Skocz do zawartości
kardiolo.pl

duszności , ściskanie w klatce po wysiłku

Gość facetsredniwiek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość facetsredniwiek

Witam. Mniej więcej od roku mam nasilające się duszności i "ściskanie" w klatce po wysiłku fizycznym

na przykład po dłuższym spacerze , sprzątaniu a ostatnio nawet po kąpieli . Przy czym wcześniej mogłem chodzić i dwie

godziny na spacerze  ale biegać nie mogłem bo żle się czułem . Nie mogę też spać od roku na lewym boku , gdy śpię 

na lewym boku budzę się i mam tak jakby gorące płuco . Coraz ciężej "łapię" powietrze , byłem u pulmunologa ale spirometria ani rentgen płuc

nie wykazały jakichś nieprawidłowości . Od wielu lat mam problemy z bezsennością śpię obecnie po 3-4 godziny i z kazdym rokiem sen jest coraz gorszy

. jestem znerwicowany i zestresowany .  przypuszczam że to dlatego krążenie i serce daje o sobie znać.

Od 6 lat mam szum niewielki w lewym uchu , internista wysłal mnie do laryngologa a ten stwierdził że z uszami ok ale mam lekko krzywą pzregrodę nosową

i powinienem skorygować krzywiznę z tym że kzrywą przegrode mam od dziecka i nie mialem tego szumu . Mam tez od wielu lat duże nadcisnienie przecietnie

150/110 drugie rozkurczowe bardzo niebezpieczne , internista przepisal leki na nadcisnienie ale nie biore tylko nie uzywam soli cukru bo przewaznie jedzenie kupuje

juz przetworzone i jest tam sol i cukier , zrezygnowalem z herbaty bo mialem zgagi po niej , kawy nie pijam . Bardzo niepokoi mnie ta dusznosc po wysiłku

bo nie moge spacerowac a lubie dużo chodzić i się ruszać . Ja po prostu czuję serce , krążenie musi być nieprawidłowe po od kilku miesiecy mam dretwienie rąk rano .

Na wizytę u kardiologa muszę czekać 4 miesiace , nie wiem co mam zrobić , kiedys mialem podobne dusznosci latem na pogotowiu zrobili ekg i bylo ok pozniej poszedlem do lekarza

i nternisty i ekg też w porządku , chcialbym sobie zbadać serce bardziej dokładnie ale nie wiem czy dostanę się do kardiologa , co mam zatem zrobić?

Z diagnostyki lekarz zapewne zaleciłby echo serca + ekg wysiłkowe + holter ekg. Możesz po prostu poszukać kardiologa po bliższym terminie  albo prywatnie - takie badania wraz z wizytami u lekarza to wydatek dobrych kilkuset złotych. Co do nadciśnienia to lekarze zalecają przyjmowanie leków, bo konsekwencje wysokiego ciśnienia są nieporównywalnie gorsze od objawów ubocznych, które może człowiek doświadczać z powodu ich przyjmowania szczególnie na początku gdy dobiera się dawkę i lek. Moim zdaniem warto od razu takie leki przyjmować jednocześnie modyfikując dietę i styl życia, a później ew. odstawić gdy sytuacja się unormuje.

Masz ciśnienie 150/110 i dziwisz się że nie możesz spać albo źle się czujesz? Po to właśnie dostałeś tabletki na nadciśnienie ale nie bierzesz bo wolisz dostać udaru albo wylewu , niestety samo odstawienie soli i dieta nie załatwią problemu. Co do kardiologa radziłbym nie czekać i iść prywatnie , najlepiej obdzwonić kilku i spytać o ceny , można się zaskoczyć.

Gość facetsredniwiek

ok , a czy prywatny mi zrobi badania echo serca i tę resztę , czy ktos sie orientuje czy placi sie za wizytę jednorazowo i za te badania czy za badania osobno bo nie jestem bogaty i wolę poczekac te 4 miesiace może nie umrę choć naprawdę żle się czuję . I jeszcze nie lubię chodzić po lekarzach , bardzo się stresuję wizytami i póżniej jak już wchodzę to zapominam co miałem powiedziec i potem lekarz mnie tak jakby ignoruje i nie patrzy na mnie bo jestem wystraszony choc moze tego nie widac po mnie . Nie chcę wyjść na hipohondryka czy zdziecinnialego albo nerwusa bo raz mi lekarka powiedziala ze jestem nerwowy a pielegniarka nie umiala zrobic egk i krzyczala ze niemozliwe jest zebym mial takie wysokie cisnienie i ze nie umie zrobic ekg zebym sie uspokiił ale to bylo dawno temu . Tyle sie czeka i jeszcze krzycza na mnie i się tym denerwuję . Ostatnio było lepiej ale też straszną łaskę robią żeby dać skierowanie do kardiologa czy innego specjalisty

ja miałem podobne objawy, pojawiały się też duszności i zakłócenia oddechu po jedzeniu jak zjadłem bardzo dużo.
częste zadyszki zaniepokoiły moją Panią Kardiolog i skierowała mnie w trybie przyspieszonym do szpitala pod kątem podejrzenia nadciśnienia płucnego, ze względu na duże opory płucne...
z badań robili mi echo przezprzełykowe oraz TK serca i naczyń wieńcowych
"Na szczęście" okazało się że nadciśnienia płucnego nie mam, a objawy są spowodowane degradacją zastawek biologicznych (homograft płucny i allograt aortalny). Obecnie czekam na wymianę zastawek aortalnej i płucnej na zastawki sztuczne mechaniczne oraz korekcję zastawki mitralnej z założeniem pierścienia aortalnego.

Edytowane przez _PABLUS_