Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka biologiczna a seks

Gość Uma

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :) Mąż jest po operacji zastawki serca i usunięcia jednego plata płuca. Oddają mi go zdrowego, mówią, ze na stałe nie będzie musiał przyjmować leków, w poniedziałek wychodzi ze szpitala. Zastanawiam się, czy bez jednego płata płuca i z zastawką biologiczną będziemy mogli współżyć? Jeśli tak, to po jakim czasie po operacji będziemy mogli uprawiać seks? Jeśli chodzi o mnie, to się nie śpieszę, cieszę się, że mąż żyje, że to nie rak, ale wiem, że z jego samopoczuciem psychicznym jest słabo - postrzega się jako niepełnosprawnego zawodowo, fizycznie, towarzysko i seksualnie. Zawsze był aktywny i wymagający wobec samego siebie. Seks był też dla męża jednym z ważniejszych aspektów życia i nie chciałabym, żeby popadł w kompleksy. Przed chorobą i operacją regularnie współżyliśmy i codziennie biegał, wiec jego kondycja fizyczna i ogólny stan organizmu jest dobry. Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Gość Ewa37zToF

Najlepiej porozmawiać o tym z lekarzem prowadzącym. Na pewno kilka tygodni przerwy jest konieczne ze względu na zrastanie się mostka i ogólne osłabienie. Dotyczy to nie tylko seksu, ale dźwigania, czy prowadzenia samochodu. Ale operacje są po to,żeby wrócić do normalnego życia :-) Ja z biologiczną zastawką płucną żyję już 20 lat i seks uprawiałam, chociaż dopiero po latach, ale to z innych względów :-)

Dziękuję za odpowiedź :) Dźwigać to nie dźwiga, bo ma typowo siedzącą pracę. Z psem nie będzie mógł wychodzić, bo pies jest dość nieokrzesany i ciągnie. No, z prowadzeniem auta będzie mu pewnie nie po nosie, bo bardzo nie lubi, jak ja prowadzę. Wiadomo, że nie od razu ;) Myślałam nawet w perspektywie po roku od operacji. Trochę się boję, bo nie wiem, czy jego serce będzie normalnie pracować, czy jednak gorzej i np. przy wysiłku (a panowie zwykle męczą się bardziej niż my) coś złego mu się nie stanie. I boję się, że mi czegoś nie powie, jak np. będzie się źle czuł. Bo wiedział, że mu się zastawka nie domyka i zbagatelizował, nic nie mówił, wylądował na nagłej operacji.