Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdzik23

Zaraz do magnolii jadę ale się tak bardzo boję , co ja przechodzę:*(((((( te lęki, i to że odpływam,ten paraliżujący strach. te ataki są takie silne. przy mym dziecku dostajęenergii na chwilę a potem siadam i załamuję ręce. CO MI JEST!!!! NIE POZWÓLCIE BY MOJEMU SYNOWI MNIE ZABRAKŁO:((

Gość Rozyczkaaa

Magdzik23 spokojnie nic ci sie nie stanie musisz myslec pozytywnie ;* bo jak bedziesz sie tak zamartwiac to bedzie coraz gorzej glowa do gory musisz o zrobic dla dzicka ! a jak bedzie zle to wlacz tv musisz sie wtedy czym predzej zajac zeby nie myslec o tym a przejdzie.Wiem lawo mowic ale mi pomaga czasami :) buziaki

Gość marysia25

Witajcie. Bardzo długo mnie nie było.Nie wiem czy pamiętacie, dostałam leki, których się bardzo bałam. Antydepresanty andepin i doxepin. Pierwsze dwa tygodnie to był koszmar . Wszystkie objawy się nasiliły. Nigdy w życiu się tak żle nie czułam.Biorę tabsy już miesiąc i zaczynam życ na nowo. Wychodzę z domu, rozmawiam z ludźmi, mniej się boję. Nie jest idealnie, mam czasami ataki i drżenia całego ciała. Zostały też bóle w klatce i kołatania serducha, ale już się tak ich nie boję. Zaczełam się uśmiechać. Mam lepsze i gorsze dni, ogólnie jednak moje samopoczucie z zera wzrosło do sześciu. AGNIESZKAFICEK nie bój się leków, idż do lekarza(mi antydepresanty przepisał rodzinny), nie męcz się dziewczyno, masz być zdrowa dla siebie , dla dzieci. Te leki naprawdę pomagają. Pozdrawiam cieplutko. Trzymajcie się dziewczyny.

Witam ponownie wszystkich zestresowanych.Kilka uwag.Piszecie Państwo o pojawiających się siniakach przy niewielkim uderzeniu i tak dalej,to objaw braku witaminy C w organizmie.Przy nerwicy proszę odstawić kawę i mocną herbatę,a jeśli odczuwacie Państwo zimno w organizmie,to odstawić herbatę zieloną i nie pić herbaty z cytryną a raczej ze sokiem malinowym itd.Cytrynę wycisnąć dodać miodu i pić ciepłe rano na czczo i przed snem.Bardzo pomocne są techniki oddychania.Jedną z nich jest oddychanie słoneczno księżycowe.Kciukiem prawej ręki zatkać prawy otwór nosowy,wciągnąć powietrze lewą dziurką przez 2 sekundy,wstrzymanie oddechu 2 sekundy,wydech przez 4 sekundy.Następnie lewym kciukiem zatkać lewy otwór nosowy i powtórzyć tą samą sekwencję wdechu i wydechu.Powtarzać na przemian 12 razy.Ten sposób oddychania uspokaja system nerwowy,poprawia samopoczucie.Przy niespecyficznych bólach w okolicy serca ,niedomaganiach proszę zastosować Mudre ratującą życie.Palec wskazujący składamy tak ,aby czubkiem dotknął podstawy kciuka,równocześnie składamy opuszkami palce środkowy serdeczny i kciuk.Zalecany czas wykonania to co najmniej 45minut dziennie.Można podzielić na 3 etapy po 15minut.Te i inne ćwiczenia psychiki nie zastąpią również zaleceń lekarskich.Życzę dużo zdrowia.

