Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dwuplatkowa zastawka aortalna u dziecka

Kanuca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. U mojego synka stwierdzono dwuplatkowa zastawke aortalna. Od urodzenia mial robione echo i wszystko ok. Dopiero w 5 echo serca wyszla ta wad dodam ze byl kontrolowany poniewaz dziirka byla jeszce otwarta od porodu. Teraz wyszlo ze sie zamknela i jest ok. Moje pytanie do rodzicow dzieci z ta wada serca. Czy dziecko normalnie moze uprawiac sport czy sa jakes ograniczenia. Moj kardiolog powiedzial ze nie mam sie czym przejmowac.

U mnie dwupłatkowa zastawka aortalna została wykryta w wieku 26 lat, a operowana w wieku 39 lat. Nigdy nie miałem żadnych objawów, samo wykrycie nastąpiło podczas badań okresowych w pracy. Moja córka odziedziczyła po mnie lekką niedomykalność, jedynym przeciwskazaniem jaki ma od dziecięcego kardiologa jest unikanie biegów długodystansowych.

Póki co faktycznie nie ma się czym przejmować, dwupłatkowa zastawka może funkcjonować normalnie, jak trójpłatkowa do końca życia bez większych ograniczeń. Sam mam taką od urodzenia, mam teraz 30lat, niedomykalność mam łagodną/umiarkowaną, zależy od echo, póki co od paru lat jest wszystko stabilne. Od kilku dobrych kardiologów usłyszałem, że powinno się unikać ćwiczeń statycznych, tzn. podnoszenia dużych ciężarów, jazdy na rowerze pod górkę na wyższych przerzutkach. Natomiast ćwiczenia tlenowe są jak najbardziej wskazane. Można biegać, ale do pierwszego zmęczenia, trzeba słuchać swojego organizmu, bo on najlepiej wie, kiedy należy przestać :) Głowa do góry, proszę się na zapas nie martwić :)

Witam, mojemu synowi w wieku 10 lat czyli rok temu przypadkowo wykryto dwupłatkową zastawkę. Na tą chwilę nie ma powikłań. Ma zwolnienie z wf z biegów długodystansowych i biegów na czas (lekarz tłumaczył nam że nie są one wskazane ze względu na duży wyrzut adrenaliny w krótkim czasie).Wiemy też że co roku będzie miał takie zwolnienie aby jak najdłużej zachować w dobrym stanie zastawkę. Także interesuje mnie profilaktyka IZW. Również interesują mnie doświadczenia innych osób z tą wadą. Może ktoś jeszcze się wypowie. Pozdrawiam!

Mam inną wadę serca ale obowiązuje mnie profilaktyka IZW. Polega ona na podaniu antybiotyku przy zabiegach stomatologicznych, takich jak usuwanie kamienia nazębnego, wyrywanie zęba, leczenie kanałowe. Antybiotyk podaje się przed zabiegiem i po zabiegu. Stosuje się go też przy poważniejszych infekcjach, np. takich z gorączką,