Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka mitralna - gdzie wykonać operację?

Gość monika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. moja mama ma 51 lat. czeka ja operacja - niedomyklaność zastawki mitralnej - lekarze twierdzą ze operacja musi być przeprowadzona jak najszybcie j- o czym swidczy jej aktualny stan. ataki duszności ostatnio doprowadziły do obrzęku płuc i mama z ulicy została zabrana prosto do szpitala. proszę o pomoc i rady - na ten temat - np. gdzie taką operację można wykonać - chodzi mi o najlepszą kardiochirurgię, ( w tej chwili jesteśmy związani ze szpitalem w Zamościu im. Jana Pawła II), jak dlugo trwa taka operacja i co sie dzieje dalej. sprawa bardzo pilna . monika
Jestem po operacji zastawki mitralnej i mam wszczepioną protezę zastawki ATS 27 mm w grudniu ubiegłego roku. Na dzień dzisiejszy czuję się dobrze. Czy ktoś mógłby mi przesłać poradnik jak żyć z tą tykającą częścią serca? Mój email to wac51@wp.pl.
Wacku, postaram sie wysłać. Przepraszam tych, ktorym nie przesłałam. po prostu prośby znajduja sie w kilku wątkach, częśc z nich wysyła kdz ( niedługo zamieści na jakiejś stronce). Ja juz nad tym przestaję panować, choc chęci mam szczere. Założyłam nawet oddzielny wątek.
Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów zdobyłam informacje nt mozliwości kupna fajnego poradnika autorstwa tych samych Pań. Od wczoraj jestem posiadaczką - polecam bo przyjemna forma. Koszt zakupu to 20 zł za pobraniem. Sprzedający pokrywa koszty. www. termedia.pl Ja i moje serce zdrowe, chore,operowane - poradnik dla pacjenta kardiologicznego i kardiochirurgicznego A.Stroch-Uczciwek, K.Bochenek-Klimczyk
Witam, mój M. w środe ma operacje zastawki trójdzielnej. Lekarze nie chcą wszepiać sztucznej, będą próbowali odratować jego. Będzie operowany w szpitalu w Aninie.. Boje sie :( Czy taki zabieg jest poważny? To znaczy, że poważny jest to wiem, ale czy bardzo niebezpieczny? Czy ktoś z Was przechodził operacje w Aninie? Jak pomóc osobie operowanej, czego Wy oczekiwaliście od swoich bliskich.. Mój M. nie ma tutaj nikogo z rodziny, mieszkają 300km, będa tylko podczas operacji, to ja mam sie opiekować nim po wyjściu ze szpitala. Chciałabym opwiekować sie nim jak najlepiej.. Olu czu ja też mogę prosić o poradnik dla osób po operacji kardio? m.truszkowska@onet.eu Dziękuje, Marta
Gość bogumila
Mam niedomykalnosć zastawki mitralnej mala 2+ z wymiarem LVESD 4.6CM. Sladowa fala zwrotna aortalna nieistotna.Przerost mięśnia sercowego niewielki. Często czuję się żle,duszno mi i skacze cisnienie. Czy muszę spodziewac sie operacji? Bardzo proszę może ktos miał takie objawy i podpowie mi coś.
Gość Małgosia1990
Witajcie kochani:) Jakieś ponad pół roku temu dowiedziałam się że mam wypadanie płatka zastawki mitralnej:/ Jakoś nauczyłam się z tym zyc i przyzwyczaiłam się.Kardiolog powiedziała mi że można z tym normalnie żyć i jedyne co mogę zrobić to brać magnez do końca życia.Czy to prawda że nic więcej się nie da z tym zrobić??
Witam jeszcze raz chciałabym odpowiedziec na pytania Bogumiły. A wiec ja nialam niedomykalnosc zastawki mitralnej ale IV stopnia czyli wrak. Tez sie bardzo meczyłam, pociłam oraz mialam niskie cisnienie i wysokie tetno, ktore utrzymuje sie tak do dzisiaj. Ogolnie to narazie nic lekarze pazni raczej nie powiedza skoro jest to II stopien ale obawiam sie ze predzej czy pozniej i tak to bedzie nieuniknione czyli operacja.
witam jestem pod wrazeniem udzielanych odpowiedzi - konkretne, ale podtrzymujace na duchu, mimo wszystko:-). Bardzo prosze, m oze ktos moze mnie poinformowac, jak wplywa picie kawy na niedomykalnosc zastawki? Jestem dopiero co po stwierdzeniu niedomykalnosci zastawki mitralnej/mialam robione do tej pory ekg i usg/czekaja mnie dalsze badania. Pijhe tylko kawe z expresu cisnieniowego, bo wiem /na podstawie dost.literatury i wlasnych odczuciach/, ze jest *zdrowsza* i bardziej wskazana:-). Ostatnio czytalam przedruk z brytyjskiej prasy medycznej.Stwierdzono po wieloletnich badaniach, ze wypicie do 5-ciu kaw/max!/ nie szkodzi, wiecej - juz tak. pozdrawiam serdecznie Grazka