Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie, ból w klatce piersiowej, zawroty głowy i pieczenie w przełyku

Gość Iwq

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Zanim zaprowadzę mojego męża do lekarza chciałam zapytać o to, czy jego objawy mogą mieć powiązanie z jakąś choroba serca. Wiek 31 lat, mężczyzna, od około 1,5 tygodnai jest osłabiony, a zaczęło się to po jego kilkudniowym bieganiu (co rano w celu schudnięcia). Pali papierosy, pije codziennie kawę nawet kilka. Poza tym kilka dni temu bolało go po lewej i prawej stronie na wysokości klatki piersiowej, czasem wyżej pod pachami, raz go bolało z lewej, zagrał w badmintona ból przeszedł na prawą stronę...(i to wszytsko kilka dni po tym bieganiu). Ma zawroty głowy (co prawda lekkie ale ma), i poza tym od dwoch dni narzeka na pieczenie w przełyku (twierdzi, że to zgaga, ale wiem, ze to moze oznaczać tez coś od serca). Około trzy dni temu narzekał na ból w plecach...Czyli wszytsko w okolicy serca lub płuc. Coś z płucami raczej wykluczam bo nie pluje krwią, nie kaszel (tzn może ze 2 razy na dzień, ale bardziej myśle, że to od palenia), nie ma chrypki itp, bardziej myślę, że to serce. Proszę o odpwoeidź co to może być? Co zasugerować kardiologowi jak do niego pójdziemy?:( Czy to może być coś powaznego? Byliśmy u zwykłego internisty, powiedział że to pewnie przemęczenie, zbadał węzły chłonne i podobno ok, ale objawy nie sutępują...:( Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Iwona, Warszawa
Świetnie, ale EKG nic nie pokazało. A intermista twierdzi, że to osłabienie, a przy osłabieniu raczej nie pojawia się ból w okolicach klatki, pleców, pieczenie w przełyku. Przy okazji mam pytanie, czy jeśli EKG nic nie wykazało to trzeba wykluczoyć coś z sercem? Czy jest to najważniejsze badanie w przypadku serca??? Iwq
Gość stracatella
Ekg jest powszechnie dostepnym badaniem dlatego jest stosowane, ale to stosunkowo mało precyzyjny aparat. Pokaże jeśli ktoś ma wadę serca która powoduje że serce nie równo się kurczy, pokaże wszelkie niemiarowe skurcze pod warunkiem ze są w trakcie badania. A zatem zdijagnozuje np zawał w trakcie jego trwania, ale go nie przewidzi. Nie zobaczy też innych wad układu krążenia, które moga dawać dolegliwości i należałoby o nich wiedzieć. Podstawowe badania to lipidogram, LDL HDL, kreatynina, morfologia, fibrynogen, elektrolity, itp. Dobrze jest zrobić sobie echo serca jak pisałam powyżej. Tyle że opisane dolegliwości mogą być również pochodzenia płucnego lub żołądkowego, albo jakąś chorobą przełyku. Mąż powinien porozmawiać o badaniach z lekarzem rodzinnym. pozdrawiam s
Gość paweł liening
To jest sprawa dla MASAŻYSTY (masaż leczniczy) a nie dla kardiologa. Mięśnie ruchowe są poprzeziębiane, sztywne, ponapinane - uciskają na nerwy w kręgosłupie tudzież inne i dlatego boli, dlatego ograniczona sprawność ruchowa a nawet dysfunkcje narządów wewnętrznych. Ponadto Pani mąż jest odwodniony (kawa), co utrudnia prawidłowy przebieg reakcji w organiźmie. Parę szklanek ciepłej wody pobudza podobnie jak kawa - może i słabiej, ale bez szkody dla zdrowia, sprawdziłem na sobie! Co do serca - mam masażystę, który setki pacjentów uratował przed bezsensownymi zabiegami. Ludzie, medycyna to nie tylko tabletki!!! Powtarzam, zamiast na leki objawowe i USG, wydajcie na kurs masaży u DOśWIADCZONEGO masażysty. Pozdrawiam, Paweł (w razie czego - lieningATwp.pl)
Paweł Liening: skoro nie reklama to po co podałeś maila ? A do czytających, którzy mają podobny problem jak autorka postu (a dokładnie jej mąż) proponuję wykonać jeszcze USG serca i przede wszystkim znaleźć sobie dobrego lekarza - jeżeli to możliwe sugerowałbym wizyty prywatne bo Państwowa służba jest po prostu na niskim poziomie, a lekarze często siedzą i czują się bardziej *poszkodowani* od samych pacjentów (w sensie przez system). Jeżeli okaże się, że dane objawy to rzeczywiście nic poważnego to wtedy proponuję... masaż - oczywiście już wszyscy wiedzą gdzie szukać :).