Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica - czy na pewno?

Gość moni2572

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Wam wszystkim za wsparcie. Było już ze mną tak źle,że wzięłam zwolnienie lekarskie i zaczynam powoli dochodzić do siebie...Nie mam teraz dostępu do internetu, korzystam gościnnie więc będę zaglądać rzadziej, ale jestem z Wami!!! Dzięki,że jesteście, Gosieńko, Galu/o ;) i Demi!!! Trzymajcie się!!!
Ide za 2 dni na ekg, i byc moze echo serca jakies takie rozszerzone.. A ja zawsze już jak stoje przed kabinetem to mnie już serce strasznie wali. Nie mam pojęcia jak mam zrobić aby nie waliło. Niby mówie sobie ze się nie denerwuje itd, ale ono i tak wali. I teraz jak będę miała to echo, i będzie mi tak waliło serce, to moze coś wyjść nie tak na tym badaniu? Już próbowałam oddech, wszystko i nic nie pomaga. To badania czytałam trwa ok 30 minut a nawet do 60 minut. Nie wiem za bardzo co mam zrobić aby nie waliło mi tak. Co ta lekarz sobie jeszcze w dodatku pomyśli. Jeszcze przerwie to całe badanie..
Polanka Droga, co to sie dzieje napisz jak Cie mozemy wspomoc? i zdrowiej nam!! Nerwowa nie martw sie tym kazdy kto idzie na badanie jest zdenerwowany i dlatego szybciej bije mu serce czy ma wyzszy puls, badz spokojna lekarze o tym wiedza i maja to na wzgledzie, wiec naprawde nie marwt sie:) Pozdraiwam wszystkich cieplo!nie narzekam:)))
Nerwowa - nie jestes jedyna osoba, ktora tak reaguje przed badaniem, awersja do bialych fartuchow :) Czytalam wypowiedzi osob, ktorym trudno okreslic cisnienie krwi, poniewaz zawsze jest ono nieprawidlowe w obecnosci lekarza, lub po prostu poza domem. Niektorzy reaguja tak nawet jak sami sobie mierza cisnienie - denerwuja sie i cisnienie sie automatycznie podnosi dajac niewiarygodne wyniki. Jest to rzecywiscie problem czysto psychiczny - to ty sama swiadomie lub nieswiadomie wywolujesz te reakcje, twoje mysli powoduja, ze organizm zaczyna reagowac na stan *zagrozenia*. Mysle, ze musialabys nad tym popracowac, ale to moze byc dlugotrwaly proces a ty po prostu nie masz na to czasu bo badanie jest za dwa dni. Jedynym rozwiazaniem jest szczera rozmowa z lekarzem przeprowazdajacym badanie - wyjasnienie, ze w taki sposob reagujesz i obawiasz sie, ze to moze *zaklamac* wyniki badania. Juz sama taka rozmowa moze uspokoic cie na tyle, ze cialo sie zrelaksuje i serce powroci do normalnego rytmu. lekarz nic sobie nie pomysli, najwyzej sam sie zorientuje, ze sie denerwujesz badaniem a jestem przekonana, ze nie jestes wyjatkiem i taka reakcja to nic nadzwyczajnego. Wiec po prostu wyjasnij to lekarzowi i spytaj czy ma to wplyw na wyniki badania. Lekarz na pewno zrzoumie i podejmie odpowiednia decyzje. Probowanie relaksacyjnego oddychania, kiedy nie jest ono odpowiednio *wycwiczone* nic tu nie pomoze, jesli zaczniesz sie zmuszac do glebokich, nienaturalnych oddechow to mozesz tylko pogorszyc sprawe. To nie dziala tak po prostu na zawolanie, nie znajac i nie praktykujac tej techniki mozesz tylko sprawe pogorszyc. Zastanow sie czy jest to jedyna sytuacja, w ktorej tak reagujesz czy jestes ogolnie osoba nerwowa? Czy miewasz ataki paniki? Czy cierpisz z powodu niewyjasnionego strachu, nerwicy. Problem moze byc glebszy. Choc moze to byc tylko reakcja na dana sytuacje i nie miec wiekszego wplywu na normalne funkcjonowanie. Porozmawiaj z lekarzem przed badaniem, to chyba najlepsze co mozesz w tej sytuacji zrobic. Powodzenia!
