Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka aortalna a warunki atmosferyczne

Gość Janek

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj przy pierwszej wizycie po wszczepieniu zastawki aortalnej(St. Jude Medical 19 A Masters) u lekarza rodzinnego dowiedzieliśmy się że przy temperaturze poniżej minus 10 stopni nie można wychodzić z domu , o niczym takim nie mówiono przy wypisie z wspaniałej Kliniki w Krakowie oraz tzw. sanatorium w Rabce,co mnie zaniepokoiło , ale bardziej zaskoczony byłem tym , że pani doktor stwierdziła że wartość INR 1,84 to wspaniały wynik przy zalecanych przez Klinikę 2,5-3,proszę wypowiedzcie się czy mam powody do niepokoju?
Co do INR to według nowych wytycznych to tak jak napisała Izabela Ale nie przejmowałbym sie zbytnio wynikiem mnie jak wypisywanon ze szpitale CZD w Warszawie to na karcie miałem utrzymywac INR 1,6 i przez kilka lat to było OK. Takze uregulujcie do ponad 2 i bedzie dobrze. U mnie osobiscie wychodzi od 2 do 3 najczesciej i dotad wiekszych problemow nie miałem. Uwaga na inne leki np antybiotyki. Wiekszość leków zmienia INR niestety trzeba uwazać. Ja mam ograniczone zaufanie do tego co mi zapisuja lekarze bo wiekszość nie wie czy dany lek wplywa na INR. Pozdrawiam
Co do wskaźnika INR po kontrolnej wizycie u prof.Sadowskiego dowiedziałam sie że w przypadku zastawki sztucznej to 2,5do 3,5 ale bliżej 2,5 a co do wychodzenia na dwór zima nikt mi nic nie mówił w sanatorium w Busko.Ostrzegano mnie tylko przed złapaniem infekcji pozdrawiam:)