Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból lewej strony klatki piersiowej i kłucie serca

Gość Dariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chciałbym zapytać się najlepiej jakiegoś eksperta. Czy możliwe jest powstanie tego typu schorzenia jak tu wszyscy opisują na skutek porażenia prądem? Fakt, że był to prąd był niewielki, jednak od tamtego czasu miewam to ciągle a już minął prawie rok od tego wypadku. Od razu po wypadku właśnie tak samo mnie bolało tylko silnie i bez przerwy. Zrobiono EKG na miejscu nic nie wykazano, także w karetce i w szpitalu i to samo. Po powrocie do pracy po kilku dniach (gdyż uznałem, że nic mi nie jest) zaczęło mnie znów boleć i to gorzej niż po samym wypadku, ból był stały dodatkowo miałem częstoskurcz przez kilka dni. Dostałem 2 tygodnie zwolnienia - stały ból i częstoskurcz zniknął, ale od tamtej pory ciągle miewam to kłucie. Jest nieregularne, niezbyt mocne za to uciążliwe. Miałem 2 razy badanie ekranem holtera, nic nie wykazało. Nie robiłem echa serca. Nie czuję żadnego bólu przy wysiłku, często chodzę na siłownię lub biegam po parku. Przeciwnie boli mnie jak zmieniam pozycję lub nawet bez przyczyny. Ból występuje przy głębokim oddychaniu, bardziej na wydechu niż wdechu. Przed wystąpieniem wypadku z prądem nie notowałem takich bólów. Dodatkowo wypadek był w pracy i wynająłem firmę prawniczą, sprawa jest w toku. Chciałbym móc jakoś udowodnić, że te bóle istnieją, gdyż dotychczasowe badania EKG i holter świadczą przeciwko mnie. Ma ktoś może jakieś sugestie co powinienem zrobić?

Serce nie boli po lewej stronie. Ale przewaznie po srodku. Zwykle to o czym glownie wszyscy pisza to bole miedzyzebrowe lub jak kto woli, nerwobole. Zanim zaczniecie sie zastanawiac czy to serce, czy zawal czy choroba wiencowa warto odpowiedziec sobie na pare prostych pytan: 1. ile mam lat ? ( jestem po 40-tce? - do lekarza ) 2. jak dlugo mam te problemy? 3. pale? pije? uzywam narkotykow lub duzych ilosci tabletek przeciwobolowych? 4. jestem aktywny/a fizycznie? 5. czy podczas wysilku bol sie nasila? ( jesli jest tak za kazdym razem, a nie tylko od czasu do czasu, to polecam udac sie do lekarza) 6. ile godzin dzienie spedzam na siedzac ( przed komputerem, za biurkiem )? 7. czy bol pojawia sie nagle i znika, czy jest caly czas i nasilajacy sie? ( nasila sie - do lekarza) Czesto wystarczy zle sie poruszyc by zostal naruszony nerw. Czesto bole serca rowniez mylone sa z bolami zoladka. Jesli masz 12 czy 15 lat, watpie by bolalo Cie serce. 20-latkom polecam wiecej ruchu, bo siedzenie przed komputerem na pewno nie jest najzdrowsze :) A, wszystkim , ktorzy nadal glowia sie * co to moze byc * polecam udanie sie do lekarza. EKG wysilkowe i badania krwi ujawnia w duzym stopniu, czy to serce czy nie. Zwykle EKG ( przewaznie nie wykaze nic), czy nawet calodobowe nie wykaze tak dokladnie jak EKG wysilkowe. Takze nie martwic sie i glowic, tylko kto czuje sie chory, to do lekarza. Przeciez tylko my znamy swoj orgamizm najlepiej, wiec jesli cos nas nie pokoi, to nie nalezy zwlekac tylko jak najszybciej isc do specjalisty. zycze duzo zdrowia!