nerwowa idz do lekarza po propranolol lub xanax ale lepiej po to pierwsze.ulotke odrazu wyrzuc i nie czytaj.xanax uspokaja i to fajnie,szybko działa,nie będziesz się bała,ale to jest psychotrop silnie uzależniający i trzeba uwazać.ja mam go zawsze przy sobie ostatnio niebył mi potrzebny,bo bardzo dobrze się czuje.choć przedwczoraj połowe wziełem bo dowiedziałem się że kolega zmarł na zawał miał 35 lat 5 lat starszy odemnie,ale niedbał o siebie redbule i 2 prace ,mało ciepłego jedzenia,a w wakacje też zmarł mój kolega z wojska 29l też coś z sercem.tragedia co się teraz dzieje. to jedni z liczniejszych i jak się tu nie badać.staram się nie myślec o tym.pozdrawiam was ciepło .u mnie narazie jak pisałem jest dobrze ,we wtorek byłem na basenie 1 godzine i dzisiaj z kuplem znowusz na basen.staram się wszystko robić by mieć jak najmniej czasu na myślenie.zaraz znowusz na mieszkanie (remącik):)nawet podoba mi się to:)
Nerwica - objawy - jakie? kiedy występują? które najczęściej? jak sobie dajecie z nimi radę? 181 | .. | ostatni post wątku » Tagi: Nerwica (serca, inne) luisao, 2010-09-19 01:18:46 Witam chcialem sie podzielic moja sytuacja i potrzebuje pomocy mohe objawy to: zawroty glowy. nagle cieplo i uczucie strachu przez chiiwle i takie cipelo sie robi to trwa 2 minuty. nastepnie czuje serce jak mi bije w gardle normalnie ni e moge usnac w nocy bo odczuwam jak mi bije serducho nie szybko ale czasem wydaj emi sie ze za wolno i boje sie strasznie o zawal duzo o tym mysle i boje sie tego. po jedzeniu normalnie serducho wali jak zle jak by zaraz mialo wyskoczyc ludzie pomozcie bo nie wiem co mi jest i nie daje ze soba rady juz luisao, 2010-09-19 01:26:58 A zapomnialem dopisac mam 25 lat i jak czasem mam takie uczucie leku to odrazzu musze isc do toalety i jak sie wyproznie to przechdzi prosze pomozcie natalija, 2010-09-19 16:16:38 Ja też mam taki problem. Nigdy nie miałam problemów z nerwami i zawsze byłam optymistką, a na tych wakacjach straciłam kogoś bardzo bliskiego i po tej śmierci coś zaczęło dziać się w mojej głowie. Mam uczucie lęku, że coś mi się stanie, umrę, wmawiam sobie choroby ect. Cały czas mam uczucie jakby pulsowania w głowie, kiedy się czymś zajmę i nie mam czasu na myślenie, wtedy jest ok, ale kiedy zaczynam myśleć robi mi się słabo i mam wrażenie, że zaraz upadnę, to okropne, mam 18 lat, nie wiem jak sobie z tym radzić. Byłam na morfologii i badaniach na tarczyce i wszystko ok, lekarz przepisał mi milocardin i jakieś tabletki ziołowe, ale po tym też raz jest lepiej raz gorzej... ciągle wmawiam sobie, że mam jakiegoś guza w głowie... jestem nieobecna i nic mi się nie chcę.. jadwigaszpaczynska, 2010-09-21 06:47:24 Witam Wszystkich gnebionych preez objawy nerwicowe. Zapraszam Was na watek *Z nerwicy sie wychodzi*, moze znajdziecie tam dla siebie pomocne rady.Pozdrawam ~Kamil_21, 2010-09-25 13:38:23 (IP: 77.114.***) Za tydzien na studia a jest coraz gorzej masakra. Pomozcie co robic??? ~XYZ, 2010-09-26 13:05:38 (IP: 87.206.***) Natalija odezwij sie do mnie na mail, michelv@o2.pl :) pOgadamy ~Narzeczona Kamil_21, 2010-09-29 14:00:57 (IP: 77.112.***) Witam. Kamil czesto tu zagladal ale caly czas powtarzal ze nie ma nerwicy...i rzeczywiscie nie mial ;( Kamil nieżyje. Byl rzeczywiscie powaznie chory, nikt mu nie wierzyl...ciezko mi z tym nawet jka nie wierzylam. Nie dajcie sobie wmowwic ze macie nerwice jesli nie macie naprawde wszystkich badan zrobionych. Mial zapalenie miesnia sercowego, porazenie nerwow i jeszcze pare innych rzeczy zwiazanych ze stawami i miesniami...a mial wszystkie symptomy nerwicy. Badania krwi mimo ze 3 razy mial robione nic nie wykazaly. Był zwyczajnie chory mial wirusa ktory przez ten caly czas (rok czasu rzekomej nerwicy) pustoszyl jego cialo...a wystarczyly ogolno dostepne leki i antybiotyki. Calkowicie teraz przestalam wierzyc w nasza piepszona sluzbe zdrowia...:( PAMIETAJCIE O NIM I NIE DAJCIE WMOWIC SOBIE NERWEICY ! ! !

