Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie zespółu Lowna Ganonga Levinea

Gość anka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Mam 25 lat, 3 miesiące temu wykryto u mnie LGL, ale nie zalecono mi żadnych badań, ani leczenia, powiedziano że to nie ma za bardzo znaczenia. Chciałabym się dowiedzieć czy to coś poważnego, czy powinnam się leczyć, jaka jest przyczyna i jakie mogą być konsekwencje nie leczenia???? Pamietam że od dzieckja miałam problemy z sercem, ale nigdy nic nie wykryto. Miałam ataki kłucia w sercu bardzo silne i ciężko mi było złapać oddech, co zresztą mam do dziś. Bardzo prosze o odpowiedź. Dziekuje.
Gość natalia
mam to samo i sądzę , że najlepiej bedzie isć prywatnie do kariologa bo z tego co czytałam to , to może doprowadzic w małej ilości przypadków ale jednak do ztrzymania akcji serca.pewnie masz kłócie a klatce piersiowej, zasłabnięcia, cięzko sie oddycha, jak to własnie mam . ale z tego co wiem to sa na to leki i mozna to tez wyleczyc za pomocą zabiegu ablacji( jest zabiegiem polegającym na zniszczeniu fragmentu mięśnia sercowego odpowiedzialnego za powstawanie zaburzeń rytmu. W tym celu wprowadza się do serca elektrodę, która w pierwszym etapie zabiegu przeprowadza badanie elektrofizjologiczne. Pozwala to dokładnie zlokalizować źródło arytmii. Następnie za pomocą energii (prąd o częstotliwości radiowej, krioaplikacje, ultradźwięki, laser) wywołuje się martwicę w tym miejscu. Po zniszczeniu wykonuje się kontrolne badanie elektrofizjologiczne. Ablacja nie wymaga znieczulenia ogólnego. Pacjent dostaje tylko leki uspokajające i środki przeciwbólowe. Przezskórna ablacja wykonywana jest u pacjentów z zespołem WPW, migotaniem przedsionków, częstoskurczami. Przeciwwskazaniem do zabiegu ablacji jest ciąża oraz obecność skrzepliny w sercu. Ablacja jest zabiegiem bezpiecznym, ryzyko powstania powikłań jest mniejsze niż 1%. Możliwe powikłania związane są z wkłuciem do naczynia (krwiaki, zakrzepica, tętniaki rzekome), uszkodzenie zastawki, powikłania zatorowo-zakrzepowe, wzrost stężenia troponin.)