześć wam, mam ICD od 2 tygodni i czytając to forum uświadomiłam sobie, że nie jestem jedyną młodą osobą, która to ma. Myślałam, że całe życie przede mną a tu taki wybryk natury ze mnie. Obawiam się oczewiście tego *strzału*. Czy ktoś z waz mógłby mi opisać jak to wygląda? Czy bardzo rzuca człowiekiem o ściane?:) Bo że boli to potrafie sobie wyobrazić.... 3majcie się i zdrowia życzę

Gość majka1984

Dziękuje za odpowiedz:) szkoda, że to urządzenie jakoś nie ostrzega, że zadziała. Ja jestem tak przyzwyczajona do artytmii, że nie zwracam zbytnio uwagi czy serece mi szybciej bije i obawiam sie, że interwencja tego ICD będzie dla mnie jak grom z jasnego nieba, ale trudno, do wszystkiego da rade się przyzwyczaić:) Mam jeszcze takie pytanie- czy Wy różnież gorzej czujecie się zimą? bo mi artymia daje się we znaki jak narazie tylko zimą, może wyprowadze się gdzieś do Hiszpanii i będzie po sprawie:) Pozdrawiam

Gość topsikret

Piet - a jaką masz chorobę i dlaczego Ci się wyładował z własnej głupoty, co zrobiles? a co do palenia czemu tylko jakbys pojechal do holandii to bys zapalil? w polsce tez mozna (praktycznie) ogolnie najchetniej bym spytał swojego lekarza ale boje sie ze odpowie cos w stylu *glupi jestes skoro mając chore serce myslisz o takich rzeczach* albo ogolnie nie bedzie chcial mi czegos takiego *doradzać* i powie po prostu ze nie moge

ICD mam od prawie 2 lat a ja sam mam 25. Co do strzału miałem jeden 13 października 2010roku ogólnie to bolu nie było najpeirw pomyslałem ze dostałem w głowe, głowa mi odskoczyła błysk i dzwiek w uszach jak by serce zabiło mocno. zdarzyłem sie rozejrzeć i upadłem na kolana po sekundzie wstałem poszedłem usiąść i szybka ocena sytułacji. A co do zimy to zawsze cos z sercem dzieje mi sie w zime nie wiem dlaczego ale tak mam. Po wystrzale brałem przez chwilkę leki na uspokojenie bo każdy chałaś kojarzył mi sie z wyładowaniem byłem strasznie poddenerwowany ale leki brałem przez tydzien potem sam musiałem stawić czemu czoła duzo ludzi na forum pisali mi zebym sie nieprzejmował jak udeżyło to mam sie cieszyć że działa i pilnuje mojego życia i tak powinniśmy do tego podchodzić. Zapraszam na : http://defji.fora.pl/ forum dla ludzi z ICD