Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalnosc zastawki aortalnej

Gość nela89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pisze ponieważ poszukuje informacji na temat życia z niedomykalnoscia zastawki aortalnej. Na echo wyszło mi ze mam ową niedomykalnosc I/II stopnia. Co to oznacza ? Czy ja będę musiała w przyszłości mieście operacje ? Dodam że wszystkie inne parametry mam w normie.co z aktywnością ??

Witaj, nie podałaś innych parametrów jak np. EF, czy wielkość lewej komory w rozkurczu, czy wielkości aorty wstępującej, ponieważ przy niedomkalności aortalnej często występuje przeciążenie lewej komory (powiększa się), tym samym spada wydolność EF i sprzyja to powstawaniu tętniaka aorty, na razie nie przejmuj się tym jeśli inne parametry masz w normie, niedomykalność I/II to niedomykalność łagodna, która nie wyklucza Cię z jakiejkolwiek aktywności fizycznej, aczkolwiek zalecana jest aktywność dynamiczna, tlenowa (bieganie, trucht, szybki marsz, rower, pływanie) i w mniejszym stopniu statyczna (podnoszenie ciężarów). = Ciężko powiedzieć, czy wada będzie wymagała interwencji chirurgicznej, trzeba ją kontrolować i najlepiej raz w roku robić sobie echo. Sam mam podobną niedomykalność + dwupłatkowa zastawka aortalna wykryta w sumie przypadkowo w 2012 roku. Póki co moje wyniki przez ten czas są powtarzalne i utrzymują się w górnej granicy normy, więc na razie nie muszę nic z tym robić :) Ważna jest też profilaktyka - każdą infekcję, szczególnie górnych dróg oddechowych należy bezwzględnie wyleczyć do końca. Dodatkowo dbać o zęby (tak o zęby!) i wyleczyć każdą próchnicę :) To w sumie tyle. Także nie przejmuj się, bo na razie wszystko jest ok :)

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz. Tak wszystkie inne parametry są dobre. Kurczliwosc prawidłową. Wielkość serca i jam serca prawidłową. Zastawka jest trojdzielna. EF 65%. Czyli mówisz ze może tak być bez zmian przez dość długi czas ? Dobrxe ze aktywność nie jest zabroniona bo byłoby fatalnie. Mam 28 lat i za miesiąc rodze drugie bobo wiec siły potrzebuje sporo :)

Niestety nie mogę napisać jak długo pozostanie wszystko w normach, ponieważ każdy organizm jest inny i serce adaptuje się do wady i póki sobie z nią radzi to jest ok, gdy zacznie sobie już nie radzić, wtedy będziemy widzieli na wynikach powiększanie lewej komory i ewentualnie zmniejszanie tolerancji na wysiłek (choć czasem może nam się wydawać, że jest wszystko ok). Ale póki co na prawdę głowa do góry, nic się nie dzieje - jesteś zdrowa :)