Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka aortalna i plastyka zastawki mitralnej

Gość Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć jestem po poważnej operacji zastawek mam 33 lata , do tej pory nie wiedziałem co to lekarz a szczególnie kardiolog. Mam wszczepioną sztuczną zastawkę aortalną oraz jestem po plastyce zastawki mitralnej. Dzięki wam dowiedziałem się że są tacy ludzie ze wszczepioną zastawka i żyją , miałem dużo siły by pokonać strach i go przewalczyłem,byłem dwa razy reanimowany i jak widzicie wszystko ok.Rehabilitacja przebiegła bardzo pomyślnie na testach wysiłkowych zaliczyłem na bieżni 15 mets , lekarze mówią że jest to dobry wynik, chcę wrócić do pracy ale nie mogę bo przeszkadza mnie ból głowy który tra parę sekund 6 może 8 nie liczyłem. Ciśnienie mam dobre 120/60 stałe Co do bólu to jak bym dostał łomem w głowę ,potem przechodzi i jest ok. Czy ktoś z was ma albo miał takie objawy proszę o odpowiedź , czy powinienem się udać do neurologa , obecnie obniżyliśmy z panią doktor kardiolog ciśnienie do 110/50 stałe a bule nie przeszły proszę wypowiedzcie się na ten temat. Pozdrawiam wszystkich budzików i nie tylko.
Hej witam serdecznie ,,niestety nie moge ci pomóc ,,dopiero od niedawna rozglądam sie w temacie --serduszka ???/ do tej pory omijalam ten temat ,a teraz sie troszke namieszało i musze zacząc chodzić po lekarzach ... Widze ze duzo przeszedleś ,,,,normalnie boie sie pomyśleć !!! Zycze ci dużo zdrowia i oby ktoś pomógl ci rozwiązać problem ,,,,moze znajdzie sie jakaś rada !!! Zdrowia w Nowym Roku ,,hej
Witaj!!! na początku chciałabym pogratulować Ci odwagi!!!!!!!! mnie też czeka operacja zastawki i strasznie się boje chodź lekarz powiedział że nie musze się śpieszyć!!!!!!! co do Twich bóli głowy to według mnie przezorny zawsze ubezpieczony
Witaj hala 6hh.1 Nie wiem o co dokładnie pytasz bo to temat rzeka. Ja byłem operowany w Ochojcu w Katowicach. Czy będziesz miał wymienianą zastawkę na sztuczną czy tez będzie przeprowadzana plastyka tej zastawki?. Co mówią lekarze? Chętnie odpowiem na wszystkie Twoje pytania ale podaj więcej szczegółów bo tak ogólnikowo to nie wiem od czego zacząć.
Pozdrawiam Cię Aniu i pamiętaj że mamy Kardiochirurgię na wysokim poziomie i nie ma się czego bać. Lekarze wiedzą lepiej co jest w człowieku każdy przypadek jest indywidualny ,ale jak będziesz mogła się wcześniej operować to to zrób,najgorsze jest czekanie,a jak widzisz wiele osób jest po zabiegu i żyją ok. Dużo zdrówka .
Cześc! Mam stwierdzoną stenozę aortalną i lekarz uwaza, że już trzeba operować zastawkę. Maksymalny gradient w X - 50, XI-60, XII - 85, wykonywane echo na różnych aparatach, nie bardzo sie na tym wyznaję i nie mam z kim na ten temat porozmawiać, proponowano mi termin na lutego, ale go nie potwierdziłam, jutro bedę dzwonić w sprawie nowego terminu, bardzo się boję, najchetniej nic bym nie robiła, ale bliscy uważają,że powinnam podjąć decyzję i zrobić porządek z tą zastawką ,tym bardziej, że lekami nie można tego naprawić ,bo podobno jest to mechaniczne uszkodzenie. Byłam dzisiaj u lekarza ,ale okazało sie ,że już nie pracuje w przychodni i moje pytania nie zostały wyjasnione. Muszę sama się z tym uporać, właściwie to podjęłam decyzję, tylko nie wiem jak przebiegnie teraz rozmowa z kardiochiururgiem mam nadzieję , że pomyślnie. Pozdrawiam i życzę zdrowia
Dziekuje za odzew. Własnie nie mam z kim omówic tych ech i dlatego nie wiem co było najważniesze w nich ,że zaproponowano mi tak szybką operacje. Paradoksem jest,że nie mam swojego lekarza i nie mam z kim tego omówić. Wczorajsze fiasko wizyty, bo lekarz który to odkrył już nie pasuje i dopiero mam isć do innego kardiologa, a już teraz powinnam dać odpowiedz w sprawie terminu operacji. Już rano dzisiaj dzwoniłam, ale kardiochirurg operował i mam zadzwonić po południu. Bardzo się boję i mam wiele wątpliwości.
Zgadzam się z Izabelą że nie ma na co czekać, głowa do góry zrób z tym jak najprędzej porządek . Ja miałem na podjęcie parę godzin ale jak widzisz jest ok.Całe życie nie wiedziałem że mam wadę wrodzoną i że lewa komora powiększa się w szybkim tempie co doprowadziło do niewydolności serca. Dlatego nie ma na co czekać,trzeba zrobić jeden krok dalej i powiedzieć sobie że mamy dla kogo żyć.
Droga hala6hh, ja jestem w tym temacie laikiem ale też sądzę,że operacji nie ma co odwlekać. Moja mama ma 49 lat i w poniedziałek dostała diagnozę, że powinna mieć w miarę szybko przeprowadzoną operację niedomykalności zastawki aortalnej,(ma też zwężenie zastawki mitralnej). Wszyscy bardzo się boimy o nią. Ma nas czworo, ma jedną wnuczkę i też ma dla kogo żyć. W czerwcu ma być wesele mojego brata więc wszystko jest pod wielkim znakiem zapytania. Jedna osoba napisała mi, że bardzo ważne jest pozytywne podejście do całej sytuacji. Zawsze trzeba mieć nadzieję, zę będzie ok. Ponadto kardiologia jest już bardzo dobrze rozwinięta. Pozdrawiam Marysia.
Cześć Hala bardzo dobrze zrobiłaś jestem z Ciebie dumny zobaczysz będzie wszystko ok . Pogadamy po wszystkim ,ale wszystko bierz na spokojnie bo spokój to podstawa . A co do moich dolegliwości to kontroluje je z neurologiem i kardiologiem jest ok czasem nie pojawiają się w ogóle a czasem są.Tomografia pokazała że wszystko jest w porządku dostałem leki i czekam na efekty. Pozdrawiam serdecznie Robert. Koniecznie napisz po wszystkim Pa.