Na litość boską dziewczyny musicie zacząć brać jakieś leki, bo sobie nie poradzicie! Przy tak silnych objawach same zioła, afirmacje i mudry nie pomogą. Potrzebny jest Wam przede wszystkim jakiś lek poprawiający nastrój a więc antydepresant. Sam lek przeciwlękowy będzie działał chwilowo. Na początku trzeba go brać systematycznie aby wyciszyć te lęki a potem go stopniowo odstawiać aż do dawek doraznych. Nie wiem czemu tak zle sie czujecie po afobamie czy xanaxie. Ja po moim asertinie (lek nowej generacji, nie uzależnia) i alproxie (nie uzależnia jak się go stosuje sporadycznie) czuję się zrelaksowana i odprężona a rano wstaję rześka i wypoczęta. Wizyta prywatna u mojej Pani dr to koszt 50zł a leków ok.100zł na 3 miesiace. Jedną receptę mam wystawioną od razu a na drugiej wpisuję sobie datę sama i wykupuję pózniej, kiedy mi pasuje. Możecie tez tak prosić lekarza, nie zrujnuje to Waszej kieszeni. Pogoda u mnie dzisiaj słoneczna ale trochę wietrzno i chłodniej.

Witam, jestem tutaj nowy. Mój problem zaczął się równy tydzień temu, kiedy to po dużych ilościach alkoholu wypiłem jeden z *energetyzerów* pokroju Red bull. Całą noc spędziłem na zmianę krążąc po domu, lub dookoła niego. Przyspieszone bicie serca, problemy z oddychaniem, na zmianę zimno i gorąco, etc. Ale nie o tym mowa. Następnego dnia zaczęły się u mnie inne objawy, tj: ucisk w skroniach, czasami w potylicy, zmęczenie, otępienie, ogólny dyskomfort, bywają momenty, że wydaje mi się, że za chwilę stracę przytomność, ale do tego nigdy nie dochodzi. Bywają chwile, kiedy jest lepiej i takie, kiedy objawy się nasilają. Czy ktoś się orientuje, czy może to być spowodowane ową nerwicą lękową?

Megi71, ależ Ty jesteś mądra kobietka, tak właśnie dziewczyny muszą zrobić jak piszesz, ja tak samo robiłam i teraz dawka minimalna (zapobiegająca), u mnie objawy nerwicy występują no.po stresach czy krótkich spięciach ale już nie mam tych cholernych lęków, miałam takie mocne, że nawet jak telefon zadzwonił to skakałam jak głupia i już myślałam, że ze złą wiadomością.

Gość Magdzik23

Hanusiak zrób badanie na tężyczkę jak chce ci się mdleć a nie mdlejesz:/ dziewczyny moj syn dzis był w sali zabaw jutro idziemy do lekarza a ma WIELKIEGO SINIAKA na czole i wielka ranę z wielkim siniakiem na policzku i na ręce zadrapanie:/ co ta lekarka sobie pomyśli :) aż się boję. słuchajcie, boję się wszystkiego, jest beznadziejnie, boję się wieczora a sięwcześniej nie bałam a wrecz wieczorem wypoczywałam:/ co robić, baskabaska cudownie ze ci leki pomogly, mi chyba tylko na troszkę pomagają a potem mam wrażenie że zaraz umrę.

Gość agnieszkaficek

Bylam teraz u lekarza rodzinnego prosilam o jakies antydepresanty o ona mi powiedziala ze nie moze mi przepisac musze isc do psychiatry a psychiatra dopiero 30 sierpien i powiedeziala mi ze jak jestem z kazdej strony przebadana to nie moze mi sie nic stac

Gość agnieszkaficek

Madzik to nie mysl tak ze zaraz umrzesz czlowiek tak szybko i tak nagle nie umiera ja wlasnie szlam pieszo do lekarza myslalam ze umre ale sobie mowilam patrz glupia jakie staruszki obok ciebie ida schorowane i oni sie nie boja spacerowac a ty glupia sie bojisz a masz tylko glupia nerwice to tylko twoja glowa i szlam dalej i bylo ok

Hanusiak.Opisane objawy te efekt nadużycia alkoholu i wypiciu podanego napoju energetyzującego.Zawarta w nim kofeina powoduje dokładnie takie efekty o których piszesz.Przede wszystkim uzupełnij poziom magnezu i potasu który utraciłeś podczas libacji,a wszystko wróci do normy.

Gość Magdzik23

Wiesz hanusiak i baskabaska ja dostałam pierwszego ataku który mnie tak sparaliżował do tego stanu po pobraniu krwi. :/ ale czulam juz wczesniej ze cos jest nie tak ale spoko i tak wszystko robiłam:/ a teraz myslicie ze nie umrę:( ? na pewno to tylko to cholerstwo,