Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka mitralna - gdzie wykonać operację?

Gość monika

Rekomendowane odpowiedzi

Aż filiżanka zadrży Wiele lat temu lekarze angielscy uważali ją za lek na gruźlicę, szkorbut i ospę. Dziś wiemy, że kawa zawiera kofeinę, która silnie wpływa na nasz organizm - stymuluje pracę naczyń krwionośnych i centralnego układu nerwowego. Kofeina bywa składnikiem leków przeciwbólowych, w dawkach terapeutycznych zwiększa sprawność myślenia, skraca czas reakcji psychicznych, ułatwia koncentrację uwagi, znosi uczucie zmęczenia psychicznego i fizycznego oraz senności, zwiększa zdolność do wysiłku fizycznego. W nadmiarze jednak działa niekorzystnie. Dlatego lekarze mówią, że możemy pić 1-2 filiżanki dziennie. Kto wypija pięć, może sobie zaszkodzić. Kawa, jak większość używek, wypłukuje z naszego organizmu cenne pierwiastki, m.in. magnez. Jego brak objawia się drżeniem rąk, nerwowością, kołataniem serca, skurczami mięśni. Dlatego jeśli jesteś zagorzałym amatorem kawy, koniecznie łykaj preparaty zawierające magnez. Zalety i wady picia kawy : + pobudza układ nerwowy + przyśpiesza proces myślenia + usuwa zmęczenie psychiczne i fizyczne + działa rozkurczowo i moczopędnie + podnosi ciśnienie i pobudza akcję serca - wywołuje niepokój, rozkojarzenie myślowe - bywa przyczyną arytmii - może wywoływać bezsenność - powoduje zaburzenia przewodu pokarmowego, bo prowokuje nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych, a szczególnie solnego (co przy wrzodach żołądka jest niebezpieczne), przyspiesza skurcze jelit, dlatego może wywołać biegunkę - zaburza regulację ciśnienia krwi - powoduje ubytek magnezu i wapnia w organizmie (uważa się nawet, że może sprzyjać rozwojowi osteoporozy) Rady dla kawosza Wybieraj kawę parzoną przy użyciu filtra, bo zatrzymuje on większość niepożądanych substancji. Najbardziej szkodliwa jest kawa zalewana wrzątkiem w filiżance, bo zawiera najwięcej drażniących garbników. Nie pij więcej niż dwie filiżanki kawy dziennie, jeśli masz bardzo wysokie lub bardzo niskie ciśnienie. Bywa, że nadużywanie kawy powoduje zbytnie pobudzenie lub senność. Gdy cierpisz na choroby przewodu pokarmowego, ale nie możesz powstrzymać się od picia kawy, wybieraj mieszanki niedrażniące, bez garbników (informację znajdziesz na opakowaniu), które nie nasilają takich dolegliwości, jak wzdęcia, zgaga czy ból. Ogranicz spożywanie kawy, jeśli jesteś w ciąży. W ogóle z niej zrezygnuj, kiedy karmisz piersią - w twoim mleku będzie kofeina. Nie dawaj kawy dzieciom - to silna używka.
Gość HADRIANUS
Witam wszystkich. Mam 20 lat, dwa lata temu na komisji wojskowej stwierdzono u mnie CZYNNOŚCIOWĄ NIEDOMYKALNOŚĆ ZASTAWKI MITRALNEJ. Bez problemu jednak dostałem kategorię A (z czego się bardzo cieszę). Gdy spytałem doktora, czy to coś poważnego, przyrównał tę moją dolegliwość do... swojej łysiny (*ja jestem łysy, a pan ma czynnościową niedomykalność zastawki mitralnej*). Czy tak jest w istocie? Czy rzeczywiście to nic poważnego i nie podlega leczeniu?
witam mam takie pytanie w styczniu tego roku trafilem do szpitala ze zlym samopoczuciem kolatanie serca i uderzenia goraca jak mi przeprowadzono badanie echa serca stwierdzono umnie nieznacznie powiekszony lewy przedsionek o 43mm oraz śladowa niedomykalnosc zastawki mitralnej oraz rozpoznali takie cos: czynnosciowe zaburzenia ukladu krazenia z tendecja do tachykardiii do tej pory chodze na kontrole i przyjmuje leki aspargin i bisoratio no i od pewnego czasu czuje jak mnie kuje i lapia dusznosci chcialbym wiedziec czy z tym moge isc do wojska czy musze pisac wniosek o powolanie komisji lekarskiej mam lat 23 czy mozecie odpowiedziec dziekuje z gory .
