Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki aortalnej i mitralnej

Gość zuza

Rekomendowane odpowiedzi

nie mam jeszcze takiej diagnozy, ale po ostatnim badaniu echo mam wynik kombinowana wada aortalna, niedomykalnośc średniego/dużego stopnia, niedomykalność mitralna średniego stopnia, na wizytę u kardiologa muszę czekać do 22 stycznia, to dla mnie cała wieczność, mam 39 lat i świat mi się zawalił
Gość stracatella
Wiem co czujesz, sama przechodziłam a w zasadzie przechodzę jeszcze szok po badaniach w szpitalu i nie mogę dojść do siebie. Podejrzewano u mnie sporo niefajnych rzeczy - w najlepszym wypadku miało się to skończyć operacja na otwartym sercu lub przeszczepem. Na dzień dzisiejszy jestem po oberacji przezżylnej - nie taka straszna i funkcjonuję normalnie - no poza psychiką... która jeszcze się leczy :) będzie dobrze postaraj się nie denerwować. pozdrawiam
Gość stracatella
Moja wada była inna niż Twoja - miałam wadę wrodzoną. Znam jedną osobę która miała operację zastawek 15 lat temu. Do dzisiaj żyje normanie. Najważiejsza jest psychika - trzeba się po zabiegu szybko zbierać żeb nie marnować czasu niepotrzenie. W necie krąży poradnik pacjenta po opeacji seca. Wpisz w wysukiwarkę. Może pomoze. pozdrawiam
To jeszcze nie koniec świata. Owszem niedomykalnośc w stopniach dośc znaczna, ale to specjalista ocenia jakie wada pociąga za soba zmiany. Ważne też jest jak ty sie czujesz. Taka wadę ma moje dziecko. Ale znam też dorosła osobe po wymianie kilkanaście lat temyu obydwu zastawek na mechaniczne i trudno uwierzyć, ze tyle przeszedł zważywszy na jego zywotnośc w działaniu :) Poradnik moge przesłac jak podasz adres poczty. I pamiętaj wypytac o profilaktykę infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Przy tej wadzie niezwykle istotna Pozdrawiam i głowa do góry
Witam ponownie. Serdecznie dziękuję za poradnik. Czy ktoś mógłby jeszcze odpowiedzieć mi na jedno pytanie? Dużo czytałam o znaczeniu przyczyn powstania niedomykalności zastawek . Jak wygląda leczenie, jeżeli przyczyną tą jest niedokrwienie. Czy to oznacza że nie ma żadnych zmian w sercu? Mój lekarz kiedyś zasugerował,że nie mam żadnej wady, tylko muszę trochę nad sobą popracować i popatrzeć na świat przez różowe okulary. Nie wiem co o tym wszystkim sądzić.
olu, dziękuje za poradnik, ja mam niedomykalnośc I/II st obu zast. mitr.czuje sie czasmki / sr, 1,2 razy w tygodniu b.żle/ tzn. zimne stopy dłonie, duszenie w gardle łomoty serca , nie moge jeśc, i tak jakby parcie na stolec, robie sie blada i z reguły trzyma mnie taki stan cały dzien. czuje przy tym ogromny niepokój, prosze napiszcie czy macie podobne objawy, do lekarza ide dopiero w polowie stycznia na holtera . pozdrawiam ala
Z poradnika pacjenta, może się przyda : W ciągu pierwszych 8-12 tygodni po operacji unikaj : dźwigania ciężąrów do 4 tygodni możesz podnieść do 2 kg, a po tym czasie możesz robic zakupy , które nie ważą więcej niż 5 kg; najlepiej rozłóz je symetrycznie w obu rękach, czynności, które moga spowodowac nagłe, gwałtowne szarpnięcie klatki piersiowej, np. spaceru z duzym i energicznym psem lub podnoszenia dzieci, wysiłków statycznych wiążących siez bezdechem i jego następstawami : pchania np zepsutego auta, wózka dziecięcego czy wózka z zakupami, zmiany koła w samochodzie, pompowania ręczna pompka, odgarniania mokrego sniegu, otwierania okien w pociągu itp. zbyt zimnych, poniżej 22 stopni C i zbyt gorących powyżej 33 stopni C kąpieli w związku z gwałtownym obkurczaniem lub rozszerzaniem sie naczyń. Staraj sie korzystac z prysznica i unikaj długotrwałych kąpieli w wannie. W powrocie do aktywnego życia na pewno pomoże ci regularnie stosowany wysiłek. powinienes kontynuowac gimnastykę, która wykonywałes w szpitalu pod nadzorem rehabilitanta, a w miare poprawy swojego stanu zdrowia zacząć wykonywac trudniejsze