Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka trójdzielna I aorty

Gość Tiana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam 25 lat I będąc dzieckiem zaczęło boleć mnie serce do stopnia gdzie kuliłam się z bólu. Zrobiono mi echo I stwierdzono niedomykalność zastawki aorty I zastawki trójdzielnej 2 stopnia( warto dodać szybko się męczyłam ,a podczas wf-u lub podczas zabaw w plenerze zaczynalo bolec serce) od jakiegos czasu czuje ostry bol jednak co mnie bardziej martwi podczas naglego zdenerwowania mam bezdech ,nie moge w goleo lapacz oddechyu ,dusze sie I dretwieja mi. Nogi. Nie mammam nerwicy a objawy te *wyskakuja* raz na jakis czas. Co jakis czas mam rowniez ostre bole, serca ktorez nasilaja siemęża przy poruszaniu sie lub glebszym wdechem. Proszo pocom , co to moze oznaczac ?

Lekarze nie zawsze mają rację :-) Sama widzisz, że czujesz się źle, więc powinnaś jak najszybciej udać się do kardiologa na ekg i echo. Ja mam wadę złożoną, poważną i u kardiologa bywam zwykle 3 razy w roku, z czego tylko raz w ośrodku specjalistycznym.

Zależy jaka wada. Przy odpowiedniej higienie życia i unikaniu infekcji w tym gorączki może pozostać bez zmian nawet przez 30 lat. Natomiast objawy niewydolności krążenia mogą pojawić się i przy niewielkich wadach długo trwających. Myślę że najlepiej będzie jak niezwłocznie pójdziesz do kardiologa i wykonasz echo serca żebyś wiedziała z czym masz do czynienia. Tym bardziej jeżeli planujesz ciążę !! Bo przy dużych wadach jest ona przeciwskazana.

Nie przejmuj się i jedno i drugie do wyleczenia :) endometrioze można uśpić - moja kol się na to leczyla i udało się. A wada serca to zależy jaka w najgorszym wypadku operacja i do przodu ;) Ja obecnie jestem w ciąży juz drugiej wcześniej nie wiedziałam o wadzie. Na szczęście jest niewielka i nie ma wpływu na układ krążenia przynajmniej na razie wiec mam nadzieje ze wszystko pójdzie dobrze.