Mam obecnie 17 lat. Od kilku lat odczuwam bóle w klatce piersiowej (kłócie lub jakby ktoś mi coś z niej wyrywał). Kiedyś ten ból zdarzał mi się może raz na miesiąć. Wraz z wiekiem coraz częśćiej. Teraz jest codziennie. Czasami jest taki silny że cała moja lewa strona jest jakby sparaliżowana (gdy mam coś w ręce i zacznie boleć upuszczam to). Czasami nawet nie moge zlapać oddechu. Na szczęście silne bóle trwaja tylko 1-2 min. Ból nasila się gdy się bardzo zdenerwuje lub (jak ostatnio) podczas wysiłku na wf-ie (biegi) lub bez powodu. Czy jestem na coś chora czy może to normalne? Nie chce niepotrzebnie iść do lekarza, przecież napewno to nie serce. Ale jednak ten ból jest dokuczliwy.

Gość kris238765580076

Witam mam 23 lata i to co wy chyba te same objawy.Kupilem sobie neospasmine bo mialem ataki tak mocne ze myslalem ze serce mi siada raz sie zestresowalem tym i puls 120 .Ten lek mi pomaga jak zaczyna mnie kuc robie sztuczne bekniecie kilkukrotnie i tez to pomaga ,dodam ze mam prace stojaca i bolal mnie bark przed atakiem pierwszym.ekg wporzadku 2 razy robione jeszcze krew zrobie ,ale to sa nerwo bole i trzeba magnez b6 oraz masaze ,basen no i wyluzowac sie zwolnic troche tryb zycia.Pozdrawiam wszystkich cierpiacych .

Gość Wielki Szu

Objawy mam te same, ale sorry. Jak patrzę na tę Waszą ortografię i kucie, kócie, tudzież kłócie... Za moich czasów za błędy ortograficzne dostawało się w szkole linijką po łapach, a w domu - w tyłek. Nikt nie miał dysleksji, dysgrafii, bądź innych debilizmów. Jedynie czasowe dysfunkcje czterech liter, dopóki ból nie przeszedł...

Witam wszystkich .. ja również mam takie objawy ... ból w klatce piersiowej z lewej strony do tego kłócia ... bylam u lekarza I powiedzial mi ze to są problemy z zebrami które podczas wysiłku sie zwezaja I wracają na swoje miejsce .. ten problem mam od ponad 4 lat ... jak mnie złapie to trzyma caly dzien... jest to uciążliwe.. dodam ze bylam u kardiologa mialam robione usg serca echo serca ekg serca I wszystko jest cacy .. ale podczas badania kiedy pani doktor mi wykonywała usg serca powiedziałam ze tutaj mnie bardzo boli ... akurat kiedy dotykala mi tego miejsca aby sprawdzic serce ... takze odpowiedziala ze to jest problem zwiazany z zebrami klatki piersiowej... takze nie wiem co mam robic bo mialam takze rtg robione klatki piersiowej I nic nie wykazało ... lekarz twierdzi ze to od wysiłku .. no I nerwy tez swoje robia ... takze pozdrawiam wszystkich I jesli ktos znajdzie odpowiedz na to co to moze byc byla bym wdzięczna ... :)

Mam to samo co reszta, pojawiający się ból z znikąd po lewej stronie klatki piersiowej, ekg robione wielokrotnie za każdym razem bardzo. Ciężko określić przyczynę, nie jest to serce, ból pojawia się bez wysiłku, jednak łatwiej zasnąć rozciągając ręce w górę. Możliwe, że to kręgosłup, lub jakieś nerwobóle. Cóż taki nasz los. Pozdrawiam

Witam, mój problem z bólem pleców pojawił się 1,5 roku temu, kiedy moje dziecko leżało w szpitalu i niestety non stopo je nosiłam na rękach, ponieważ jeszcze nie chodziło. ból utrzymuje się do tej pory, jest to pieczenie, swędzenie i wrażenie jakby ktos wbijał mi jakiś pręt w plecy. pojawia sie kilka razy dziennie i tuż po położeniu sie, trwa kilka sekund ale jest unieruchamiający, około od 2 miesięcy zauważyłam że przemieszcza sie ku środkowi i prawej stronie pleców. częsciej mam też bóle serca jakieś kołatanie i ogołnie częste bóle, brzucha, jakieś porady, uwagi?? dodam że mam 25 lat.

