Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pęknięcie tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej

Gość allerim

Rekomendowane odpowiedzi

Moze, tez to mam i pisze jako laik. Trzeba kontrolowac tetniak badaniami usg. Tetniak bez przecieku nie jest grozny ! Jak peknie nastepuje przeciek, a przez to obciazenie jednej z komor serca. Na dluzsza mete to na pewno niebezpieczne, ale maly przeciek nie jest grozny. Duzy przeciek zamyka sie (czy cos) operacyjnie, chyba przezskornie moga probowac, to chyba jeden z latwiejszych zabiegow na sercu.
kazdy tetniak to bomba z opoznionym zaplonem. koniecznie trzeba byc pod stala kontrola lekarska. napewno trzeba wczesniej czy pozniej go usunac,a o metodzie zawsze musi zadecydowac lekarz. pozdrawiam i zycze zdrowka oraz szczesliwego pozbycia sie tego,,natreta**
Mam pytanie. Od kiedy pojawił się tętniak bardzo szybko się męczę. Przy b. dużym wysiłku fizycznym dostaję ataków duszności i bóli w klatce piersiowej promieniujące aż do szczęki. Wcześniej tego nie było. Czy tetniak może być tego przyczyn, czy to raczej inna przypadłość. Jestem w trakcie badań lekarskich. Jednak chciałabym poznać waszą opinię.
Gość mgr sylwia26

Mam tetniaka przegrody miedzyprzedsionkowej o wielkosci2.02cm i szerokosci 3.24cm orz glebokosci0.43cm czy jest on duzy?czy moze sie powiekszac lub peknac?w dodatku stwierdzono u mnie niedomykalnosc zastawki trojdzielnej.szybko sie mecze i czesto boli mnie serce czy moglby mi ktos napisac cos wiecej na ten temat? bede wdzieczna.