Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobudzenia komorowe i analiza wyniku Holter.

Gość GosiaD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno miałam założonego Holter-a, ponieważ na badaniach okresowych do pracy na EKG wyszły dodatkowe pobudzenia. Trafiłam do kardiologa, niestety dopiero za tydzień mam wizytę, a nie wiem czy mam się czym martwić. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć czy wynik jest bardzo zły? Oto wynik: HR Minimum HR-4 R-R _51 bpm. Maximum HR-4 R-R _ 134 bpm. Średnie HR-24h _ 84 bpm. Minimum HR-godz.: 64 bpm Maximum HR-godz.: 114 bpm. Analizowane pobudzenia: 110033 Arytmie komorowe: VE razem: 20716 Pary VE: 458 V-Tachy: 64 Najdłuższa V-Tachy: 3 beats Najszybsza V-Tachy: 174bpm Najwolniejsza V-Tachy: 134bpm VE na 1000/godz.: 187/901 VE *R na T*: b/d HRV: SDNN-24h: 141 Indeks SDANN: 132 SDNN Index: 53 rMSSD: 30 pNN50: 9 Moc widma-24godz: 2966.7 Godz. minimalna moc widma: 520.2 Godz. maksymalna moc widma: 6823.2 Analiza ST 0,0,0, b/d,0. Arytmie nadkomorowe: Łącznie SVE: 2 SVE na 1000/godz: 1/1 Bradykardia: 0, b/d. QT Max QT: 489ms (kan.1) Max QTc: 506ms Max QT/QTc: HR 66bpm. Wnioski: Rytm zatokowy o średniej częstotliwości 85/min. Minimalna częstość rytmu wynosiła 51/min. Maksymalna częstość rytmu wynosiła 134/min. Bez pauz dłuższych od 2.0s. Zarejestrowano 20716 pobudzenia komorowe, w tym 64 triplety i 458 par, 350 bigemnii komorowych i 639 trigemnii. Zarejestrowano 2 pobudzenia nadkomorowe. Bez zmian w zakresie ST-T. Z góry dziękuję za pomoc :)

Dość dużo pobudzeń ale nie zdziwię się jesli kardiolog to oleje i powie ,że wszystko ok i najwyżej da betabloker. Masz też trochę form złożonych ale kardiolodzy nawet zjawisko r na t często bagatelizują (ty tego nie masz więc spoko)więc jeśli będziesz mieć dobre echo serca to powinnaś też dostać spokojnie robotę. Odczuwasz te skurcze? ja niestety czuję chyba wszystkie.

No właśnie nie czuję. Zdziwiło mnie w ogóle, że cokolwiek w EKG wykryli, bo czuję się dobrze. Nic mnie w klatce nie kłuje, ciśnienie mam dobre, nie czuję uderzeń serca... Ech. A kardiolog przed założeniem Holtera już mnie z góry uprzedził, że jeśli tych pobudzeń będzie za dużo to czeka mnie ablacja. W tej chwili już jestem na Nebicard-zie w dawce 1/4 tabletki

Dzień dobry. Po przejrzeniu Pani wyniku , jako weteranka posiadania arytmi komorowej, mogę Pani powiedzieć, ze tragedii duzej u Pani nie ma. 20 tys pobudzeń komorowych to dość duzo, ja miałam w tych granicach, jednak w moim przypadku zadecydowano o ablacji. Tak jak ktoś już napisał, że jeśli nie przeszkadza to Pani w codziennym funkcjonowaniu to prawdopodobnie skonczy się to jedynie na zażywaniu betablokerów. Pozdrawiam.