Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

JeanPaul też tak mam. Walczę z tym pół roku ( *niczym*) i ciągle nie jestem zdiagnozowany. TK ok, krew ok, rezonans kręgów szyjnych ok i co lewa ręka i noga drętwieje. Boli łokieć, uciska skroń lewa - takie źródło parastezji. Tak ogólnie ogarniam życie ale to uczucie mnie przytłacza. Walczę z myślami, uciekam od tematu ale to wraca. Dobrze, że mam kilka duszyczek obok siebie, które mnie wspomogają i wybijają mi choroby z głowy.

Arek359 z tego co piszesz wnioskuje ze nie miales jeszcze MRI glowy a to podstawowe badanie na sm nie chce tutaj siac paniki ale sm czasem nie ujawnia sie na poczatku w badaniach dopiero pozniej wiec choroba jest objawy sa ale jeszcze nie da sie jej stwierdzic ale jesli wszystkie badania wyszly ci ok to bym dla pewnosci zrobil i MRI glowy poza tym jest sto innych chorob wygladajacych na sm wiec jesli badania masz ok to ciesz sie ze masz nerwice wiem ze to troche glupia rada ale smutek tylko pogarsza sprawe kilka lat temu mialem obsesje oddychania (dusilem sie, mialem wrazenie ze zapomne jak sie oddycha) i przelykania (pamiatka po alkoholu) i przeszlo bo od tego sie nie umiera i teraz tez chcialbym wierzyc ze to *tylko* nerwica lecz poki co czeka mnie caly proces, przesluchania, siedze jak niewinnie oskarzony ktoremu grozi wyrok smierci i wkrotce uslyszy wyrok a myslalem ze to czterdziestki dociagne w spokoju, a mam 28 lat wiec kiedy cos dretwieje-raduj sie

Hej Nerwuski ! Mnie nerwica puszcza - po długiej walce :) ale wiem że jest możliwe by znowu żyć normalnie i cieszyć się życiem. Powiedzcie mi czy ktoś z was ma tak że prawie cały odczuwa zimno ? Gdy coś robie jest ok, ale praca przed komputerem zaraz owocuje zimnymi dłońmi . Wogóle nie lubie zimy. Nawet wieczorem już w łóżku przechodzą mnie ciary - ale gdy zasnę i się obudzę jest ok - dlatego myślę że podłożem jest nerwica . CZEKAM NA ODPOWIEDZI :)

Hej mnie jest ciągle zimno ,ręce zimne ,stopy też ,a czesto w nocy wybudza mnie okropne zimno ,trzęse się wtedy cała ,choc ja sobie wmawiam ,że to ma cos wspólnego z sercem(mam kołatania ,szarpnięcia ,spadek puslu).Poza tym stwierdzam ,że jestem wrakiem człowieka .Wszystko w moim ciele nawala .Obecnie przechodzę półpasiec,ból lewego uda powodował ,że moje mysli krążyły wokół sm.Nasiliła mi si ealergia przechodząc powoli w astmę .Poza tym bolą mnie nocami stawy ,wszystkie od skokowych ,przez nadgarstki ,łokcie do barkowych .Przy tym jakies stany podgorączkowe ,więc wg mnie jakas choroba autoimmunolog na bank ....a no i przy tym uporczywe wysypki na nogach ....no i jak o się niebac ,nie myslec i nie miec depresji...

Kasiu-czy robilas sobie jakies badania? Agna-twoj stan jest rzeczywiscie powazny, nie musi to byc nic strasznego ale trzeba szukac przyczyn i masz racje ze latwo wpasc w depresje bo jesli chorowac to przynajmniej po 40-ce moje objawy wskazuja na ms - szczegolnie oslabienie, ciagly bol glowy, bole nog przy chodzeniu, brak koncentracji, teraz dretwienie jezyka, szczeki tak ze mowie jakbym seplenil albo twarz mi spuchla wczoraj poszedlem do sklepu po drodze czulem jak zimno sprawia ze sztywnieje mi twarz i jezyk i nie moge poprawnie wymawiac pewnych wyrazow od zesztywnienia, w skepie zamienilem kilka slow ze sprzedawczynia lecz pewnych wyrazow nie moglem wymowic poprawnie lekarz upiera sie ze to nerwica co jest juz bardzo nieprzyzwoite i chce mnie wyslac do psychologa, ja wybieram sie do neurologa i boje sie najgorszego uwazam ze mozemy mowic o nerwicy kiedy wykluczymy WSZYSTKIE inne mozliwosci wiec od nerwicy nie nalezy zaczynac ale na niej konczyc

Pozdrawiam wszystkich ta sama historia, bylem na spacerze czulem jak od zimna boli mnie gardlo i dretwieje podniebienie jezyk usta szczeki, zamienilem kilka slow ze sprzedawczynia a po powrocie do domu dretwienie trwalo przez kilkanascie minut. Kiedy sie ogrzalem jest ok, moge mowic normalnie czy to nerwica? a moze nasilajacy sie pod wplywem zimna objaw sm? albo jeszcze czegos innego? czy ktos z Was tak ma?