Witam ! Kilka prawd dotyczących niedomykalności zastawki mitralnej. Nie jest prawdą, że nie da się z tym nic zrobić. Najlepszą metodą oceny jej stopnia jest echokardiografia. 1-wszy (lub *+*) najlżejszy do 4-ty (*++++*) najcięższy. Jest to parametr dosyć *gruby* jeśli chodzi o informację czy operować. Można przyjąć, że do 3-go wskazana jest operacja. Powinno się operować, nim serce i płuca staną się z czasem niewydolne. Przyczyn niedomykalności jest wiele, najczęściej zwyrodnienie śluzowate/wypadanie płatka/zespół Barlowa. Powinno się taką zastawkę naprawiać (wiele uzasadnień). Najlepiej w Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie. Pozdrawiam dr_wit
czyli co jeslli mam klocia dusznosci i mam rozpoznana chorobe :czynnosciowe zaburzenia ukladu krazenia z tendecja do tachykardi i te niedomykalnosci zastawki i powiekszony lewy przedsionek i biore leki to moge isc do wojska tak mam to rozumiec ze jestem zdrowy !!!
tylko ostanio bylem u lekarza bo mialem klocia w sercu robili mi ekg i nic nie wykazalo a jak kloje tak kloje i co mam robic jak lekarz mowi ze jest oki a ekg nic nie wykazuje i co mam zrobic pojsc do kardiologa bo moj lekarz rodziny moze sie nie zna lub ma to gdzies co myslicie
Gość Agnieszka Filipiuk
Witam serdecznie. Pisze w imieniu taty, ktory w najblizszym czasie bedzie mial wymieniana dwudzielna (mitralna) zastawke. Jesli ktoś juz przeszedł ta operacje i zechcialby sie podzielic jakimikowliek spostrzezeniami to moj tato bylaby bardzo wdzieczny ( i ja rowniez). Tato ma 52 lata i leczy sie w Warszawie na ul Niemodlinskiej. Bardzo boi sie operacji i najchetniej w ogole by sie jej nie poddawal lub co najwyzej opoznilby ja jak najbardziej sia da. Tylko chyba raczej to nie jest najlepsze wyjscie bo tato ma juz teraz dosc znacznie powiekszone serce;(.Szukam osoby, ktora przeszla juz taka operacje i by podzielila sie swoim doswiadczeniem z moim tata. Mysle ze tate uspokoilaby taka rozmowa ( czy informacje) bo puki co bardzo sie denerwuje. Prosze, jesli to mozliwe, o przeslanie poradnika pacjenta po operacji zastawki. Prosze o kontakt i z gory dziekuje za pomoc!
Warto poszukac książek dla pacjentów po operacjach kardiochirurgicznych, a są takie, np. * Ja i moje serce: zdrowe, chore, operowane. Poradnik dla pacjenta kardiologicznego i kardiochirurgicznego* autorstwa Agnieszki Storch- Uczciwek i Krystyny Bochenek- Klimczyk . Życie po operacji zastawki jest takie samo, jak po operacji np. aorty. Trzeba dbac o siebie, brać przepisane leki, stosować zalecenia lekarza, robić kontrolne badania i cieszyć się życiem:-) Sama jestem po 3 operacjach serca, a mam 28 lat (ostatni zabieg miałam 11 lat temu) z powodu ciężkiej wady wrodoznej serca. M. in. mam nową tętnicę płucną wraz z zastawką.
Gość Dawid 1990
Witam wszystkich ;) Mam 19 lat i jestem 2 miesiące po operacji- miałem wstawiana zastawkę. Moje serce było powiększone 7 cm (dużo powyżej górnej granicy) i lekarze dawali mi rok życia... Ze swojego przykładu polecam Instytut Kardiologii im.Prymasa Tysiąclecia Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Aninie (Warszawa). Równiez prosze o przesłanie owego poradnika jak życ ( co wolno, a czego nie) z tą zastawkaą. Mój email: dawidstruk@o2.pl gg:9635308. ______________________________- Pozdrawiam
Przyłączam się do prośby o przesłanie takiego poradnika: elwal@poczta.fm Moja teściowa (67lat) jutro idzie na operację wymiany zastawki - jest przerażona, bo cierpi na choroby serca już od ponad 30-stu lat ! A dopiero w listopadzie 2009r. dowiedziała się, ze może to operować ! Będzie miała ten zabieg w klinice wojskowej we Wrocławiu - podobno to miejsce ma dobre notowania w świecie medycznym... Może ktoś wie coś na temat tego szpitala ? Badałam się tam kiedyś (również na serce) ale to było ponad 20 lat temu... Jakich mają lekarzy, jakie pielęgniarki - bardzo ważne dla pacjenta jest podejście i uprzejmość personelu medycznego, czego nistety w niektórych placówkach pracownicy nie wiedzą !!!
Mam 40 lat. Za dwa miesiące bedę poddany operacji zastawki. moje serce jest bardzo powiększone operacja odbędzie się w łodzkiej klinice kardiologicznej na ul. Szterlinga. Bardzo się boję. prosze o porady. Czy taka operacja może zagrażać mojemu życiu ? Z góry dziękuje za udzielone odpowiedzi.