Demi - swietnie dawales sobie rade i co teraz wyprawiasz?? Wyszukujesz, wczytujesz sie, nakrecasz siebie i innych na tym forum... Czemu?? Masz problemy z sercem?? Zle sie czujesz?? Dusznosci, bole w klatce piersiowej, omdlenia??!!! Poza tym, troche rozsadku w podejsciu do internetu!! Sama znam osoby, ktore w internecie klamia, oszukuja, szukaja zainteresowania i wspolczucia. Slyszalam o osobach, ktore *wymyslily* sobie smiertelna chorobe lub zainscenizowaly swoja smierc...Wszystko dla glupiego roglosu i dziwnie pojetej zabawy. To ten Kamil mial zapalenie miesnia sercowego czy porazenie nerwow czy jeszcze pare innych rzeczy zwiazanych ze stawami i miesniami???!! Czy moze ten mlody czlowiek mial wszystko na raz, a lekarze to olali??!! To poczytaj teraz na jakies rozsadnej, profesjnalnej stronie o zaplaniu miesnia sercowego, osobno o porazeniu nerwowo dodaj do tego *jeszcze pare innych rzeczy zwiazanych ze stawami i miesniami* i sam sobie odpowiedz... Sorry...troche nie chce mi sie w to wierzyc. Pewnie, mlodzi ludzie moga chorowac i umierac na zapalenie miesnia sercowego - moga umierac tez na raka, wylew, moga skrecic kark wychodzac z wanny, moga zachlysnac sie i udusic pijac piwko i jedac chipsy. moga zginac w wypadku - prowadzac samochod lub jadac poboczem na rowerze. Moze im spasc na glowe gruba galaz w lesie na grzybach, lub doniczka z czyjegos balkonu podczas wichury! Moze w nich uderzyc piorun... On mial te wszystkie choroby i wszystkie symptomy nerwicy?! A jakie sa symptomy nerwicy?? Osoba, ktora napisala tego posta troche dziwnie jak dla mnie brzmi... 3 badania krwi przy porazeniu nerwow?? Badanie krwi przy problemach z sercem?? Plus problemy ze stawami i miesniami i ciagle nic nie wykazalo??.... Ja jeszcze dzisiaj moge umrzec na atak serca lub cokolwiek innego, ty tez. Tylko polozyc sie i czekac... Pozdrawiam!

