Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka mitralna - gdzie wykonać operację?

Gość monika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość k klimczyk
Sławek - Lęk przed operacją jest zrozumiały. I jest czymś całkowicie normalnym - każdy pacjent przed operacją (niezależnie jaką) odczuwa niepokój, strach przed tym co będzie, jak sobie poradzi po, czy będzie mógł po operacji normalnie żyć, pracować. Różnica jest tylko w tym czy chory pokazuje swoje obawy czy ukrywa je w sobie. Każda operacja serca, niezależnie czy to bypassy, czy operacja zastawki jest związana z pewnym ryzykiem. Ryzyko to zależy nie tylko od choroby wyjściowej lecz także od szeregu innych czynników jak np. jak kurczy się serce, czy są objawy niewydolności krążenia, czy są jakieś inne dodatkowe choroby itd. Na przebieg pooperacyjny duży wpływ ma także aktywność fizyczna przed zabiegiem a olbrzymi wpływ ma pozytywne nastawienie. Bardzo ważna uwaga - po operacji NIE porównuj się do innych pacjentów. Nie jest ważne np. to że chory, który wygląda/ma 60 lat i też miał wymienioną zastawkę idzie korytarzem szybciej niż ty. Każdy chory powraca do zdrowie we własnym tempie, a na to temp mają wpływ różne czynniki, także te wymienione powyżej. Życzę pogody ducha i szybkiego powrotu do zdrowia.
Witam serdecznie :-) wczoraj 22 kwietnia 2010 roku moja mama miala przeprowadzona trzecia juz operacje wymiany zastawki mitralnej jest w wieku 63 lat wciaz czekam na rezultaty w chgwili obecnej jeszcze spi i lekarze zalecaja cierpliwosc - rozumie operowana byla w lodzi w klinice kardiologicznej na szterlinga jesli ktos ma podobne doswiadczenia i jesli ktos bylby laskaw podpowiedziec gdzie i ja k starac sie potem o rehabilitacje i ewentualnie podeslac jakis poradnik dla chorych w takim stanie to prosze o kontakt na naleik@wp.pl pozdrawiam wszystkich z tykajaca czescia serca i wszystkich ktorzy sa im bliscy Zbyszek
Czy może ktoś ma poradnik jakie ćwiczenia wykonywać po operacji zastawki aortalnej, lekarze ze szpitala nie chcą po wyjściu ze szpitala(po 7 dniach) wypisać skierowania na rehabilitację (4-12 tydzień) po operacji. Czy ktoś wie jakie ćwiczenia są wykonywane? Może ma ktoś zestaw ćwiczeń?Pozdrawiam

Poradnik o postępowaniu po zawale serca i po operacji kardiochirurgicznej nagrodzony przez Fundację Rehabilitacja Kardiologiczna przy Polskim Towarzystwie Kardiologicznym - *Ja i moje serce - zdrowe, chore, operowane* można kupić w księgarni internetowej Medicon. Pełna lista księgarń, gdzie poradnik jest do nabycia jest dostępna na www.jaimojeserce.eu

Jak to nie chcą? Przecież jak tylko byłem po operacji i przeniesli mnie z oiomu na zwykłą sale zaraz mówili że mam pomyśleć gdzie chce jechać do sanatorium na rehabilitacje. To sami odraz kazali się zastanawiać i tam nie było że nie chce na rehabilitacje skierowanie dostałem gdzie chciałem i 4 tygodnie w sanatorium byłem. Marek napisz coś to ci odpisze co za ćwiczenia się wykonuje.

To nie dobrze sanatorium pomaga i uczy życia z lekami. Ja od NZK prawie 8 lat temu nie mogłem się zmęczyć powyżej 130 tętna bo na straży stoi ICD na moim ukochanym rowerze nie mogłem jeździć bo ICD mi strzelało. W sanatorium z nową zastawką nauczyli mnie jak spokojnie wracać do formy i niebać się ICD bo zastawka jest nowa i nie pozwoli na złą pracę serca.