Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka dwu płatkowa u dziecka

Gość malka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry jestem mama 14 - miesiecznego chłopczyka, na ostatnie wizycie u pediary dokror wysuchała cichy szmer w polu naczyniowym, dostaliśmy skierownie do kardiologa. Nasz syneczek otrzymał taki wynik: Echo: bez przerostu, kurczliwośc prawidłowa. zastwka Aortalna niesymetryczna 2 - płatkowa. MFN Ao 2,2 m/s, fala zwrotana Ao II AS + AJ na tle 2 - płatkowej zastawki Prosze o pomoc w interpretacji tego wyniku. pan doktor powiedział, że tego typu wad się nie leczy farmakologicznie, ze bedzie się to nasilać na przestrzeni dziesiątek lat, i ze napewno mu synus nie będzi mógł byc sportowcem wyczynowy, że przed kazym zabiegiem będzie musiała miec podany antybiotyk. Bardzo proszę o pomoc bo tak naprawde nie mam pojecia o wadach serca, czytam przegladam tysiące informacji na ten temat, raz jestem spokojna raz bardzo sie martwię. Najbardziej boje sie o doktor też o tym wspomniał, ze moze sie to skonczyć wymiana zastawki na mechanicza. Kontrola mamy dopiero za pół roku. A ja tak naprade niem ma pojecia co to za wada, czy mozna z nia normalnie zyc, jaike niebezpieczeństwo grozi mojemu maleństu? Kiedy powstała, bo wczeniej i w okresie plodowym i do tej pory nikt u niego tego żadnego szmeru wysuchała wszystko było w porządku?
Mój ojciec żył całe życie z zastawką 2 płatkową (69 lat) , ja żyłem z taką do 30 roku. Skończyło sie wymianą na sztuczną. Dwupłatkowa (2 płatki były zrosnięte) rozpadła się na trójpłatkową w wyniku zapalenia wsierdzia i zaczęła bardziej *przepuszczać*, choć od wieku kilkunastu lat na zdjeciach RTG i tak zauważalne było powiększone serce. (co nie przeszkadzało mi w uprawianiu sportu wyczynowo - może to był błąd) Ja bym na twoim miejscu nie martwił się za bardzo , gdyż 2-płatkowa może być równie skuteczna co zwykła, trzeba tylko robić kontrone echo czy nie zaczyna *przepuszczać* i czy serce się nie powiększa. (trzeba być tez ostrożniejszym gdyz taka zastawka bardziej podatna jestna zapalenia). Zresztą na takim echu to i tak kiepso widać co tam jest naprawdę. Zdaje się, też , że sztucznych zastawek nie wstawia się małym dzieciom tylko dpiero jak przestają rosnąć. pozdrawiam
Witaj :) Jestem laikiem, ale też i mamą dziecka z wadą seca zastawkową. Pamietam swoje początki oswajania sie z wadą wiec wiem co czujesz. Wiem, ze trudno, ale też i nie koniec świata. Ja sobie tłumaczę, ze nowotwór jest o wiele groźniejszy. Najważneijsze, ze jeśli już wada jest to pediatra ją zauważył szybko. My nie mieliśmy przez wiele lat tule szcześcia. Tak wiec autentycznie powinnaś podziekować swojemu pediatrze, ze potrafił szmer wyłapać i skierował was na konsultacje. Nie piszesz skad jesteście, ani pod opieką, którego ośrodka. Pamiętaj, zwasze możesz skonsultowac swoej dziecko dla świętego spokoju jeszcze raz. A teraz to co mnie laikowi sie wydaje z tego co piszesz. Po pierwsze tak na szybko- dwupłatkowa, zastawka aortalna , często dziedziczona nieprawidłowośc w budowie zastawki. Wiem, ze koniecznie musicie pilnować profilaktyki infekcyjnego zapalenia wsierdzia, tzw. IZW, w przypadkach przerwania tkanki, silnych krwawień, wyrywania zęba, operacji. Najczęsciej 50 mg na kg ciała amoksycyliny przed zabiegiem planowanym. To tak jaogólniej. Kardiolog powinien Was przeszkolić w tym zakresie, bo synek jest narazony na uszkodzenie serduszka jeśli doszloby do zakażenia. Potem jak mnie mój syn nie odpędzi od komputera wkleję ci nieco informacji. Jeste też forum, na ktorym rodzice dzieci z wadami serca wzajemnie sie wspierają i pomagają. wymaga jednak rejestracji. Pozytywne informacje, to, ze brak jest przerostu jam serca i kurczliwośc prawidłowa. Co do