maga Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Szukam wszelkich informacji o podwójnym łuku aorty. Szczególnie chciałabym się dowiedzieć jak wygląda operacja korekty łuku. Chenie też porozmawiałabym z osobami, których ten problem bezpośrednio bądź pośrednio dotyczy :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Alicja! Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Witaj! Podwojony łuk aorty to bardzo rzadka wada serca- aorty, więc nie wiem, czy znajdziesz kogoś z taka przypadłością. Informacji na ten temat jest również bardzo mało z oczywistego względu. Wada polega na rozdwojeniu aortu wstępującej- najprościej można to wytłumaczyć w taki posób, że naczynie w pewnym punkcie rozdwaja się na dwa oddzielne i po krótkim odcinku ponownie się łączy. Rozdwojone naczynie często przeszkadza pacjentowi- uciska tchawicę i przełyk, przez co możliwe jest utrudnione oddychanie i spozywanie pokarmów. Jednak zdarzają sie przypadki, kiedy chory nie ma kompletnie żadnych objawów i żyje normalnie przez wiele lat. Wada najczęściej występuje z koarktacją aorty. Zdarzają sie również ubytki w przegrodach (częściej międzykomorowej), przetrwały przewód tętniczy Bottala czy inne). Lubi również współistnieć z wadami innych narządów 80%. Wskocz na forum http://kardiologiadziecieca.pun.pl/forums.php. Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość minia Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Alicja widze ze sie orientujesz u mnie na usg jest napisane aorta w luku mysle ze to normalne ale nie wiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Alicja! Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 aorta w łuku (...) i nic więcej? To dobrze. :-) A miałaś jakieś problemy z aortą czy też miałaś podejrzenie wady? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Aorta w luku to po prostu częśc opisu badania echo Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość minia Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 chyba zadnej wady nie mam nic mi kardiolog nie mowila tylko ze mam chorobe wiencowa Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Alicja! Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Jeśli tak to wszystko wporządku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość agnieszka Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Alicja bardzo Ci dziekuję. Rzeczywiście moja córka ma ubytek międzykomorowy i inne wady wrodzone. Mam tylko nadzieje, że operacja się powiedzie. Najpierw korekta łuku, a później łata na ubytek :( Oby sie udało... Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Alicja! Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Napewno się uda. :-) I Głowa do góry. Jak możesz to wskocz na stronę http://kardiologiadziecieca.pun.pl/forums.php Pozdrawiam i trzymam kciuki . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość matylda Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 u mojego malenstwa tez stwierdzono podwojny luk aorty:(.czy wie ktos moze jakie moga byc komplikacje po operacji?czy w ogole takie sa? i czy moje malenstwo bedzie moglo normalnie oddychac i polykac pokarmy? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29 z Tetralogią F Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Matyldo, wejdź na forum Fundacji Serce Dziecka.Tam znajdziesz rodziców dzieci z wadami aorty, a na stronie głównej link do książki o wrodzonych wadach serca u dzieci, metodach leczenia itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość renia 31 Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Moja siostra miała to wykryte w wieku 2 lat miała być operowana ale rodzice się nie zgodzili teraz ma 31 i wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza
NeferTiti83 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Mam 30 lat i żyję z podwójnym łukiem aorty :) bez operacji (jak na razie ). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Aga j Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Szukam wszelkich informacji o podwójnym łuku aorty. Szczególnie chciałabym się dowiedzieć jak wygląda operacja korekty łuku. Chenie też porozmawiałabym z osobami, których ten problem bezpośrednio bądź pośrednio dotyczy 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa37zToF Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Na Facebooku są grupy dla rodziców dzieci z wadami serca i osób dorosłych. Polecam: Dzieci z wadą serca, Życie z wadą serca, kardio zakręceni. Tam na pewno znajdziesz ludzi, którzy wiedzą więcej o tej wadzie serca. Ja mam akurat inną, więc nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ewelina.Maja Opublikowano 27 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Witaj moj syn urodzil sie z podwojnym.lukiem.aorty Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi