Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Syndynafil na nadciśnienie płucne

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Moja wada to atrezja zstawki trójdzielnej z wspólistnieniem ubytku międzykomorowego oraz wspólnego przedsionka. W wyniku operacji dokonano poszerzenia uytku międzykomorowego. W rezultacie wada została skorygowana tylko częściowo. Od tego czasu, czyli od 1986 roku, żyję w miarę normalnie. Oczywiście muszę unikać infekcji oraz nadmiernego wysiłku. Generalnie jednak nie narzekam. Wiem, że moja wada spowodowała nadciśnienie płucne, i wiem też że ma ono negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety mój lekarz szczędzi mi dokładniejszych informacji na temat jego ewentualnych skutków, zagrożeń, a przede wszystkim rokowań co do dalszej mojej *przyszłości*. Może więc jednak ktoś choć trochę zaspokoi ciekawość Kasi i moją. Może napiszą coś osoby z podobnymi problemami? Pozdrawiam.
Ja mam 19 lat, w wieku 4 lat miałam zoperowany ubytek w przegrodzie międzykomorowej, no i pewnie dlatego teraz po tylu latach rozwinęło się u mnie nadcisnienie płucne Lekow nie biorę, lekaze mowią ze moj stan tego nie wymaga, a ja nieukrywam ze bardzo bym chciała bo odczuwam spory dyskomfort w codziennym zyciu;/
Gość izabela
Skąd wiadomo,ze choruje pani na nadcisnienie płucne? trochę dziwne ,że rozwinęło się po tylu latach od operacji,jesli jest tak naprawdę to raczej niepokojący objaw, ktory mozę wskazywac na mozliwość rekanalizacji zoperowanego ubytku
miałam robione cewnikowanie i przegroda jest szczelna, takze to nadciśnienie nie jest wynikiem rekanalizacji. Juz od kilku lat choruje na nadcisnienie płucne i lekarze mowią ze narazie jest *stabilnie* a jesli cos by sie działo to sproboja podac mi jakies leki.
Witam muj maz ma nadcisnienie plucne pierwotne od 2 lat choruje.Jest to straszna choroba, jest slaby,ciezko mu chodzic po schodach,zle oddycha.Jak widze jak on cierpi to czasami mam dosc.W tej chwili jest w szpitalu w Zabrzu tam podawaja mu ten lek co pani bierze.Mam nadzieje ze potym bedzie lepiej. A jak sie pani czuje? Czy ten lek jest refundowany bo z tego co wiem jest bardzo drogi.

Witam, ja równiez mialam skorygowaną wadę serca w wieku 4lat(86r.)-ubytek w przegrodzie międzykomorowej. w 2008r.po urodzeniu dziecka wykryto u mnie nadcisnienie plucne,ale spowodowane wadą serca.lekarze mowią ze ciąża i poród mogly przyspieszyc chorobę,ale tak czy owak wyszla by na swiatło dzienne. jestem w dwoch badaniach, jeden kliniczny drugi terapeutyczny, po ktorych naprawde w miare dobrze czuje sie,bo na początku bylo masakrycznie.jestem pod stałą opieką instytutu gruźlicy i chorób płuc w wawie i dzieki lekarzom tam pracującym dobrze sie czuje. moim zdaniem nie nalezy lekceważyc tej strasznej choroby, bo niedość ze robi spustoszenie w zyciu codziennym, przy wykonywaniu zwyklych czynnosci jak i dotyka psychike....