Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prawidłowe ciśnienie i tętno u dojrzałej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michalsss

Mam stetoskop i się często wsłuchuję w serce ale praktycznie zawsze jest równe tylko ,że powolne ;) chyba ,że się ruszę albo połknę ślinę to wtedy się zmienia ale to chyba normalne? a na nadgarstku ciężko mi wogóle wyczuć puls mam też niskie ciśnienie to pewnie dlatego. Dzisiaj mnie zatkało na sekunde w klatce to chyba był skurcz? no bo co innego to mogło być? czekam i czekam na wynik holtera a lekarz sie wcale nie śpieszy kase wziął i zadowolony. Wynik holtera może być np nieprawidłowy? mam nadzieje ,że mi wyjaśni wszystko co z moim sercem...

Musisz poobserwować, kiedy masz takie niskie tętno. Jeśli np. siedzisz, oglądasz TV czy podsypiasz to jest to najzupełniej normalne. Gorzej, jesli taki puls miałbyś podczas wysiłku. Jesli masz ciśnieniomierz w domu, to pomierz sobie w róznych sytuacjach, zobacz, czy się zmienia, czy przyspiesza adekwatnie do obciążenia. Jeśli robiłeś holtera, to cierpliwie poczekaj na wynik, albo zrób w międzyczasie ekg

Gość Michalsss

Zmienia się tętno przy wysiłku ale przecież to normy są przyjęte dla tętna spoczynkowego prawda? Dlatego skoro nie uprawiam sportu to taki puls wydaje mi sie zbyt niski szczególnie ,że na codzień jestem słaby tzn ospały ;/