ćwiczenia. Zasady wykonywania ćwiczeń : trenuj np. gimnastykę, spacer, jazdę na rowerze stacjonarnym od 4 do 5 razt w tygodniu przez 30 minut do 1 godziny przy 60-75 procentowej maksymalnej częstości serca Przykład : Obliczenie maksymalnej częstości serca : maksymalna częstośc serca = (220 - wiek) I tak dla osoby 50-letniej maksymalna częstośc tętna wynosi 220-50 = 170 a docelowo tętnoi podczas ćwiczeń lub spaceru powinno się mieścic w granicach od 60 do 75 % maksymalnego tętna i obliczane jest następująco : dla 60 % : 170 x 0,60 = 102 dla 75 % : 170 x 0,75 = 127 Z powyższych obliczeń wynika, ze podczas treningu 50-letnia osoba powinna obciążać organizm wdo wartości tętna pomiędzy 102 i 127 w zależności od stopnia wytrenowania. Zaczynaj ćwiczyć powoli. Przed każdym wysiłkiem stosuj 5-10 minutowa rozgrzewkę, a po nim odpoczywaj przez 10 minut np. powoli spaceruj głeboko oddychając w ciągu dnia wykonuj kilka serii ćwiczen pogłebiania oddechu : wdech nosem na raz i dwa (uwypuklenie brzucha), a nastepnie wydech na trzy, cztery i pięć (brzuch wciuągnięty) - 5 powtórzen w jednej serii, Zachowaj symetrycznośc ruchu w ćwiczeniach ok. 3 do 4 tygodni unikaj dużego zmęczenia i ćwicz we własnym tepie, bo więcej korzyści można odnieść z miarkowanych ćwiczeń niż z intensywnego wysiłku unikaj wysiłków bezpośrednio przed i po posiłku ( ok. 2 godziny po) słuchaj swojego ciała. troche sztywności na poczatku jest rzeczą normalną,. Jeśli jednak zacznie cie boleć staw lub mięśnie, to zrób przerwę w ćwiczeniach, aby nie dopuścic do poważnych uszkodzen ciała uważaj na sygnały ostrzegawcze, zakończćwiczenie i skontaktuj sie z lekarzem jesli pojawią sie następujące symptomy : nagłe zawroty głowy, zimny pot, bladośc, omdlenie, ból lub ucisk w górnej części ciała. Mocne bicie serca i przyspieszony odeech podczas wykonywanych ćwiczen nie są powodem do niepokju. To zupełnie naturalne. Nie wykonuj popularnych pompek nie rób głebokich skłonów w przód nie ćwicz zwisów na drabinkach z podnoszeniem nóg do poziomu unikaj innych ćwiczeń, które są ruchowo podobne do wyżej wymienionych Szczególnie istotne są samodyscyplina i samozaparcie. Ćwiczenia należy wykonywać regularnie, niezależnie od gorszego nastroju czy złej pogody. regularne prowadzenie treningu daje już pozytywne wyniki po 4-6 tygodniach, a wzrost wydolności organizmu pojawia sie po 6-9 miesiącach ćwiczeń. Nie wolno korzystać z zabiegów z zakresu : elektrolecznictwa na okolice klatki piersiowej ( mostek jest zespolony metalem !) ultradźwięków diatermii którkofalowej,mikrofalowej ciepłolecznictwa (sauny,śwaitłolecznictwa) w przypadku niewydolności krążenia, przebytego zawału serca lub miażdżycy tętnic prezbiegających ze znacznym nadciśnieniem W poradniku pokazane sa przykładowe ćwiczenia, które możesz wykonywac w domu. Sa podzielone na te wykonywane w : pozycji leżącej na plecach, pozycji siedzącej (plecy wyprostowane) pozycji stojącej (plecy wyprostowane) Seks jest aktrywnościa taką, jak każda inna i dlatego będziesz mógł do niej powrócić po 3-4 tygodniach. Jesli jesteś w stanie wspiąc sie na dwa piętra po schodach lub przejśc około 300 metrów pko płaskiej powierzchni bez nedmiernego wysiłku, prwadopodobnie będziesz równiez w stanie wznowić życie seksualne. na poczatku powinna wypływac od ciebie, a aktrywnośc fizyczna być po stronie osoby zdrowej. wybiezr bardziej pozycję, ktora nie powoduje dyskomfortu lub duszności. Pozdrawiam i zyczę zdrowia
Gość Ewa29 z Tetralogią F
To znaczy raczej, nie niwiele osób wie o tym forum:-) Ja nanrazie mam biologiczną , ludzką, zastawke płucną, a kiedyś czeka mnie wymiana aorty,a więc i pewnie zastawki aortalnej, to też będe po wymianie dwóch zastawek :-) Wiadomo jednak, że kolejna operacja na otwartym sercu to ogromne ryzyko, więc lekarze nie robią jej, jeśli nie jest naprawdę niezbędna i pilna.