Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Smaczna dieta beztłuszczowa

Gość wojtek 26

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę czy ktoś z was zna może adres jakiejś fajnej stronki z przepisami dla osób które muszą stosować dietę beztłuszczową .Mam bardzo złe wyniki (frakcja cholesterolowa)i lekarz zalecił mi dietkę (delikatnie to ujałem )mam już dosc potrawki z kurczaka z ryżem i może ktoś mi podpowie co i jak mogę sobie smacznego upichcić ,a jestem lekkim łakomczuchem :-).Dziękuje za odpowiedzi i życzę wszystkim miłego dzionka.
najchudsze mięso (i jedyne właściwie w prawidłowej diecie) to indyk i jagnięcina.. zaleca się dużo tłustych ryb morskich- łosoś, dorsz, śledź, makrela. dużo świeżych, surowych warzyw i owocó. jedzenie najlepiej gotowane na parze/ pieczone. ograniczyć smażone. smalec zakazany, masło raczej też. potem postaram się wkleić jakąś stronkę
to jest strona poświęcona wprawdzie diecie w leczeniu nowotworów, ale zawiera założenia wspólne dla sercowców i też jest beztłuszczowa- warto przejżeć jeśli ktoś interesuje się tym tematem- wiele ciekawych adresów, opisów diet i przepisów http://forum.sowieoczy.pl/viewtopic.php?t=308
damci przepis na pastę z makreli,którą 2 dni można w lodówce trzymać i jeść po kromce na śniadanie i kolację.---- 2makrele wędzone obrać z ości ,dobrze wyrobić z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek extra vergin,Udusić dwie cebulki na oleju,dodać do pasty [bez oleju],Następnie dodać b.drobno posiekane : 2 białka z jaj ugotowanych na twardo,2 ogórki kiszone i 2 ząbki czosnku.Trzymać w lodówce w zakrytym pojemniczku.ZERO cholesterolu !!!Jak ktoś lubi,to cebulę można tylko sparzyć wrzątkiem.
Gość Kiepska sprawa
Tu jest dieta na problemy z układem krążenia: http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263 .Ale czy ędize smakować to nie gwarantuję.I do tego chciałbym zwrócić uwagę na to że cholesterole(nie 1 ale wiele) to są substancje zupełnie inne niż tłuszcze.I nie zawsze muszą być w tłuszczu.A o ile dobrze sobie przypominam to w oleju lnianym jest mało holesterolu.A dieta drobiowa nie jest beztłuszczowa!