Gość Mikeoooo

Witam Was wszystkich. Zacznę od tego, że kiedy czujesz ból klatki piersiowej, oplatajacy, klujacy, pieczacy czy jakikolwiek inny z reguły zaczynasz się martwić czy to nie serce lub płuca, prawda? Takie myślenie podnosi poziom adrenaliny w organizmie, serce zaczyna szybciej bić, czujesz dudnienie w piersi, masz przyspieszony oddech i to nie jest dobre w większości przypadków, bo sam sobie pogarszasz sytuacje prowokujac nasilenie owego bólu - który najczęściej jest bólem mięśniowym, spowodowanym stresującą sytuacją. Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że chodzą spieci, zdenerwowani lub zmartwieni, ale układu nerwowego nie oszukasz... I jeśli nie wykonujesz jakichś ćwiczeń relaksujacych prędzej czy później zaczną Ci siwiec włosy lub boleć klatka piersiowa. Przy bólach spowodowanych przy nieregularnym oddychaniu, tzw bóle mięśniowe, wydaje się jakbyś za chwilkę miał zawału dostać choć masz dopiero 20 czy 20-pare lat, i mogą być spowodowane zwykłym wspomnieniem wczorajszej niepozorne kłótni z rodzicami a czasami bez widocznego powodu. Gdy występuje ból polecam, położyć się lub usiąść sobie, postarać się pomyśleć o czymś przyjemnym, w żadnym wypadku o tym bólu ani o wczorajszej kłótni, nie starajcie się tez na sile oddychać głęboko jeśli nie możecie bo to może tylko niepotrzebnie nasilać ból w tym momencie. Lepiej nie zażywać żadnych leków przeciwbólowych. Nie palić w tym momencie ani chwile po ustąpieniu bólu, ponieważ nikotyna wcale nie uspokaja lecz podwyższa tętno. Po ustąpieniu objawów, polecam EKG serca, i ewentualnie RTG klatki piersiowej.

Gość Mikeoooo

MARTAF robiłaś rtg klatki piersiowej/kręgosłupa ? Takie bóle mogą oznaczać dyskopatie, ostry pieczacy ból pleców który promieniuje na klatkę piersiową również może być wynikiem czegoś poważniejszego, lecz wszelkie wątpliwości wyjaśniłoby zdjęcie rentgenowskie

Mam coś podobnego od 3 dni. Najpierw kichałem. Potem kaszlałem przez ok 3 tygodnie. Potem podczas kaszlu , kłuło mnie serce. A teraz w ogóle nie kicham i nie kaszle po jak chcę kaszlnąć to wydaje mi się, że serce albo coś tam w środku rozerwie mi się na strzępy. Mogę chodzić, jeździć na rowerze. Nie mam zadyszki . Zawsze lubiłem ekstremalny wysiłek , nigdy nie miałem kłopotów z sercem, chyba że ktoś mnie w kur...ł Do lekarza nie pójdę po nie chcę się bardziej denerwować i szkoda mi czasu…

Gość KubaPoznan

Miałem, takie same objawy tzn. kłucie serca, ból pod sercem i czasami do tego brzucha. Poszedłem do lekarza. Jako, że mam lekką nadwagę a uprawiam dużo sportu stwierdziłem, że za bardzo *się katuję*, zbyt mocno wysilam. U lekarza na EKG *książkowo*, czyli że wszystko idealnie, jednak lekarz powiedział, że to może być ze strachu/lęku, lub niepokoju. Przypisał mi on tabletki na magnez. Od tamtego czasu nie mnie wam już takich bólów. Dodam, że mam 16 lat. Pozdrawiam!

Witajcie, Płytki oddech, uczucie nacisku i ból po lewej stronie klatki piersiowej mozę być przyczyną niedoboru wapnia, magnezu i potasu. To z kolei może prowadzić do nerwicy lękowej i tężyczki (która jest obecnie coraz częstsza u młodych ludzi żyjących szybko, w stresie i pijących dużo kawy). Polecam zrobić badania na Mg, K, Ca i próbę tężyczkową. Po opisaniu tych objawów u mnie, neurolog zalecił mi właśnie te badania. Dodam, że wcześniej badano u mnie cukier, robiono mi EKG, spirometrię i nic nie wykazano, dlatego postanowiłam się zwrócić do neurologa. Pozdrawiam