Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Beta blokery i Kaldyum

Gość kate

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stracatella
Witam, Miałam podobne zalecenia tyle ze też nie biorę tych tabletek na uspokojenie. Są silnie uzależniające i potem je odstawić to kolejny problem. Jeśli ktoś sobie radzi sam lepiej poćwiczyć silną wolę. Co do beta blokerów musisz je brać tak jak przepisał lekarz i nie wolno modyfikować samemu dawki. Kaldyum - możesz brać - ale muisisz kontrolowć raz na tydzień poziom potasu we krwi i magnezu. Nie można z nim przesadzić bo to równie niebezpieczne jak niedobór. Ty nie masz złego potasu ale najlepiej się bedziesz czuła przy 4,5. Dziwne że nie przepisano ci magnezu... był w normie? Przy problemach z sercem musi byc w górnej granicy normy. Zawsze najpierw uzupełnia się magnez potem potas bo inaczej potas się nie wchłania. pozdrawiam s.
Cześć, bardzo dziękuję za odpowiedź, magnezu nie brałam, miałam różne badania ( sód, potas, wapń,kreatynina itp, ) ale magnezu i żelaza, nie widzę w tych wynikach, prawdę mówiąc też mnie to dziwi :) Wynika to być może stąd, że lekarz przed badaniami zalecił mi przyjmowanie magnezu, ale to było 2 miesiące przed rozpoczęciem leczenia concorem ( jestem dziś po 7 tabletce i czuje się gdzieś przez około 4-5 godzin, zwłaszcza w 4 lub 5 godzinie działania leku jakbym pijana była ). Swoją drogą zastanawiam się, jak długo one działają, 24 godziny? Jeszcze raz dzięki za wskazówki,miłego dnia, Kate
Gość stracatella
Po betablokerach mozesz się źle czuć jeśli są źle dobrane. Mierz sobie ciśnienie trzy razy dziennie. Ja biorę Metoprolol bo po Bisokardzie puls spadał do 44 i bardzo źle się czułam. Zawroty głowy i miekkie nogi. Ciśnienie 80/50. Metoprolol nie obniża tak ciśnienia za to wpływa na puls. Teraz czuję sie duzo lepiej. pozdrawiam
Masz rację, ja się naprawdę zastanawiam, czy jest sens brania tych betablokerów,bo mi się samopoczucie pogorszyło znacznie i właściwie najlepiej się czuję wieczorem , tak koło 20 i rano przed wzięciem tej tabletki... Wczoraj w końcu chłopak zawiózł mnie na pogotowie i pani doktor zaleciła mi wzięcie 1/2 tabletki concor i jak najszybszy kontakt z lekarzem... A mam z ciekawości pytanie, czy TY przed rozpoczęciem leczenia miałaś nadciśnienie albo kontrolowałaś ciśnienie, bo ja uzmysłowiłam sobie jeszcze, że kardiolog właściwie nie spytał mnie czy ja to ciśnienie codziennie kontroluję, a jeśli tak, to jakie mam...a lek ten przecież leczy nadciśnienie tętnicze?! Pozdrawiam, Kate
Jeżeli chodzi o concor to jest to bloker który ma za zadanie spowolnienie rytmu-pracy serca(pulsu) i taka jest jego rola.Ja osobiście brałem ten lek przez ok,0,5 roku.Problemy z nadcisnieniem miałem duże 180-100,puls nie mniej jak 95.Po seri badań i wizyt na prawdę u znanego i cenionego w środowisku kardiologa zastąpiłem Concor lekiem praktycznie identycznym Ebivol,którego stosuje codziennie rano pół tabletki-2,5 mg,dodatkowo pół tabletki Exforge 160/10 mg(bloker zmniejszający nadciśnienie-dwuskładnikowy) i jak jestem po imprezie alkoholowej uzupełniam potas i magnez przez 2-4 dni.Ciśnienie moje to 120-130/75 tętno 70-75.Dodam wiek 31 lat,spora nadwaga-130 kg.Nie wiem jak u kobiet ale u facetów Concor znaczącą zabudza popęd płciowy-a Ebivol tego nie ma-każdy dobry kardiolog to wie.Jeżeli chodzi o ceny tych lekarst to:Ebivol-20-25 zł(30 szt),Exforge-33-35 zł(14 szt)-także miesięczny przybliżony koszt mojego leczenia zmagnezem i potasem to ok 50,00 zł.

Ja nie brałam concoru ale ebivol, to też betabloker, pół tabletki dziennie, z powodu tachykardii, lekarz powinien dostosować dawkę i lek, może czujesz się źle bo dawka jest za duża, albo akurat ten lek Ci nie odpowiada, ja przez pierwsze dwa tygodnie czułam się też gorzej pomimo minimalnej dawki, serce bardzo zwolniło, byłam otumaniona, było mi słabo, ciśnienie, które i tak było niskie jeszcze spadło, rozmawiałam wtedy z moim lekarzem i powiedział, że jeśli czuję, że dam radę wytrzymać trochę to żebym wytrzymała bo organizm się przyzwyczai i będzie lepiej, i tak faktycznie się stało, ebivol brałam prawie rok, w tym czasie chodziłam i chodzę nadal na terapię do psychologa i teraz betabloker mam odstawiony, magnez brałam i biorę obowiązkowo cały czas, potas też brałam, ale faktycznie trzeba uważać żeby nie przedawkować