Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki aortalnej - przeciwskazania do tradycyjnej operacji

ashe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin UK

No ale to ktos musi zakwalifikowac do takiego zabiegu. Z tego co mi kardiolog tlumaczyl najpierw kardiochirurg musi niezgodzic sie na zwyky klasyczny zabieg. Do Zabiegu przezcewnikowego wszczepienia zastawki aortalnej kwalifikowane sá głównie osoby starsze lub osoba w bardzo zlym stanie. Z tego co wyczytalem w Polsce w 2017 Roku zrobiono 1041 tego typu zabiegow. Co Roku wzrasta liczba takich zabiegow. Podczas tego zabiegu wszczepiane sa tylko zastawki biologiczne. A ile wytrzyma zastawka biologiczna wszczepiona podczas tego zabiegu... chyba porownywalnie do zastawek biologicznych wszczepianych metoda tradycjna. czyli pewnie okolo 15 lat

Jak leżałem w Poznaniu to przyjeli chłopa co miał już Bypassy robione pare lat wcześniej a teraz zastawka mu siadła i właśnie przezcewnikowo mu wymieniali.W jeden dzień porobili mu badania , dali krew w kroplówce i na drugi dzień go wzięli , przywieźli go po 3 godzinach przytomnego i z nową zastawką, szok normalnie

A czy można taki zabieg zrobić prywatnie? Jakie są przeciwwskazania do takiego zabiegu? Mój tata (l. 70) leczy się na serce od 20 lat. Po pierwszym pobycie w szpitalu (właśnie 20 lat temu) wyszedł z diagnozą *serce do przeszczepu*. Frakcję wyrzutową lewej komory miał na poziomie 18%, stwierdzona m.in. kardiomiopatia rozstrzeniowa.

Gość Ewa37zToF

A dlaczego prywatnie? Jeśli Tata ma ubezpieczenie w NFZ, to należy mu się operacja w ramach składek. Jeśli serce jest w tak złym stanie, to przypuszczam, że wymiana zastawki nie wystarczy. Polecam Instytut Kardiologii w Warszawie-Aninie.