wielkości przepływów, danych liczbowych jako laik nie mam pojęcia. Ale jeśli dobrze odczytuję na zastawce aortalnej podobnie jak u mojego syna jest fala zwrotna 2 stopnia z 4 wymienianych. I wiem, ze to wymaga bezwględnie okresowej obserwacji. pilnuj tego bo nikt za Ciebie mamo tego nei zrobi. Z takim maluszkiem jest gorzej bo trudno mu wytłumaczyć i jest ruchliwy. Mojke dziecko to juz nastolatek więc jego łatwiej diagnozować. Nie wiem co to jest AJ, może miało być np AI czy Ar czytli niedomykalnośc zastawki aortalnej. Natomiast AS jesli dobzre odczytuję to skrót od zwężenia zastawki aortalnej. Nie mam pojęcia jak jest wielki gradient. Koniecznie konsultój w odbbrym ośrodku o dopbrego specjalisty. Być może, że nie będzie takiej potrzeby jeśli jest to zwężenie, ale z tego co obserwuję z czasem niektóre dzieciaki mają balonikowanie, ktore rozszerza miejsce zwężenia. Mamy kilkulatków, którzy sa tylko obserwowani. Jest Ania z pólnocnej Polski, ktora ma synka z taką wada i jest skarbnica wiedzy an ten temat. Jesli będziesz zainteresowana napisz swoj adres e-mail. Mój to alrada@gazeta.pl Wad nie leczy sie farmakologicznie, ale mozna odciążać serce farmakologicznie jeśli jest taka potrzeba. Tu na stronie naszego Funduszu masz przystępny opis wady : http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_wady_zastawek.inc a także ośrodki : http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=4_osrodki_medyczne.inc Jestem laikiem, ale uważam , ze jest to raczej wada wrodzona. Zwłaszcza zwężenie. Kontrola za pól roku ale zawsze mozesz jechac na prywatna konsultację. Matka musi być pewna, ze dziecko jest prawidłowo zdiagnozowane i leczone. Synek zdecydowanie nie bedzie wyczynowym sportowcem, bo aby wady nie pogłebiać musi unikac wysiłku fizycznego, ale poza tym będzie żył normalnie. Już niedługo na rynku ukaze sie poradnik dla rodziców dzieci z wadami serduszka. Świetna sprawa, bo pisany nie tylko przez najlepszyuch specjalistów ale też i rodziców na podstawie własnych doświadczen i obserwacji. Pozdrawiam i głowa do góry. Dużo zdrówka dla synka. Ola
Jak mi wpoiła Izabela najlepsza zastawką jest własna dopóki słuzy i moze być naprawiona. dzi8eciom rzeczywiście zczęxciej wyminia sie zastawkę na mechaniczną z uwagi na jej żywotnośc. Bilogiczne z czasem wapnieją, ulegają uszkodzeniom, a wówczas konieczna byłaby reoperacja. Zresztą podbnie jak w przypadku wzrostu dziecka, a wieć i rozmiarów zastawki. Ale choc warto wiedzieć na cztym polega operacja nie można wciaz o tym mysleć. Bo jeśli juz to9 za aiwle alt a postę medycyny jest tak wielki, ze wierzę, iż wówczas będą to zabiegi przeskórne.
AS + AJ - zwężenie zastawki aortalnej i niedomykalność aortalna. Wady zastawkowe leczy się ciężej niż np. ubytki w przegrodach itp. Narazie Twojemu synkowi nic nie grozi i myślę, że jeszcze przez wiele lat tak będzie, ale z czasem rzeczywiscie być moze będzie potrzebna operacja, która najprawdopodobniej odbędzie się dopiero po całkowitym dojrzewaniu, czyli nie musisz się martwić jeszcze przez conajmniej 18-19 lat. :-) oczywiście kontrole sa bardzo wskazane. Synek może się męczyc podczas wysiłku. Jeżeli nastąpi omdlenie musisz koniecznie jak najszybciej skontaktować sie z lekarzem. Konieczne jest robienie conajmniej raz do roku echa, najważniejsza jest kontrola i stałe monitorowanie wady. Rzeczywiście praktycznie oczywsite jest to, że nastąpi ona pogłębieniu i żadne leki tego nie zmienią. I jeszcze jedno, ta wada może przechodzić z ojca na syna (dziewczynki sa wykluczone) więc warto sprawdzić, czy może ojciec dziecka nie ma takiej wady, oczywiście nie zapewniam, że tak jest. życzę zdrówka. Wejdź na stronę http://kardiologiadziecieca.pun.pl/forums.php tu sa opisane wady. Zapraszam i pozdrawiam.