Gość arek369

No cóż, nie stwierdził mi nerwicy, bo nie on jest od tego; z wywiadu wywnioskował, że wszystkie problemy spowodowane są jako takim stresem; mam podwyższone ciśnienie (140/85 - co w moim młodym wieku jest znacznie wyższym niż powinno), zalecił Bodymax i przepisał mi na uspokojenie Coaxil, ale (jako że wyjeżdżam na kilka dni) stwierdził, żebym dopiero, ewentualnie wykupił po powrocie. Poza tym, na poprawę ogólnego samopoczucia polecił jogurty pitne i napoje wysoko słodzone (typu Fanta/Sprite), które spowodują uzupełnienie cukrów. Skierował mnie także na badanie krwi i tarczycy.

JeanPaul - u mnie diagnoza była postawiona po badaniach, których wyniki były dobre. Przebrnęłam przez kilku lekarzy aż stanęło na nerwicy i pani doktor powiedziała, że albo terapia albo psychiatra. Od roku chodzę na terapię - ciężko było uwierzyć że poprzez zmianę toku myślenia sobie pomogę i powoli wyzbędę się objawów somatycznych. Ale gdy wiem że minął już rok - i jest ok to czuję się dobrze. Potrzeba siły woli i może trochę uporu :) Nerwica stara się nas oszukać - mamy jakieś objawy, po jakimś czasie bacznie obserwujemy swój organizm, wsłuchujemy się w siebie i sami zaczynamy wkręcać sobie choroby. Mało tego - jeśli wiemy że np nasza choroba ma takie i takie objawy to wkrótce tak się dzieje. Mi lekarz chciał wmówić nadciśnienie - i prawie mu się udało - przy mierzeniu - 150/90 albo 160/100 MASAKRA ! Ale ocknęłam się i zaczelam się przed tym bronić . Teraz moje ciśnienie tak normalnie to 100/60 - jak widać można sobie wmówić niemal wszystko.

No to Kasiu ciesz sie ze masz *tylko* nerwice, naprawde ciesz sie u mnie to na nerwice nie wyglada-caly czas slaby i zmeczony, caly czas boli glowa, dretwienia konczyn, przy chodzeniu nogi robia sie ciezkie i troche bola, dretwienia jezyka szczeki ust wtedy mowie ale zesztywnialy jezyk i usta nie daja rady z pewnymi spogloskami i wyrazami nie jestem w stanie pracowac wiec prace musialem rzucic, czuje sie jakbym mial kaca po trzydniowym piciu, jakbym mial 80 lat i byl po wylewie, czuje ze na cos umieram i nie wiem na co jutro mam tomograf, zobaczymy co pokaze

Gość martaaa123

Mnie normalnie szlag trafia. przed chwila wrocilam z miasta, bylam samochodem. jak tylko wiem, ze mam nim jechac zaraz podnosi mi sie cisnienie i tetno wzrasta.. ja lubie jezdzic samochodem tzn kierowac nie boje sie niczego ze mi ktos w dupe wjedzie albo ja komus nawet nie przechodzi mi to przez mysl.. no a serce sie meczy;/ zrobilam te prawko i co teraz? bez sensu, potem czuje sie starsznie osłabiona tym wysokim pulsem.. nie wiem czemu sie tak dzieje ze jak tylko wiem ze bede kierowac zaraz mi zle ;/ nie umiem sobie z tym poradzic, jak robilam prawo jazdy to tego nie bylo, zaczelo sie jak jezdziłam sama.. i tak jest caly czas. moze ze 3 razy nic sie nie dzialo a takto zawsze serce wali jak oszalale.. ma ktos tak?

Cześć wszystkim. Kurde mam taki problem, zdarzyła się taka sytuacja, że nie miałem jak wykupić lekarstw, no i jakoś tak przeleciał prawie tydzień i dopiero jutro będę je miał. W pierwszych dniach nie odczuwałem nic związanego z ich brakiem, lecz od poniedziałku jest tragedia... Tylko coś zjem od razu kibelek... chodzę po ścianach, kręci mi się w głowie, ospały jestem jakiś, a gdy się kładę spać to nie mogę zasnąć do 4, jakieś drgawki cholera wie co ;/ Czyżbym się uzależnił? Braku prochów jakoś psychicznie nie odczuwam, może trochę, ale to tylko mała cząstka w porównaniu do fizycznych objawów. Nawet teraz siedząc przed komputerem kręci mi się w głowie, a zaraz jadę do szkoły. No chyba, że to coś kompletnie innego, nie związanego z bakiem lekarstw, mam nawet taką cichą nadzieję, bo nie chce do końca życia lecieć na tym syfie.

Witam was wszystkich. Dzisiaj cały dzien czułam sie dobrze bez zadnej tabletki a tu teraz chciałam ziesc sobie troche zupy i staneła mi w gardle i zaczełam sie dusic serce zaczeło mi walic jak oszalałe sucho w buzi i i scisk w gardle nie umie połknac nawet sliny i musiałam wziasc sobie tabletke. yslałam ze chociasz jeden dzien wytrzymam bez tabletki masakra. Pozdrawiam