Kurka a ja caly czas mysle o tym chlopaku, ze jesli faktycznie zmarl to taki mlody, mial isc na studia? Przeciez robil badania serca i byly ok byl u lekarza wiec jak sie to moglo stac. Oj strasznie mnie to zdolowalo! Demi powiem Ci ze czesto jest tak ze czlowiek ma organiczna chorobe i oprocz tego nerwice. Ale nie wiem jak lekarze mogliby olac chlopaka mlodego z takimi objawami, oj to zycie.............:(((((

Gosienka - dziękuje za rade w sprawie moich obiawów nerwicy. Do lekarza zapisałam się na 13 tego października - pytanie czy prywatnie potrzebne mi jest skierowanie ? bo zapisałam się prywatnie. Naczytałam się dzisiaj w necie różnych obiawów guza mozgu i poprostu dostałam jeszcze większego lęku ponieważ często głowa boli mnie z rana a niby piszą że podczas snu podnosi się cisnienie mózgowe powodujące ucisk . Zrobiłam następne głupstwo naczytałam się strasznych rzeczy i dopasowałam do siebie. Gosienka - co do mdłości to o dziwo nigdy przy nich nie boli mnie głowa, jak zaczyna boleć głowa mdłości i ucisk żołądka mija, jak mam mdłosci nie boli mnie głowa. Czy wogóle kogoś z was boli głowa, brzuch macie obiawy somatyczne. Moim problemem jest też brak wsparcia męża który twierdzi że ja ciągle sobie wymyślam jakąś chorobe, ale właśnie tym razem wzięło mnie naprawde bardzo czuje się fatalnie, muszę chodzić do pracy i ledwo to znoszę. Co dziennie wydaje mi się że to jeden z moich ostatnich dni życia , że wykryją mi guza i będzie to stan nie do wyleczenia i z tego powodu czuje się coraz gorzej, przestałam wychodzi z domu tylko praca - dom. Rano jak się obudze to jakbym czekała na jakieś obiawy bolu które w końcu się pojawiają ciągle coś. Nigdy nie miałam problemów ze spaniem do teraz, budzę się ok 3 w nocy i zaczynają się mdłosci, lęki porażka . No i potem jakoś zasypiam. Rano ból głowy gwarantowany zawsze jednostronny. Czy wy też tak cierpicie, moj mąz mnie nie rozumie uwaza mnie za zapatrzoną w siebie szkoda gadać :(

ja też w to nie wierze.badania krwi wykazały by zapalenie w organiżmie.ale zdziwiło mnie to .ja poprostu dawno nie wchodziłem na tamte forum.nic nie wyszukuje.moje samopoczucie super,przez tydzien urzadzałem mieszkanie ,gładzie ,malowanie panele.dopiero zrobiłem jeden pokój,ale mam niezłą satysfakcje jak żonie się podoba jak zrobiłem to jest ok!:)fajna dzisiaj pogoda,słoneczko :)

Hej Demi no tak poczytac sobie to ja lubie:))) fajnie jest urzadzac nowe mieszkanko. Agulinka - nie martw sie idz do lekarza neurologa on zbada Cie i rozwieje Twoje obawy.Pewnie kaze tez zrobic badanie dna oka co jest rutynowe. Ja mialam bole glowy non stop przez pol roku teraz jest juz lepiej ale czesto boli mnie glowa. tez mialam takie mysli jak ty ale poszlam do neurologa i okulisty i okazalo sie ze wszystko ok po prostu tak mam.Nie mart sie wiec i nie stresuj bo nie ma sensu.To zamartwianie sie na zapas jest straszne a tak naprawde jest kompletnie bezsensowwne. Nie nakrecaj sie wiec tylko zbadaj i juz.Pij tez sporo wody, staraj sie przebywac na swiezym powietrzu, pojdz do lekarza i zobaczysz bedzie dobrze:)) I nie wolno ci szukac w zadnym razie objawow chorob po internecie!!!! Jesli chodzi o afobam to nie jest to zpaewne lek do przewleklego stosowania, skonsultuj to z lekarzem ktory ci go przepisal.Czesto tez jest tak ze moze masz te mdlosci po afobamie lub innych lekach ktore bierzesz. Anzel, Polanka co tam u was? Pozdrawiam

