Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak się umiera na niedomykalność zastawki aortalnej?

Gość Mirek84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam niedomykalność zastawki aortalnej +++ , jestem pod opieką kardiologa , Wiem że to jest straszne pytanie ale mój kardiolog nie chciał mi odpowiedzieć na to pytanie , chodzi mi głównie o to czy to jest tak że się poloże spać i już nie wstane albo nagle dostane zawału i koniec czy raczej stan się stopniowo pogarsza i jest czas na operacje wymiany zastawki , biorę na stałe leki beta bloker , prestarium i amlozek , z góry dziękuje za odpowiedź

MIREK, spokojnie, masz zbyt czarne myśli :) Jeśli miałbyś poważny stan zagrażający życiu, to kardiolog nie wypuściłby Cię do domu. Twoja wada, czyli niedomykalność zastawki aortalnej wymaga obserwacji (echo co roku lub wcześniej) o ile reszta parametrów jest w naciąganej normie lub ciut więcej - o tym też poinformowałby Cię kardiolog. Z czasem, jeśli wada będzie się pogłębiać i powodować zmiany w budowie serca (powiększanie lewej komory i aorty), a Ty zaczniesz odczuwać spadek kondycji, szybkie męczenie, zawroty głowy itp, wtedy jest decyzja o wymianie zastawki (podejmuje ją kardiochirurg). Póki co nie panikuj, to nie jest zmiana nagła, że tydzień temu miałeś wszystko ok, a nagle zrobiła Ci się niedomykalność +++. Masz wrodzoną wadę zastawki? Czy raczej wynika to z przebycia infekcji np? I jak wygląda reszta parametrów?

Skąd się wzięła niedomykalność nie wiadomo , lewy przedsionek 39mm , lewa komora 62mm , ef 60 % ,niedomykalność aortalna +++ , fala zwrotna 50% , łatwo się męcze i często mam zawroty głowy oraz kłucia i ból w klatce , ciśnienie z reguły mam 140/50 i często pokazuje znaczek arytmi

Lewą komorę masz ciut powiększoną (norma do 56mm około), ale nie jest źle, jak dobrze pamiętam są osoby, które miały dużo większe, np. 77mm (chyba KRUK, odezwij się:) ). EF w normie, ciśnienie typowe przy dużej niedomykalności, czyli spore ciśnienie tętna (różnica między skurczowym i rozkurczowym). SERDI też coś o tym wie, odezwij się również :) Kardiolog mówił, żebyś się zastanowił nad operacją? Można zrobić badania dodatkowe, najlepiej umówić się z kardiochirurgiem, żeby zlecił dalszą diagnostykę, bardziej szczegółówą i podjąć decyzcję. Jeśli się męczysz to jest sygnał, że trzeba działać.