Pojde do neurologa jak bedzie trzeba zrobie sobie TK albo co będzie trzeba, zwlekam z tym ponieważ mam na szczęce aparat ortodentyczny a boli mnie najczęsciej nos który potem promienuje na pół głowy jak się ból rozkręca. W piątek mam go sciągać już w całosci także zobaczymy nosiłam to dziadostwo 4 lata a od 2 lat boli mnie głowa , mam też powikłania bo ortodontka za nic w świecie nie mogła mi przesunść prawej dwójki do jedynki więc zostanie szpara i licówka do założenia. Moja mam podejewaz ze akurat bóle głowy mam przez to , być może ale też od kąt się nakręciłam boli mnie już prawie co dziennie a wcześniej raz na 9 dni, także chyba wywołałam też inną chorobe. Ide zaraz do pracy bo mam na 12tą i poprostu boje się wyjść takie mam lęki , zaczyna mnie boleć głowa zaraz rano jak się obudziłam i przypomniałam sobie o głowie zaczęła mnie boleć tylko teraz w innym miejscu to jest głupie co pisze ale prawdziwe. Jeszcze raz się zapytam czy do lekarza psychiatry prywatnie trzeba mieć skierowanie słyszałam ze prywatnie nie trzeba.Pozdrawiam wszystkich

Agulinka Jesli idziesz prywatnie, to placisz i zadne skierowanie ci nie potrzebne. Jesli idziesz do psychiatry dzisiaj to nie daj sie zbyc lekami, to znaczy, jesli lekarz uzna, ze sa niezbedne to oczywiscie bierz, ale od razu wypytaj tez o mosliwosci terapii. Warto rozpaczac terapie jak najszybcie! Piszesz - jak boli glowa to nie mam mdlosci, jak mam mdlosci to glowa nie boli... To po prostu zalezy od tego na czym sie skupiasz, skupiasz sie na zoladku i zapominasz o glowie i odwotnie! Zrob wszystkie konieczne badania, ale tez na terapie jak najszybcie i niedlugo bedziesz sie czula lepiej!! Pozdrawiam wszystkich

Cześć , Poczytałem troche informacji od Was i stwierdzam ,że mam to samo.Jedno sie pokrywa inne nie ale generalnie licho niestety.W styczniu byłem na pogotowiu bo miałem wrażenie ,że mam zawał serca ,tak własnie myslalem.Oczywiscie serce super,badania krwi rewelacja,cisnienie wzorcowe.Poszedłem więc do lekarza ogólnego ,który stwierdził nerwice lękową..Co???ja nerwica?całymi dniami chodze z bananem na twarzy jak to mówią znajomi i mam nerwice?pomyślałem ,że babsko (czyt.lekarka) oszalała chyba zupełnie.Kolejne wiyzty potwierdziły jej diagnoze.Poszedłem do neurologa ,który stwierdził równiez nerwice*przepisała mi Pani Efectin 75,poszedłem kupiłem ,wieczorem wziąłem tabletkei poczułem nagłą ulgę ,która trwała dość długo.Niestty od kiku dni znów czuje sie słabiej ale wciąż przyzwoicie w porównaniu z tym comiałem wczesniej(drętwienie nóg,mrowienie,brak siły na cokolwiek itp.)Dzis niestety mnie strzeliło znów.Uczucie gorąca w głowie,nogi jak z waty,straszna senność.Cały czas mnie mdli,głowa nie boli ale za to senność okrutna...Jak tylko zajmę się czymś i nie myślę od razu mi dobrze...o co chodzi?mam dość :(